Zdjęcie grupowe - półmetek - jak błysnąć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malyglod
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 31

Zdjęcie grupowe - półmetek - jak błysnąć?

Jako, że zostałem delegowany na fotografa na półmetku (taka studniówka dla drugich klas ogólniaka) i nie mam doświadczenia z błyskaniem w sporych otwartych przestrzeniach dużej ilości osób, to zapytam.

Czy najzwyklejszy błysk z 580ex z wysuniętym kartonikiem wystarczy do oświetlenia 40-70 osobowej grupy w niezbyt jasnym pomieszczeniu z bardzo wysokim sufitem i brakiem ścian na około? Inne warunki sprzętowe jakie jestem w stanie sobie zagwarantować to jedynie ISO 400 i światełko 2.8 z tamiego 17-50.

A może lepiej pofatygować się i pożyczyć od znajomych ze dwie lampki które wyzwolą się z fotoceli? (choć nie wiem jak wygląda praca na fotocelach w 550 i w ogóle w Canonie) Choć to raczej ostateczność, nie mam zwyczaju pożyczać sprzętu (tym bardziej fotograficznego) od kogokolwiek.

A, no i witam na forum ;-)
    Ostatnio edytowany przez malyglod; 19986.
    portfolio | blogspot | digart
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Żadna z lamp Canona nie posiada fotoceli...wiec sobie nie wyzwolisz...chyba, ze sie mylę to niech mnie ktos poprawi. Mysle ze samym wysunietym kartonikiem nie dasz rade objac takiej grupy osob.
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• malyglod
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 31

Zamieszczone przez iktorn92
      Żadna z lamp Canona nie posiada fotoceli
      Poważnie? Czego, jak czego, ale takich rzeczy nie spodziewałem się po tym systemie

Jeśli nie kartonik, to nie wiem.. Skarpeta? Stofen? Doświadczenie z błyskiem mam tylko jeśli rozmawiamy o odbijaniu od ścian/sufitu i to bez rozpraszaczy/wspomagaczy, a na tą chwilę nie mam sprzętu, żeby przetestować sprawę.
      portfolio | blogspot | digart

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez malyglod
        Poważnie? jak czego, ale takich rzeczy nie spodziewałem się po tym systemie
        Zamieszczone przez Vitez
        580tka nie ma fotoceli, ma tylko odbior (na podczerwien).
        Czyli mozna ja wyzwolic jako Slave ale z innej lampy pracujacej jako Master (550/580).
        Jesli chcesz ja wyzwolic wbudowana lampka, czyli blyskiem a nie podczerwienia - trzeba podpiac ja na jakas fotocele.
        Skoro Canon EX580 Nie ma, to nie ma w takim razie żadna:wink:
        http://canon-board.info/showthread.php?t=5937

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

Zamieszczone przez iktorn92
          Mysle ze samym wysunietym kartonikiem nie dasz rade objac takiej grupy osob.
          Bezedura, najwazniejsze zeby obiektyw objal grupe ludzi, robilem juz w najprzerozniejszych warunkach, pracowalem na 430 EX i zdjęcia (studniowka) wyszly bardzo dobrze, wyzsze iso, krotszy czas i mimo ze sufit byl 6 metrow nad ziemia a palnik mialem pionowo wszystko bylo jak najbardziej ok.

EDIT:

Niewiem jak u Nikona ale sony tez nie ma fotoceli.
          Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• mssk
            Bywalec
            • 2007
            • 244

580EX to "spawarka" - nie powinno być problemu z doświetleniem grupy osób.
            fotografia cyfrowa ma to do siebie że można na miejscu zrobić próbne zdjęcia i jeśli trzeba to coś poprawić.
            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• myst
              Uzależniony
              • 2007
              • 700

W przeciwieństwie do Thorin'a nie polecam świecenia w górę - zrobisz sobie paskudne cienie pod oczami i szyjami.
              Ustaw grupę tak, by mieć za sobą w odległości 2-4m ścianę, firankę, lub cokolwiek co światło odbije choćby w niewielkim (wydawało by się stopniu).
              Aparat na statywie najlepiej i najlepiej z wysokości niższej niż oczy pierwszego rzędu. Palnik lampy ustawiasz na skos !!! ZA SIEBIE !!! do góry. czyli jakieś 30-45stopni od poziomu, za siebie dokładnie w tą ścianę która ma odbijać. Przysłonę proponuję zamknąć do co najmniej 4 - przy grupowych fotkach ważne są detale twarzy, których na 2.8 nie uzyskasz.
              Korekcje lampy musisz sobie dobrać wg. potrzeb - jasności pomieszczenia itp.
              Oczywiście ekspozycja w manualu.
              Może gotowe recepty nie są idealne, bo nie pozwalają samemu dojść do optimum, ale ja robie takie foty przeważnie na takich (lub podobnych) ustawieniach i jest ok.
              Pzdr.
              M.
              5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• heniek
                Uzależniony
                • 2004
                • 614

