jaki filtr do 35mm f/1.4?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toguko

jaki filtr do 35mm f/1.4?

zamierzam kupic obiektyw 35mm f/1.4 i zastanawiam sie nad wyborem filtru. chodzi mi glownie o funkcje ochronne, bo w koncu obiektyw troche kosztuje. zalezy mi tez na braku spadku jakosci obrazu i utraty swiatla. latwosc czyszczenia bedzie kolejnym atutem. cena rowniez brana pod uwage, ale zdecydowanie zalezy mi bardziej na jakosci.
  • fotokor1
    Początki nałogu
    • 2006
    • 373

na mojej 35 Marumi DHG lens protect 3mm
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• Jago
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1503

Hoya UV DMC PRO 1 Digital - polecam. Mam i nie narzekam !
      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• toguko

Zamieszczone przez Jago
        Hoya UV DMC PRO 1 Digital - polecam. Mam i nie narzekam !
        a jak sie ja czysci? i czy widac roznice w jakosci obazu?
        ja sie zastanawiam nad B+W 72mm UV Slim BW MRC Filter. ma ktos?

Komentarz

• Jago
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1503

Zamieszczone przez toguko
          a jak sie ja czysci? i czy widac roznice w jakosci obazu?
          ja sie zastanawiam nad B+W 72mm UV Slim BW MRC Filter. ma ktos?
          Jakości w różnicy obrazu nie widać chyba, że powiekszysz obraz o 150% - być może wtedy coś zauważysz. Czyszczę go w prosty sposób - miękką szmatką delikatnie na niego chuchając. Nie pozostają żadne ślady czy też smugi. Na szczęście nigdy nie zbrudziłem go tak mocno, że musiałem użyć chemikalii - więc w tej kwestii się nie wypowiadam. Tej mój polecam - jeśli chcesz go mieć tylko jako ochronę przedniej soczewki to wystarczy. Pozdrawiam.
          C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• yogi-bear
            Początki nałogu
            • 2005
            • 366

Kiedyś miałem Hoyę, więcej nie chcę! Tragicznie się czyści. W mojej opinii B+W jest nieporównywalnie lepszy pod tym względem.

Komentarz

• renes
              Uzależniony
              • 2007
              • 510

B+W MRC - nie do zdarcia i wytarcia. Miałem kiedyś same Hoye SHMC i ciągłe problemy z wycieraniem, w B+W żadnego problemu, poza tym a w testach najlepsza rozdzielczość, chyba nawet lepsza niż Heliopan.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Na co wam jakieś filtry ochronne na obiektywy? Nigdy nie używałem żadnego filtra a biegam ze szkłami po plenerach i na żadnym nie mam ani śladu na soczewkach. Szkoda kasy, a do tego zwiększają się odblaski, winieta i trochę transmisja światła pogarsza. Proponuję olać temat filtrów i po prostu robić zdjęcia z zawsze założoną osłoną przeciwsłoneczną to nic się nie stanie.
                Digart

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Im dłużej stosuję filtry UV tym bardziej dochodzę do takiego wniosku jak przedstawia MMM ,że faktycznie gdy ich nie używam (ale rozsądnie) nic złego się nie dzieje i fotki jakby lepsze oby tak dalej .
                  Inna sprawa ,że w sytuacjach bardzo extremalnych na pewno filtry UV ochroniły nie jeden obiektyw.
                  A na 35/14 mam heliopana SH-FMC i mogę tylko polecić.

Komentarz

• toguko

czyli jest jakas zauwazalna roznica w jakosci nawet gdy stosuje sie filtry Heliopan czy B+W?

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

czyli jest jakas zauwazalna roznica w jakosci nawet gdy stosuje sie filtry Heliopan czy B+W?
                      Ja nie zauważyłem ( a mam jedne i drugie) z tego co wiem to heliopan ma więcej powłok ( o 2 więcej) niż B+W .

Komentarz

• toguko

no wlasnie sie zastanawiam pomiedzy Heliopan SH-PMC Multi Coated UV Protection Filter (£39.50) vs. B+W 010 UV MRC SL 72mm Ultra Violet Filter (Multi-Resistant Coating - Slim Mount) (£52.00). Co myslicie?

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

no wlasnie sie zastanawiam pomiedzy Heliopan SH-PMC Multi Coated UV Protection Filter (39.50) vs. B+W 010 UV MRC SL 72mm Ultra Violet Filter (Multi-Resistant Coating - Slim Mount) (£52.00). Co myslicie?
                          Nie potrzebny Ci filtr w wersji slim do 35/1.4 L (oszczedzisz 10&pound porównaj z wersją B+W nie slim i wybierz co Ci bardziej pasuje a na pewno nie popełnisz blędu - obydwa są najlepsze na rynku

Komentarz

Pracuję...