[Arashi] Moja przygoda z fotografią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arashi
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 16

[Arashi] Moja przygoda z fotografią

Dla wszystkich którzy mi pomagają w wyborze nowego aparatu pokazuje co i jak fotografuje. Wiem że jestem niedoskonała w tym co robię ale lubię to, i chce być lepsza, wiec proszę o łagodny wymiar kary

1. stadnina koni Gdynia :

2. różyczka

3. i znów kwiatki

5. Niedźwiedź

6. Moje dziewczyny

Przygodę z fotografią tak naprawdę dopiero zaczynam

Pozdrawiam
    Justyna
    EOS 550D + 18-135IS signature sponsored by Slider

Jeśli skupisz się na tym co złe, zabraknie miejsca na to co dobre ...
  • 007bartosz

Będzie wyrozumiale, bo...nie ma się do czego aż tak bardzo przyczepiać Zresztą wszyscy się uczymy A tak serio to 5. i 6. super, tylko jak dla mnie trochę te ramki psują ogólne wrażenie Wiem, że czasem dodają uroku, ale czasem też odwracają uwagę jak na zdjęciu nr 3. No i prawie na każdym zdjęciu inny podpis.. To są moje subiektywne odczucia, więc się nie zraź i wrzuć więcej fotek takich jak 5. i 6.

Komentarz

• aleks
      Bywalec
      • 2007
      • 163

Różyczka jakby wyprana z kolorów.
      --------------------

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Dla mnie tylko niedzwiedz ciekawy, ale wg mnie powinienes unikac centralnych kadrow.

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Zamieszczone przez Pikczer
          Dla mnie tylko niedzwiedz ciekawy, ale wg mnie powinienes unikac centralnych kadrow.
          BTW.[ARASHI] Jak wynika z podpisu to koleżanka.Zgoda co do niedżwiedzia i kadrów.Pozdrawiam.

Komentarz

• Arashi
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 16

Zamieszczone przez 007bartosz
            Będzie wyrozumiale, bo...nie ma się do czego aż tak bardzo przyczepiać Zresztą wszyscy się uczymy A tak serio to 5. i 6. super, tylko jak dla mnie trochę te ramki psują ogólne wrażenie Wiem, że czasem dodają uroku, ale czasem też odwracają uwagę jak na zdjęciu nr 3. No i prawie na każdym zdjęciu inny podpis.. To są moje subiektywne odczucia, więc się nie zraź i wrzuć więcej fotek takich jak 5. i 6.
            Na każdym inny podpis bo każde z innej pory Jedne robione w lato, inne wiosną a jeszcze inne zimą
            Ramki są ponieważ zdjęcia te wrzucam na inne fora nie do oceny a jedynie by pokazać innym co widziałam, jak widziałam i jak to sfotografowałam

Nie obrażam i nie zrażam się nawet za to jak ktoś napisze że mu się nie podoba, bo wszak : "o gustach się nie dyskutuje" ja tak widzę świat, i tak go przedstawiam, a że nie doskonale, "jeszcze się taki nie narodził co by każdemu dogodził" - dopiero się uczę "dogadzać" ...

Dzięki za dobre słowo

Janmar dokładnie tak - koleżanka ;-)

Komentarz

• aleks
              Bywalec
              • 2007
              • 163

Arashi, nawiązując do twojej wypowiedzi: jeśli dokładnie wiesz, co chcesz osiągnąć, i to osiągasz, to ok. Bo często jest tak, że nie wiesz, co chcesz osiągnąć (czytaj się nie wie, co się chce... ).
              Nie chodzi o to, żeby każdemu dogodzić, bo przecież różne rzeczy się różnym ludziom podobają Gdyby tak nie było, wszyscy jeździli by jednym modelem samochodu i chodzili tak samo ubrani (ok, nie wysiliłem się szukając przykładów).
              Pozdrawiam
              --------------------

Komentarz

• Arashi
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 16

Zamieszczone przez aleks
                Arashi, nawiązując do twojej wypowiedzi: jeśli dokładnie wiesz, co chcesz osiągnąć, i to osiągasz, to ok. Bo często jest tak, że nie wiesz, co chcesz osiągnąć (czytaj się nie wie, co się chce... ).
                Nie chodzi o to, żeby każdemu dogodzić, bo przecież różne rzeczy się różnym ludziom podobają Gdyby tak nie było, wszyscy jeździli by jednym modelem samochodu i chodzili tak samo ubrani (ok, nie wysiliłem się szukając przykładów).
                Pozdrawiam

Aleks wiem co chcę osiągnąć w swoich zdjęciach - chcę pokazać to co mnie : zachwyca, bawi, zastanawia, to co kocham tak jak Ja to widzę/czuję - jeśli bym napisała że to zawsze osiągam to bym skłamała tak nie jest /i dzięki ci Panie za cyfrówki bo na kliszach bym już zbankrutowała / uczę się, dużo czytam, słucham tego co mówią mądrzejsi tylko że nie zawsze biorę do końca do siebie, dlaczego ? Bo każdy ma swój styl fotografowania, np. Pan X lubi kadr centralnie i taki najbardziej "czuje" a inny lubi kadr z boku, z góry czy z dołu i takie zdjęcia do niego "przemawiają to nie oznacza ze całkowicie ignoruje rady - nie absolutnie! - po prostu czasem biorę sobie na nie "poprawkę" Grunt to się nie pozabijać

Pozdrawiam
                Justyna

Komentarz

• Arashi
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 16

Gucio

1. /aparat: s5 is/

---------------------------------------------------------

/CANON 450D + 55-250IS/

1.Patrz mi w oczy jak do mnie mówisz ...