żeby odbić światlo za sobą to musza być wręcz idealne ściany do odbijania światla, ja bym tego nie polecał...
                ja robię tak: lampa pod kątem ok 75 stopni + stofen, f7.1 czasy ok 1/40 wszystko zależy od warunkow i jest ok.
                Heniek

Komentarz

• myst
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 700

Zamieszczone przez heniek
                  żeby odbić światlo za sobą to musza być wręcz idealne ściany do odbijania światla, ja bym tego nie polecał...
                  ja robię tak: lampa pod kątem ok 75 stopni + stofen, f7.1 czasy ok 1/40 wszystko zależy od warunkow i jest ok.

Idealne ściany - dobre
                  Możesz napisać jakie to sa te 'idealne ściany' ?

Chyba mamy jakieś zupełnie inne doświadczenia w kwestii odbijania...
                  Gdy MUSZĘ użyć lampy odbijam ZAWSZE gdy to tylko możliwe - nawet od wydawało by się mało 'idealnego' wysokiego kościoła gotyckiego lub od tłumu ludzi stojącego za mną ...
                  Ściany nie muszą być wcale idealne, a odbite od nich światło jest właśnie dzięki temu naturalne! Oczywiście problem jest gdy ściana jest np. Mocno żółta lub zielona, ale to przypadki ekstremalne! Światło zastane właśnie od tych ścian się odbija, więc odbijając od nich światło lampy, tylko je niejako 'wzmacniamy' a nie zmieniamy kompletnie nastroju pomieszczenia.

polecam lekturę tego:

Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia i metody, natomiast ja się na tej nigdy nie zawiodłem.

Maciek Toliński

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

niedoswiadczonym osobom nigdy nie polecam tego sposobu odbijania światła, znam przypadki że często zwykłe odbicie światła od sufitu nie przynioslo spodziewanego efektu,
                    jeszcze niech zrobi z jakimś zafarbem + jpg..
                    a fotojasiu?
                    sam dałem linka kiedyś tutaj : http://canon-board.info/showthread.php?t=27982 :-)
                    można czytać i ćwiczyć:-)
                    Heniek

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

Zamieszczone przez myst
                      W przeciwieństwie do Thorin'a nie polecam świecenia w górę - zrobisz sobie paskudne cienie pod oczami i szyjami.

Jakie cienie? o czym Ty wogole gadasz? chyba uzywasz innych sufitów niz ja

Komentarz

• myst
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 700

Zamieszczone przez thorin
                        Jakie cienie? o czym Ty wogole gadasz? chyba uzywasz innych sufitów niz ja

No to chyba użyłeś takiego jak ja, bo ja tu cienie widzę (i w okularach i bez ) Popatrz jak się rozkłada światłocień - przejście masz dokładnie od strony aparatu w poziomie - najbardziej to widać na rękach górna połowa jasna, dolna ciemna.

Maciek Toliński

Komentarz

• thorin
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1990

Zamieszczone przez myst
                          No to chyba użyłeś takiego jak ja, bo ja tu cienie widzę (i w okularach i bez ) Popatrz jak się rozkłada światłocień - przejście masz dokładnie od strony aparatu w poziomie - najbardziej to widać na rękach górna połowa jasna, dolna ciemna.
                          pfffffff jak chcesz miec oswietlone pachy to zapros pania do namiotu bezcieniowego

Gratuluje, najwazniejsza na zdjeciu jest poprawnie naswietlona pacha, nie, nie wycofuje sie! teach me master

Komentarz

• myst
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 700

Zamieszczone przez thorin
                            pfffffff jak chcesz miec oswietlone pachy to zapros pania do namiotu bezcieniowego

Gratuluje, najwazniejsza na zdjeciu jest poprawnie naswietlona pacha, nie, nie wycofuje sie! teach me master
                            Nie wiem co jest dla Ciebie najważniejsze na zdjęciu, ale dla mnie na pewno nie jest to świecący sufit, czy też ludzie oświetleni tym świecącym sufitem.
                            Moim zdaniem fotki ze światłem odbitym od ścian są bardziej naturalne, ale każdy robi tak jak lubi.

ta poświata z tyłu to kontra z innych lamp (pisze żeby sie ktoś nie przyczepił )

A twoje uwagi typu "teach me master" pozostawiam na twoim poziomie...

Maciek Toliński

Komentarz

• thorin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1990

na Twoim podniebnym poziomie glowa tak jakos ucieta smisznie

Komentarz

Pracuję...