lustrzanka + obiektywy za 3 tys ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popniunia
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 35

lustrzanka + obiektywy za 3 tys ?

prosba

witam

mam pytanie majac 3000 tys w jaka lustrzanke byscie zainwestowali. Interesuje sie fotografia obecnie mam canon S3. Chcialabym kupic lustrzanke i wiem ze nie bede jej wymienac przez dlugi czas. jakie body i szkielka. Interesuje mnie glownie portret, ale czesto tez wyjezdzam i chcialabym tez miec cos szerszego

z gory dziekuje za pomoc
    Sylvia
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: edit thread, regulamin pkt 4.
    To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące....
    popniunia
  • pplecke
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 24

Za 3000 tys zł można np kupić około 130 aparatów Canon EOS 1Ds Mark II

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

tanio i przyzwoicie, po cenach Fotojokera miesci sie w 3000

450D
      18-55IS
      50/1.8
      Tamron 55-200
      torba lub plecak
      zapasowy akumulator
      jakis nieduzy statyw
      karta pamieci 8GB

raz a dobrze masz pelny zestaw o bardzo fajnych mozliwosciach
      www albo tez flickr

Komentarz

• JBP

Moim zdaniem wszystko tak jak napisał Akustyk oprócz Tamrona 55-200. Ja bym wziął Sigmę 70-300.

Komentarz

• Iras_PL
          Bywalec
          • 2008
          • 190

A ja w to miejsce Canona 55-250 IS. Stabilizacja w tele to fajna rzecz.

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Komentarz

• adikPL
            Początki nałogu
            • 2008
            • 349

Przychylę się do opinii akustyka. Uzywalem tamrona 55-200 i jesli nie masz/bedziesz miec w najblizszym czasie kasy na cos innego to smialo kupuj to szklo (po lekkim przymkniecu radzi sobie bardzo fajnie). Jesli Cie stac to w/w Sigma spisuje sie lepiej od tamrona, ale jest ponad 2 razy drozsza (nie wiem jak z C 55-250). Body, stałka (50 /1.8) wspomniane wyzej dobrze Ci beda sluzyc i do amatroskiego pstrykania są idealne...
            www.adriankordas.blogspot.com
            -------------------------------
            sigpic

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

ja bym w miejsce tego Tamrona tez wolal 70-200/4, ale wolec a moc przy suficie 3000zl to duza roznica.
              Sigma w wersji nie-APO zaczyna sie od 550zl, ww. Canon od 800zl, gdzie Tamron kosztuje 380zl i nie dosc, ze pod wzgledem jakosci jest wystarczajacy, to jeszcze do tego jest najlzejszy i najmniejszy. owszem, cena za to jest przerazajacej jakosci uklad AF, ale wszystkiego miec nie mozna
              www albo tez flickr

Komentarz

• popniunia
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 35

myslalam o canonie 40d lub 450d.
                statyw mam torba tez sie znajdzie a co do portretow?
                To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące....
                popniunia

Komentarz

• Picia
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 337

50 1.8 na poczatek. potem znienawidzisz pieciokatny bokeh i wymienisz na wersje 1.4

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez popniunia
                    myslalam o canonie 40d lub 450d.
                    statyw mam torba tez sie znajdzie a co do portretow?
                    no bylo. tanio i sensownie: 50/1.8.
                    rozsadna propozycja jest tez 85/1.8 jesli lubisz dluzsze ogniskowe, a cena miesci sie w granicach 1000zl - po wywaleniu z powyzszej listy tego co masz i 50/1.8 powinno sie zamknac w 3000 zl. opcjonalnie w podobnej cenie jest 50/1.4 i to tez bardzo porzadne szklo portretowe
                    www albo tez flickr

Komentarz

• adikPL
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 349

Zamieszczone przez akustyk
                      ja bym w miejsce tego Tamrona tez wolal 70-200/4, ale wolec a moc przy suficie 3000zl to duza roznica.
                      Sigma w wersji nie-APO zaczyna sie od 550zl, ww. Canon od 800zl, gdzie Tamron kosztuje 380zl i nie dosc, ze pod wzgledem jakosci jest wystarczajacy, to jeszcze do tego jest najlzejszy i najmniejszy. owszem, cena za to jest przerazajacej jakosci uklad AF, ale wszystkiego miec nie mozna
                      oczywiscie chodzilo mi o wersje APO, jesli bez to lepszym bo tanszym wyjsciem jest tamron niewiele (wogole?) mu ustepujacy...
                      www.adriankordas.blogspot.com
                      -------------------------------
                      sigpic