2. Z niedowierzaniem stwierdzam że to JA ...

Ostatnio edytowany przez Arashi; 16725.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Z dwóch ostatnich wybierz jedno bo prawie identyczne ujęcia. Zdecydowanie radzę zostawić pierwsze a wyrzucić drugie już na etapie selekcji zdjęć (ciachnięty kawałek ucha).

Komentarz

• s..
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 99

ze wszystkich pokazanych zdjec, dopiero kot nr. 1 wg. mnie wogole zasluguje na uwage. Reszta sprawia wrazenie jakbys uczyla sie obslugiwac aparat, albo poszukiwala jakiego kowiek tematu. Calkowicie brak go na zdjeciach - czyli dom, kwiatek itp. jaki jest kazdy widzi - pokaz to jakos inaczej, na swoj sposob, a nie przez zwykle pstrykniecie i dodanie ramki. Pamietajmy o tym, ze zdjecie rodzi sie w glowie, i to nie wazne czy zdjecie reporterskie, czy wystylizowane - jesli brak pomyslu, to wychodza zdjecia jakie widac. Zarowno dom, jak i kwiatek mozna pokazac ciekawiej, czy to przez szersze, czy wezsze kadrowanie, czy to przez zmiana punktu odniesienia - mozliwosci jest wiele, a ja osobiscie chcialbym zobaczyc wiecej takich zdjec jak kot nr.1. Kwesje techniczne na razie pomine.
                      2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                      moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• Arashi
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 16

Zamieszczone przez Vitez
                        Z dwóch ostatnich wybierz jedno bo prawie identyczne ujęcia. Zdecydowanie radzę zostawić pierwsze a wyrzucić drugie już na etapie selekcji zdjęć (ciachnięty kawałek ucha).
                        W sumie specjalnie wstawiłam dwa identyczne bo obydwa wydawały mi się że mają to "coś" - na jednym jest całe ucho - ale znów drugie ma bardziej wyraźne odbicie w szybie i jednolite tło za odbiciem więc się wahałam.

Dzięki za wskazówki

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Arashi
                          W sumie specjalnie wstawiłam dwa identyczne bo obydwa wydawały mi się że mają to "coś" - na jednym jest całe ucho - ale znów drugie ma bardziej wyraźne odbicie w szybie i jednolite tło za odbiciem więc się wahałam.
                          Podam Ci jak ja robię - gdy mam dwa zdjęcia gdzie na jednym i na drugim jest coś na czym mi zależy to zazwyczaj wybieram mniejsze zło albo robię trzecie zdjęcie, zawierające wszystko, co ważne a mające najmniej błędów.
                          W tym przypadku mniejszym złem jest nie okaleczenie kota kosztem (dla mnie niezauważalnej) różnicy w wyrazistości odbicia.

Komentarz

• Arashi
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 16

Zamieszczone przez Vitez
                            Podam Ci jak ja robię - gdy mam dwa zdjęcia gdzie na jednym i na drugim jest coś na czym mi zależy to zazwyczaj wybieram mniejsze zło albo robię trzecie zdjęcie, zawierające wszystko, co ważne a mające najmniej błędów.
                            W tym przypadku mniejszym złem jest nie okaleczenie kota kosztem (dla mnie niezauważalnej) różnicy w wyrazistości odbicia.
                            Bardzo dziękuję za rady, co do zdjęć z odbiciem w oknie to moje pierwsze kroki z 450D /oraz pierwszą lustrzanka/ nie "widzę" jeszcze jakie zalety i wady ma zdjęcie na podglądzie, wiem co chcę sfotografować, i jak, ale także nie do końca widzę mankamenty - dlatego wiem że wiele pracy mnie jeszcze czeka by poznać : aparat, jego możliwości oraz swoje także, dlatego bardzo dziękuję jeszcze raz, każda wskazówka wypowiedziana w kulturalny sposób i na prawdę wnosząca coś do dalszej nauki jest na wagę złota dla takiego laika jak Ja.

Pozdrawiam
                            Justyna

Komentarz

• ewa_olsztyn
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 311

Podobają mi się Twoje próby! Biały kotek z odbiciem w szybie to wspaniały temat, ale wymagający - jak każda praca z odbiciami - szczególnego skupienia. Kąt padania równa się kątowi odbicia i jak wyjdzie nierówno - każde oko to wyłapie. Mi to prawie nigdy nie wychodzi od razu i muszę potem prostować w PS. Ale nad tym, żeby niczego nie obciąć to musisz zapanować w momencie robienia zdjęcia, bo takiego błędu nijak się nie da uratować.
                              A w ogóle - czuć z Twoich zdjęć talent i myślę, że on się niezadługo ujawni i wytnie hołubca!

Komentarz

Pracuję...