Wielcy mistrzowie fotografii... i my

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Wielcy mistrzowie fotografii... i my

Vitez: Wydzielone z: http://canon-board.info/showthread.php?t=3779
    Zamieszczone przez snow
    co do pana Bresson to nie wiem bo jego zdjęć nie widziałem więc się nie wypowiadam.
    zenada. i opad rak.
    www albo tez flickr
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Przepraszam za mój brak wiedzy na temat guru fotografi

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez akustyk
      zenada. i opad rak.
      Czyli ze zeby jakis fotograf nie byl dla ciebie zenujacy i nie powodowal opadu rak to MUSI obejrzec i znac styl wiekszosci najwiekszych mistrzow fotografii?

Ciekawe kryterium klasyfikowania fotografow

Ja na szczescie Bressona znam co nieco, ale Johna Shawa nie wiec juz iczek moze mnie po raz enty zdyskwalifikowac bo nie znam pracu guru

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

niektore nazwiska trzeba znac... o ile twoim hobby jest fotografia, a nie kolekcjonowanie sprzetu co by wieksza stopke se sieknac
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

vitez: a nie prościej skulić ogon i obejrzeć te fotografie?
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

najlepiej wszystkie
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Polaco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1135

Zamieszczone przez Czacha
              niektore nazwiska trzeba znac... o ile twoim hobby jest fotografia, a nie kolekcjonowanie sprzetu co by wieksza stopke se sieknac
              Tu sie nie zgadzam dlaczego jak sie czlowiek zajmuje hobbystycznie czyms to od razu musi sie interesowac "mistrzami" danego gatunku ? Mysle ze to sprawa indywidualna, jak ktos chce, prosze bardzo, ale jak nie chce to po co zmuszac ?
              Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
              Troche moich knotow

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez Polaco
                Tu sie nie zgadzam dlaczego jak sie czlowiek zajmuje hobbystycznie czyms to od razu musi sie interesowac "mistrzami" danego gatunku ? Mysle ze to sprawa indywidualna, jak ktos chce, prosze bardzo, ale jak nie chce to po co zmuszac ?
                To jest jak z uznawaniem autorytetów. A tego Polacy nie lubią..

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez Vitez
                  Czyli ze zeby jakis fotograf nie byl dla ciebie zenujacy i nie powodowal opadu rak to MUSI obejrzec i znac styl wiekszosci najwiekszych mistrzow fotografii?
                  nie. jednym jest nie znac, bo to rozumiem - moglo sie zdarzyc. ale drugim jest sie tym chwalic. zamiast pisac taki tekst (lepiej przeczytac cala wypowiedz snow-a, bo quote ktory wstawilem to tylko fragment niezbedny zeby odpowiedziec) lepiej bylo klepnac "Bresson" w Google i sie przyjrzec. epatowanie ignorancja w takoim przypadku jest MSZ zenujace.

i wlasnie do tego epatowania byl moj komentarz.

a tak BTW: po co osobny watek?
                  Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

Obejrzałem zdjęcia, ale tam EXIF'ów nie ma Pozatym nic nadzwyczajnego - widocznie się nie znam :sad:

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez snow
                      Obejrzałem zdjęcia, ale tam EXIF'ów nie ma Pozatym nic nadzwyczajnego - widocznie się nie znam :sad:
                      snow, ja Cie bardzo prosze... ;-) nie pograzaj sie

drzewiej Panocku, tak juz bywalo, ze siem na filmie robilo. a na filmie toc heksifow Wosych nie bylo :-)

"dawno, dawno temu...
                      zyl sobie piekny fotograf...
                      ktorego zdjecia sa dzis slawne...

ktos jednak rzucil na niego zly urok...
                      ktorego moc zdjac mogla tylko...
                      pierwsza cyfra prawdziwej milosci ;-)"
                      www albo tez flickr

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez KMV10
                        Ale to trąci trochę "Słowacki wielkim poetą był"... Jeśli mi np. po pobieżnym przejrzeniu googli zdjęcia rzeczonego Bressona się nie podobają - lub może inaczej: nie tyle się nie podobają, co po prostu nie robią na mnie żadnego wrażenia innego niż "no zdjęcia. takie albumowe" - to co, automatycznie spadam do szufladki "sygnaturkowy onanista sprzętowy"?
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Polaco
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1135

Zamieszczone przez KMV10
                          Nie o to chodzi, ja oceniam fotografa po tym czy mi sie jego zdjecia podobaja czy nie. Czy ma takie czy inne nazwisko mnie to nie obchodzi, nie wazne dla mnie jest to czy to legenda. Moze ja jestem jakis inny....
                          Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                          Troche moich knotow

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez KMV10
                            I jeszcze trzeci komentarz pod tym samym cytatem Na głupim plfoto mógłbym pokazać pewnie z 10 autorów, których zdjęcia robią na mnie znacznie większe wrażenie, niż to, co można obejrzeć po wpisaniu "Bresson" w Google.
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

Nie chodzi o to ze zdjeciami tych znanych trzeba sie zachwycac - ale znac wypada Jezeli fotografie traktuje sie jako hobby (fotografie, nie sprzetowy onanizm), to z cala pewnosci zalezy nam na dobrych zdjeciach - a skad czerpac pomysly na takie? Na kim sie wzorowac? Wlasnie na tych tzw. wielkich artystach Bo fotografia podobnie jak malarstwo, polega na umiejetnosci patrzenia... i zanim samemu zacznie sie tworzyc wielkie dziela, trzeba obejzec ich tysiace aby zaczac dostrzegac to co w nich najwazniejsze...

Np. w najlepszych szkolach plastycznych na swiecie nie pozwalaja studentom malowac swoich obrazow przez pierwsze 2 czy 3 lata - prrzez ten czas ucza sie technik oraz zdobywaja podstawy, odtwarzajac najznakomitsze obrazy jakie do tej pory powstaly. Dopiero po zdobyciu tej wiedzy zaczynaja tworzyc wlasny warsztat korzystajac z wiedzy jaka zdobyli nasladujac innych..

I tak wlasnie zdobywa sie warsztat w fotografii - podpatrujac i nasladujac na poczatku tych, ktorzy sa tego godni.. I jesli nie jest to Bresson, to moze byc Sikora.. lub inny fotograf ktory jest ceniony - nie za nazwisko, a za to co pod tym nazwiskiem stworzyl.. Po prostu, wynajdujesz jakies zdjecie ktore robi na tobie niesamowite wrazenie i starasz sie zrobic takie samo.. Zapewniam ze nie ma lepszej szkoly niz nasladowanie. I nie twierdze ze musi byc to zdjecie kogos znanego - wazne aby posiadalo jakies wartosci i bylo sie na czym wzorowac. Jednak znajomosc nazwisk i posiadanie mistrzow jest niezbedna, jezeli ktos sie chce rozwijac.

... no chyba ze ktos jest totalnym beztalenciem to wtedy i 20 lat ogladania i kopiowania prac innych nic nie da.

Wiecie czego ucza na szkolach zwiazanych z plastyka? Patrzec.. Ostrosc, kadr w/g zlotego podzialu - nie.. to nie stanowi o dobrym zdjeciu. Niestety - nie kazdy jest w stanie do tego dojzec, tak jak nie kazdy potrafi spiewac czy malowac..
                              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...