kolorowy sufit - jakie wb - raw - mus uzycia lampy z palnikiem do góry..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jasnezetak
    Bywalec
    • 2007
    • 134

kolorowy sufit - jakie wb - raw - mus uzycia lampy z palnikiem do góry..

Jak sobie radzicie z balansem bieli - przy odbiciu lampy od sufitu gdy sufit jest mega kolorowy ??

Nie interesuje mnie obróbka tylko ustawienia w aparacie..

Dzięki..
  • HuleLam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1641

Zamieszczone przez jasnezetak
    Jak sobie radzicie z balansem bieli - przy odbiciu lampy od sufitu gdy sufit jest mega kolorowy ??

Dzięki..
    1. W aparacie - Custom na szara karte (lub inny wzorzec)
    2. Musisz zminimalizowac oswietlenie bezposrednio lampa (jesli od sufitu, to niech 100% swiatla lampy idzie od sufitu)
    3. Swiatlo zastane bedzie dawalo Ci brzydki zafarb (dopelniajacy do barwy sufitu) - zminimalizuj jego ilosc
    4. Moze troche Ci pomoc folia korekcyjna na lampe (w kolorze dopelniajacym do barwy sufitu?)
    5. ...Jednak RAW i warstwy moga byc jedynym sensownym rozwiazaniem, pomimo powyzszych spotrzezen
    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez jasnezetak

Dzięki..
      Nie odbijam od sufitu... Da się coś tam w RAW zdziałać, sęk w tym że kolorowy sufit działa trochę jak filtr i w zasadzie trudno jest cokolwiek z tym zrobić...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• schabu
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1352

różowy sufit - zielony filtr. i odwrotnie. wtedy jest "białe" światło z lampy. ale generalnie fajnie by było żeby światło z palnika miało kolor tła, czyli przy świetlówkach żółte itd.
        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

Zamieszczone przez HuleLam
          1. W aparacie - Custom na szara karte (lub inny wzorzec)
          2. Musisz zminimalizowac oswietlenie bezposrednio lampa (jesli od sufitu, to niech 100% swiatla lampy idzie od sufitu)
          coś tu nie gra... przecież jeżeli kolega ustawi wzrorzec WB dla światła zastanego i spróbuje je przebić (jak sam radzisz), to otrzyma kolory nie mające wiele z rzeczywistością... pomyłka będzie wynosić jakieś 3000k
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• HuleLam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1641

Zamieszczone przez airhead
            coś tu nie gra... przecież jeżeli kolega ustawi wzrorzec WB dla światła zastanego i spróbuje je przebić (jak sam radzisz), to otrzyma kolory nie mające wiele z rzeczywistością... pomyłka będzie wynosić jakieś 3000k
            widać niezrozumiale napisałem ;-)
            WB na szarą kartę z fleszem, a zastane minimalizować. Ale jeśli się dobrze dobierze filtr (jak radzi schabu), to może i można się pokusić o jego pozostawienie.

Jeszcze 1 pomysł mam - dykta "sztuczny sufit"? chodziłoby mi o odbłyśnik większy niż LumiQuest.
            Fotograf platoniczny

Komentarz

• myst
              Uzależniony
              • 2007
              • 700

Problem pojawia się wtedy, gdy sufit w różnych miejscach ma różny kolor, albo każda z 4 ścian ma inny kolor... Wtedy już tylko raw i krzywe..
              5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• renes
                Uzależniony
                • 2007
                • 510

Zamieszczone przez myst
                Problem pojawia się wtedy, gdy sufit w różnych miejscach ma różny kolor, albo każda z 4 ścian ma inny kolor... Wtedy już tylko raw i krzywe..
                I samymi krzywymi te cztery ściany o innym kolorze skorygujesz?

Podałbyś jakić przebieg zdjęcia z poszczególna korektą na krzywych?

Komentarz

• myst
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 700

Zamieszczone przez renes
                  I samymi krzywymi te cztery ściany o innym kolorze skorygujesz?

Podałbyś jakić przebieg zdjęcia z poszczególna korektą na krzywych?
                  Nie - raczej się nigdy w coś takiego nie bawię, żeby wszystkie 4 ściany - nie o to chodziło
                  Ja jestem generalnie w lekkiej opozycji do błyskających w sufit, lub prościej : ta technika mnie nie zadowala. Odbijam najczęściej od ścian i innych powierzchni (czasem nawet od ludzi stojących za mną, lub ścian katedry, będących 30 (albo i więcej) metrów za mną. Generalnie koryguję na 'temat zdjęcia' czyli w reportażu najczęściej na kolor skóry. Czasem mi się zdarza, że stosuję dwie warstwy korekcyjne w PSie - jedną do twarzy drugą do otoczenia (najczęściej odbite światło lampy oświetla głównie pierwszy plan i ma on najczęściej inną temperaturę niż otoczenie oświetlone głównie światłem zastanym). Ale to raczej rzadkość - najczęściej korekcja w rawerze na twarze wystarcza.

