Jak to jest z tą lampą ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszek32
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

Jak to jest z tą lampą ?

Witam, mam pytanie dotyczące lampy :
    w przypadku ustawienia body na Av to ok, albo auto albo 1/200s -> tu trzeba uważać bo przy lepszym świetle zdjęcia wychodzą za jasne (nawet przy dużej wartości f) - ale kiedy jest wskazane użycie lampy w tej konfiguracji aparatu ?
    No i pytanie drugie (zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych)- ustawiam body na M i otwieram lampę oraz ustawienia f2.8-4 i czas 1/40s -> to są ustawienia jeszcze ok z tzw ręki, ale nawet przy otwartej lampie wskaźnik ekspozycji pokazuje, że zdjęcie będzie nie doświetlone, a tak naprawdę zdjęcie wychodzi ok. - chodzi mi o to czy to jest ok ? i ewentualnie jak sobie radzicie (ustawienia) ze zdjęciami w trudniejszych warunkach oświetleniowych ?
    Dzięki
    EOS 450D - Tamron 17-50 f2.8 - Velbon DF50 - i parę innych gratów
  • kaawka
    Coś już napisał
    • 2006
    • 59

Zamieszczone przez leszek32
    nawet przy otwartej lampie wskaźnik ekspozycji pokazuje, że zdjęcie będzie nie doświetlone, a tak naprawdę zdjęcie wychodzi ok. - chodzi mi o to czy to jest ok ?
    tak to jest OK. Po prostu lampa da Ci brakujące światło. Drabinka nie uwzględnia lampy. To jest e-ttl właśnie. Masz w tym dziale fajny wątek powyżej. Poczytaj.

Pzdr

Darek

Komentarz

• leszek32
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 23

przeczytałem wątek - jest ok - dowiedziałem się więcej
      ale jak to jest - ustawiam sobie aparat na M i podnoszę lampę i mam nadzieję, że ona pracuje na podstawie jakiś pomiarów i nie będzie coś prześwietlone czy niedoświetlone.
      Czyli jak robię zdjęcie komuś na dworze i jest ciemno - to mam nadzieję, że jak złapię AF na tą osobę to lampa będzie doświetlała tą osobę a nie starała się rozjaśnić wszystkiego. No ciekawe jak złapię AF np na osobę 3m od aparatu i coś innego (na tym samym zdjęciu) np 10 m od aparatu - jak wtedy działa lampa.
      Dzięki
      Ostatnio edytowany przez leszek32; 16895.
      EOS 450D - Tamron 17-50 f2.8 - Velbon DF50 - i parę innych gratów

Komentarz

• tom517
        Początki nałogu
        • 2007
        • 495

od tego wlasnie sa pomiary swiatla: punktowy , centralnie wazony, matrycowy; punktowym np celujesz w to co wg ciebie ma byc odpowiednio naswietlone i do tego odpowiednia sile dobierze lampa

P.S. AF to nie to samo co pomiar swiatla
        Ostatnio edytowany przez tom517; 11267.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
          http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...