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez adikPL
                        oczywiscie chodzilo mi o wersje APO, jesli bez to lepszym bo tanszym wyjsciem jest tamron niewiele (wogole?) mu ustepujacy...
                        nie no... mialem tego Tamrona i to byl, za ta cene, bardzo rozsadny sloiczek, ale L-ki to z niego nie robmy mechanicznie to jednak kaszanka, AF z gatunku "ficzer folderowy", bo w praktyce okrutnie nieefektywny, a bokeh tego szkla miesci sie na samym dnie rankingu tego co w zyciu widzialem no niemniej... za 380zl nie mam zawyzonych wymagan
                        Sigma mechanicznie jest duzo solidniejsza, a miedzy 200mm a 300mm tez troche jest
                        www albo tez flickr

Komentarz

• zuczek
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 282

dobrze kombinujesz
                          40D

ef 17-85 is usm

p.s. wiem ze obiektyw malo ambitny ale dobrego światła nie kupisz do tysiąca, a ten ma stabilizacje więc będzie jako tako dorównywał ..

pozdrawiam
                          www.fotoadam.eu
                          FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• Kinski
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 273

no bylo. tanio i sensownie: 50/1.8.
                            rozsadna propozycja jest tez 85/1.8 jesli lubisz dluzsze ogniskowe
                            50 na cropie to 85, a 85 to ponad 135 mm, ale to tak dla uściślenia. Pod względem portretowym - full wypas (dzięki "sztuczce" zmieniamy bokeh na okrągły...).
                            Biorąc pod uwagę wybór tele z tych tańszych - wszystkie będą dobre (jeśli bierze się pod uwagę cenę, a nie jakość). I można ich używać do portretów - na ok. 200 mm bardzo ładnie rozmywają tło - ale oprócz Sigmy (brzydki). W Tamronach jest całkiem ok - w wizjerze tego nie widać, bo zawsze pokazuje "mniejszy" bokeh", dopiero na zdjęciu wyłazi szydło z worka).

Interesuje mnie glownie portret, ale czesto tez wyjezdzam i chcialabym tez miec cos szerszego
                            Możesz kupić zwykłego kita, bez stabilizacji. Pewnie i tak będziesz robić jakieś widoczki, gdzie światełko jest porządne i będzie można przymknąć do f 8. Jakby nie było oszczędzasz połowę (kit - 150 zł).

450D, 18-55IS, 50/1.8, Tamron 55-200, torba lub plecak, zapasowy akumulator, jakis nieduzy statyw, karta pamieci 8GB
                            18-55, Tamron/Sigma 70-300 i dodatki - dzięki temu nie pokrywają Ci się zakresy kita i tele (jakby to było z Tamronem 55-200).

Jeśli Ci się nie spieszy, to kup coś na giełdzie (forumowej) - używanego, ale zawsze. Można trafić tanie 30D lub 40D do 1500 zł. A różnica między takim xxxD a xxD jest spora i inwestujesz w przyszłość ;-).
                            Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez Kinski
                              50 na cropie to 85, a 85 to ponad 135 mm, ale to tak dla uściślenia.
                              50 to 50 a 85 to 85, niezaleznie od tego czy to jest pelna klatka czy crop.
                              rozni sie wycinek kadru, ale nie zmieniaja wlasnosci optyczne

Zamieszczone przez Kinski
                              18-55, Tamron/Sigma 70-300 i dodatki - dzięki temu nie pokrywają Ci się zakresy kita i tele (jakby to było z Tamronem 55-200).
                              ano wlasnie nic takiego nie mialoby miejsca z Tamronem. kit sie konczy na 55mm, Tamron sie na 55mm zaczyna. to sa fizyczne ogniskowe obiektywow i tu fakt, czy szklo jest czy nie jest projektowane czy podpinane do cropa nie ma zadnego znaczenia
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...