Maciek Toliński

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

Zamieszczone przez HuleLam
                    widać niezrozumiale napisałem ;-)
                    WB na szarą kartę z fleszem, a zastane minimalizować. Ale jeśli się dobrze dobierze filtr (jak radzi schabu), to może i można się pokusić o jego pozostawienie.
                    teoretycznie tak, tylko że jeszcze dochodzi problem rozpraszania światła flasha, które będzie słabło z odległością (chyba 3 razy dla 2 wzrostu odległości), więc poprawny będzie tylko pomiar światła np. 4m od aparatu z karty wielkości żagla... trochę za dużo kombinowania ;]
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• myst
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 700

z mojej praktyki wynikajądwa sposoby postępowania:
                      1. Albo staramy się 'złapać' światło zastane i zakładamy filtr w barwie zbliżonej do tego światła na lampkę - daje to możliwość w miarę równomiernej temperatury zarówno w miejscach doświetlonych lampą jak i tych doświetlonych światłem zastanym. Wadą tego rozwiązania jest praca przy bardzo otwartych obiektywach (1.4-1.8) co często skutkuje nie trafieniem (szczególnie gdy cel się porusza )
                      2. Dopalamy lampą odbitą np od ściany za sobą, a tło dopalamy lampami wyzwalanymi zdalnie. Wtedy mamy i pierwszy plan i drugi doświetlony tą samą temperaturą - światło zastane jest pomijalne. To rozwiązanie ma też swoje (niemałe) wady: tracimy 'nastrój' sali, eliminując całkowicie światło zastane. Druga wada to (airhead pisał o tym częściowo) spadek mocy lampy wraz z odległością. Tutaj jest problem głównie ze zbyt dużą ilością światła, gdy zbliżymy się do lampy za bardzo. Sytuacja jest jeszcze do opanowania, gdy jest to jedna lampa, jednak przymykanie przysłony przy zbliżeniu się do którejś z np. 3 lamp, to już jest spory kłopot.
                      Idealnie było by mieć pomieszczenie rozświetlone lampkami w TTLu, choć to też nie działało by chyba idealnie...

Osobiście stosuję głównie metodę 1. , jednak gdy potrzebuję zdjęcia 'poprawne' nieporuszone itp, to często metoda 2. ratuje życie...

Maciek Toliński

Komentarz

• renes
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 510

Zamieszczone przez myst
                        z mojej praktyki wynikajądwa sposoby postępowania:
                        1. Albo staramy się 'złapać' światło zastane i zakładamy filtr w barwie zbliżonej do tego światła na lampkę - daje to możliwość w miarę równomiernej temperatury zarówno w miejscach doświetlonych lampą jak i tych doświetlonych światłem zastanym.

(...)

Osobiście stosuję głównie metodę 1. , jednak gdy potrzebuję zdjęcia 'poprawne' nieporuszone itp, to często metoda 2. ratuje życie...
                        Jakie ma to znaczenie gdy focisz w RAWach?

Komentarz

• Sober
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 513

Znaczenie ma zasadnicze, przeczytaj dokładnie co napisał myst. Lampą nigdy nie oświetlisz równo całego kadru, dalsze plany będą bardziej oświetlone barwą światła zastanego.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez renes
                            Jakie ma to znaczenie gdy focisz w RAWach?
                            Ano ma. Zasadnicze.

Myst wyraźnie pisze o równomierności oświetlenia w miejscu gdzie jest ono mocno wymieszane (np. lampa, halogeny, jarzeniówki, światło dzienne, żarówki żarowe). Na nierównomierne oświetlenie RAW nie pomoże bo buzia Panny może być oświetlona halogenem a Pana światłem z lampy. Różne temperatury barwowe i potem zalew zdjąć czarno białych

EDIT: Nowy ACR umożliwia korektę WB różną dla różnych miejsc na zdjęciu ale to zabawa pracochłonna i znacznie szybciej jest dobrze zrobic zdjęcie.

EDIT2: Sober mnie ubiegł ale nawet słów użyliśmy podobnych
                            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• renes
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 510

To dość istotne, bo wydawało mi się, że na fotografowanie w RAWach wszelkie ustawienia w aparacie korygujące temperaturę nie mają znaczenia, także filtry barwne/korekcyjne na lampie...

Nikon wypuścił komplet filtrów (chyba ośmiu) barwnych do swoich lamp, Canon chyba żadnych ?

Pozostają folie, które polecilibyście?

Pozdr.

Komentarz

Pracuję...