Plener kolejowy - Kraków

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ararek

Plener kolejowy - Kraków

Możliwe, że takiej propozycji nie było... mianowicie pragnę polecić Wam szeroko rozumianą stację rozrządową Kraków-Bieżanów. Do 'sfocenia', mamy szopę, przy której stoi zazwyczaj co najmniej 30 elektrowozów, tory grupy przyjazdowej, tranzytowej, odjazdowej oraz linię E30 także zawsze coś się trafi :-P (dużym plusem miejsca jest prawie 200m kładka nad torami) Dodatkowo, dla miłośników ruder i wszelakich niszczejących obiektów jest opuszczony budynek stacji, który warto odwiedzić. Tyle na wstępie...
    Warianty dojazdu:

I. Od strony dzielnicy Nowa Huta; jedziemy przez most w Mogile prosto ulicą Półłanki przed garbarnią skręcamy "za główną" w prawo a następnie szybko w lewo. Mijamy bazar Rybitwy (po prawej), dojeżdżamy do przejazdów kolejowych mijamy 1...2...3... dojeżdżamy do rozjazdu przy transformatorze zasłaniającym wszystko co lewej:-|.... Lewo - kierunek Kokotów itd... Prawo - ulica Bieżanowska i tam właśnie się kierujemy, tuż po skręcie będziemy mieli pomnik po prawej i zaraz za nim skręcamy w prawo. Po przejechaniu 300m jesteśmy na miejscu.

II. Od strony dzielnic południowych dojazd jest dużo mniej skomplikowany... Z ulicy Wielickiej należy skręcić w ulicę Bieżanowską. Początkowo jedziemy cały czas prosto ... dojeżdżamy do sporego skrzyżowania z wcześniej wspomnianym pomnikiem. Skręcamy w lewo (przed pomnikiem) potem krótka prosta i jesteśmy na miejscu.

Z racji, że jestem zapalonym miłośnikiem kolei (takie zboczenie:razz odwiedzam to miejsce kila razy w tygodniu, bardzo często spotykam tam maszyny z prywatnych firm kolejowych, które chcąc nie chcąc różnią się od taboru PKP a to cieszy oko.

Mam nadzieje, że Wam też będzie się podobało.
  • myst
    Uzależniony
    • 2007
    • 700

Ja jestem zdecydowanie 'za', 'na tak' i piszę się na to. Szczególnie że poranne mgły sprzyjają kolejowym klimatom, a i rudera na ślubniaki może się przydać
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

Poranne mgły... Kurcze, ja pracuję od 7:30 :/
      Na google maps to miejsce wydaje się bardzo ciekawe...
      Ostatnio edytowany przez canis_lupus; 697.
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• westu
        Bywalec
        • 2006
        • 153

Kurczę miałbym nieodpartą ochotę wybrać się na taki plener, z koleją mam styczność od małego (ojciec maszynista) i mam sentyment do tego typu infrastruktury...

Problemem jest czas... Mógłbym w poniedziałek po 17:00 albo w któryś weekend w niedziele... ale zapewne nikomu takie terminy nie pasują ;P

Jak chcecie rozwiązać problem pozwolenia na robienie zdjęć w tym miejscu?

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Ja i tak sie musze dopasowywać do reszty. W tygodniu pracuję do 16 a w weekendy mam zajęcia
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• Yoshitaka
            Uzależniony
            • 2006
            • 585

Ja też się piszę, zwłaszcza, że z domu to mam rzut beretem na kładkę
            W tygodniu dopiero po 17stej mogę (w zależności od wypadających delegacji).
            Canon 50D + dodatki

Komentarz

• ararek

hehe ja mam czas różnie, z racji że pracuję na lotnisku... dzisiaj o 3 była mgiełka (od 4 w robocie ) także może być ciekawie. Zdjęcia domu są w linku poniżej.... żadna rewelacja (wiele osób robi dużo dużo lepsze) ale cóż, może ktoś coś tam zobaczy. ;-)

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez westu
              Kurczę miałbym nieodpartą ochotę wybrać się na taki plener, z koleją mam styczność od małego (ojciec maszynista) i mam sentyment do tego typu infrastruktury...

Problemem jest czas... Mógłbym w poniedziałek po 17:00 albo w któryś weekend w niedziele... ale zapewne nikomu takie terminy nie pasują ;P

Jak chcecie rozwiązać problem pozwolenia na robienie zdjęć w tym miejscu?
              Takiemu to dobrze ;-) tata maszynista to pewnie nie raz jechałeś razem z nim 8)
              Ostatnio edytowany przez Gość; 19605. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• westu
                Bywalec
                • 2006
                • 153

Zamieszczone przez ararek
                Takiemu to dobrze ;-) tata maszynista to pewnie nie raz jechałeś razem z nim 8)
                Ano zgadza się Nawet prowadziłem EN-57 na dawnym szlaku Trzebinia-Wadowice ;-)

Komentarz

• ararek

Zamieszczone przez westu
                  też chcę

Komentarz

• Yoshitaka
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 585

Zamieszczone przez ararek
                    też chcę
                    Dla tych co nie mogą na żywo pojeździć polecam symulator
                    Canon 50D + dodatki

Komentarz

• ararek

Zamieszczone przez Yoshitaka
                      Dla tych co nie mogą na żywo pojeździć polecam symulator
                      www.eu07.pl/
                      wiem wiem mam

Komentarz

• timo
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 125

Zamieszczone przez westu
                        na forum milosnikow kolei (np. GMFK.pl) dostalbys niezly opieprz za takie cos...

pomyslales chociaz przez moment, ze jesli ktos "zyczliwy" donioslby o tym komu (nie)trzeba, to Twoj ojciec moglby miec duze problemy wlacznie z dyscyplinarnym zwolnieniem i zarzutem narazenia zycia pasazerow?
                        Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
                        moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• ararek

Zamieszczone przez timo
                          na forum milosnikow kolei (np. GMFK.pl) dostalbys niezly opieprz za takie cos...

pomyslales chociaz przez moment, ze jesli ktos "zyczliwy" donioslby o tym komu (nie)trzeba, to Twoj ojciec moglby miec duze problemy wlacznie z dyscyplinarnym zwolnieniem i zarzutem narazenia zycia pasazerow?
                          myślę, że aż tak "życzliwych" tutaj nie ma.

Komentarz

Pracuję...