CPL Hoya HMC Super czy CPL B+W MRC Slim

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Anddaw

CPL Hoya HMC Super czy CPL B+W MRC Slim

Który z tych filtrów wybrać??? Chyba, że znacie jakieś lepsze CPL to będe wdzięczny za radę.

Pozdrawiam
    Andrzej
  • tomi
    Coś już napisał
    • 2004
    • 66

Też się nad nimi zastanawiam. To jest nas dwóch czekających na odpowiedź ;-)
    Choć jak poczytałem o nich, to wychodzi mi, że jak na moje potrzeby, doświadczenie itp. to nie zauważę różnicy (nawet pewnie z jakimś tańszym polarem) ;-)

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Ogolnie B+W MRC jest lepszy od Hoyi HMC Super. Wersja SLIM nie posiada chyba gwintu zewnetrznego wiec zalezy od potrzeb - na 17-40 (na 20D) z UV B+W(nie zdejmuje gdy zakladam polara bo mi sie nie chce) + Polar - nie winietuje wersja nie-slim a zawsze mozna jeszcze cos na niego nakrecic.

Cos jeszcze lepszego? Heliopan .

Komentarz

• tomi
        Coś już napisał
        • 2004
        • 66

Zamieszczone przez Vitez
        A coś tańszego, ale żeby nie miało widocznego, negatywnego wpływu na obraz? Czy poniżej Hoya HMC (Super) nie ma co?

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Ostatecznie Hoya HMC bez Super... ale nie kazdy zauwazy roznice.
          Ja kiedys ze spokojnym sumieniem uzywalem kompleciku Hoya HMC (nie Super).
          Potem jakis dowcipnis w jakims watku zasugerowal zrobienie kilku zdjatek testowych z i bez filtra... po tym wstrzasajacym tescie wymienilem filtry na B+W MRC, ale znam takich co pstrykaja beztrosko na Hamie lub nawet Kingu i nie widza roznicy nawet jak pstrykna bez filtra.

Komentarz

• c42
            Początki nałogu
            • 2005
            • 266

mam UV b+w mrc... jest to pozycja bez slima ale i tak jest mniejsza od tradycyjnych filtrow-szczegoly znajdziesz na stronie b+w... co do zmiany jakosci zdjec to zrobilem pewnego razu foty testowe i wypadlo ze jednak lepiej bez filtra, znikoma roznica ale jednak bez filtra lepiej (do sprawy podszedlem upierdliwie) foty strzelam z zalozona UV i nigdy nie sciagam... i tak zawsze wszystko obrabiam jakims programem zeby miec efekt jak z elki nie czuje sie zwiazany firma i kupujac uvke na nowy obiektyw najprawdopodobniej wezmne hoye a to z tego wzgledu ze przy srednicy 67 najtansze sa hoye mysle ze hoya hmc vs b+w mrc efekt jest ten sam...

Komentarz

• sal
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1122

Zamieszczone przez Vitez
              ... po tym wstrzasajacym tescie wymienilem filtry na B+W MRC
              Gdzie kupowałeś B+W? I pamiętasz ile dałeś za 67? Muflon - czy Ty nadal planujesz kupować B+W w najbliższym czasie?
              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez sal
                Gdzie kupowałeś B+W? I pamiętasz ile dałeś za 67?
                Wszystkie kupilem tu: http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_b+w/

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Zamieszczone przez Vitez
                  Twierdzisz ze Heliopan jest lepszy niz B+W ??
                  Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                  Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Polaco
                    Twierdzisz ze Heliopan jest lepszy niz B+W ??
                    Tak, i nie tylko ja. Np czeczot, akustyk czy chris twierdza podobnie:
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=1719

Komentarz

Pracuję...