Canon IXUS 860 czy IXUS 870 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enjoy
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

Canon IXUS 860 czy IXUS 870 ?

Chcialbym zakupic zonce aparat cyfrowy i zastanawiam sie czy kupic Canon'a IXUS 860 czy dolozyc kilka zlotych (ok 100zl) i kupic nowszy model IXUS 870? Jak radzicie? Nie mialem w rekach zadnego z nich. Natomiast widzialem i bawilem sie IXUS'em 850.
    CANON EOS 400D C 17-55 3.5-5.6
  • vim

Witam
    Niedawno kupiłem IXUSA 860 IS i jestem z niego zadowolony, a właściwie to
    bardziej zadowolona jest żona - idealnie pasuje do torebki
    A tak na poważnie to 860 :
    + małe gabaryty
    + duży wyświetlacz LCD
    + ładne kolory na AWB
    + przyzwoite filmy 640/480 30kl/s
    + dobrze współpracuje z TV

- iso powyżej 400 - nieciekawie wygląda
    - mało ustawień manualnych ( ale myślę, że dla Żony auto wystarczy )
    - trochę mały zoom x3,8 - ale za to jest szeroki kąt
    - brakuje kółka z wyborem ustawień tematycznych scen ( dostępne z menu )

Nie wiem o ile będzie lepszy 870 IS jeśli różnica cenowa wynosi 100PLN
    to bierz 870. Ja za 860 dałem 780PLN.
    pozdr. Michał

Komentarz

• czajna
      Początki nałogu
      • 2005
      • 401

Dołączę się do pytania Moja luba chce mały aparacik torebkowy i już na pewno miał to być ixus 860 a teraz wyszedł ten 870, który w zasadzie ma większą (czyli pewnie bardziej szumiącą) matrycę... Testów tego nowego na razie w sieci nie widziałem ale może już ktoś się spotkał lub posiada nowy model i może coś napisać o nim to byłym wdzięczny za pomoc...

Komentarz

• Enjoy
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 19

Hmm... tak sobie przegladam kolejne modele i Ixus 970 oraz 980 rowniez calkiem niezle sie prezentuja.

A wiec co doradzacie? Ktorys z modeli IXUS 860, 870 czy moze 970, 980?
        Przy dwoch pierwszych kusi szeroki kat... a z kolei przy dwoch nowszych format zapisu video (model 870, 980) - zonka czesto lubila dziecku filmiki krotkie krecic

Ja jak narazie nastawilem sie na IXUS 870...

-----------------

APARAT CANON Digital IXUS 860 IS SREBRNY - cena: 725,29 zl
        APARAT CANON Digital IXUS 870 IS SREBRNY - cena: 793,22 zl

Geoinf - Komputery dla Graczy i Firm | Sklep Online

APARAT CANON Digital IXUS 860 IS SREBRNY - cena: 727,50 zl
        APARAT CANON Digital IXUS 870 IS SREBRNY - cena: 796,10 zl

Nigdy nic nie kupowalem za posrednictwem tych sklepow. Jak widac roznica cenowa pomiedzy modelami niewielka.
        Ostatnio edytowany przez Enjoy; 14498. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Enjoy
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 19

OK. Decyzja podjeta
          Dzis zamowilem Canon IXUS 870 IS w sklepie http://www.geoinf.pl/.

Komentarz

• vim

Jak już będiesz miał to napisz jak się sprawuje ( aparat oczywiście )

Komentarz

• bartolnia

Witam!
              Może to Ci trochę pomoże
              Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Nowy model 870 ma inny procesor obrazu, większą matryce, inny wygląd od strony ekranu, nieznacznie większy zoom i wymiary. Może są jeszcze inne różnice, ale ja osobiście wybrałem ixus 860 ponieważ ma funkcję "time laps" pozwalającą rejestrować zmieniające się sceny, takie jak kwitnięcie kwiatów, czy zgiełk miejskiej ulicy, a następnie odtwarzać je w przyspieszeniu w postaci płynnych klipów wideo. Często z tego korzystam Może nowy model tez to ma, ale na stronie Canona nie doczytałem się tego. Z wyglądu bardziej podoba mi się 870, ale z tego powodu nie będę zmieniał aparatu
              Pozdrawiam.

Komentarz

• Drakedh

870 niestety nie ma time lapse, ale jest za to kilka ulepszen wartych wspomnienia
                - matryca - z 8mp do 10mp, przy czym rozmiar fizyczny tez ulegl malemu powiekszeniu
                - digic4 - nowy procesor obrazu naprawde robi roznice, szczegolnie jezeli ktos bedzie korzystal czasem z iso 800-1600, na ktorych zmiany sa dosc spore
                - optyka - pomine ze obiektyw jest odrobine dluzszy, bo to chyba nie az tak wazne... wazniejsze, ze pozbyto sie tych rozmytych rogow obecnych w 860, zdjecia z 870 maja duzo ostrzejsze narozniki, poza tym 870 lepiej radzi sobie z aberracja chromatyczna, i to bardzo dobrze zwarzajac na jego szeroki kat

Poza tym sa tez zmiany typowo kosmetyczne - odrobinke mniejsze wymiary (w tym 2-3mm mniejsza grubosc, dla mnie bardzo wazne w kieszonkowcu), powolny ipodowy kontroler na tylnej sciance zamienili na obracajace sie kolo podobne do tych z dslr - tez na plus...

Moim zdaniem zmiany zdecydowanie warte doplacenia tych 100zl... sam mam taki zamiar

Komentarz

• michal1984
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 20

Drakedh jak zakupisz to podziel się opiniami, planuje kupić po nowym roku aparat dziewczynie i będzie to coś z serii ixus zapewne 860 lub 870, jeszcze ewentualnie 960, o ile testy 860 i 960 można znaleźć na zagranicznych stronach o tyle o 870 niewiele informacji od użytkowników tego modelu.

Komentarz

• Merauder
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1092

Ja obecnie jestem na zakupie 860 i nawet nie patrze na wyzsze modele. Szeroki kat plus ekran 3 cale. Nie potrafie zrozumiec kroku Canona z tym pomniejszeniem i to wyraznym ekranu. Nie mowie juz o fakcie przelaldowania pixelami wyzszych modeli.

ponadto twierdze, ze fizyczne zwiekszenie matrycy to troche mydlenie oczu, bowiem proporcjonalnosc w stosunku zwiekszanych pixeli jest nie adekwatna.
                    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• michal1984
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 20

No ja bym chciał kiedyś ixusa 860 z matrycą z 960 i pozostawienie 8 mln pixeli. Niestety marketing jest nieubłagany i chyba tego w długim czasie nie doczekam. Model 860 ma znajoma i mnie jak i mojej dziewczynie bardzo podoba się ten aparat, szczególnie czas potrzebny do zrobienia zdjęcia po włączeniu, duży ekranik, szeroki kąt choć faktycznie czasem w rogach są problemy z ostrością, ale to przecież aparat malutki i cudów nie ma się co spodziewać.

Komentarz

• Drakedh

Zamieszczone przez michal1984
                        Drakedh jak zakupisz to podziel się opiniami
                        Nie ma sprawy, najprawdopodobniej w okolicach przyszlej srody, ewentualnie z malym poslizgiem.
                        Zamieszczone przez michal1984
                        No ja bym chciał kiedyś ixusa 860 z matrycą z 960
                        A ja chcialbym kieszonkowy kompakt z matryca mojego 400D i stalym szklem 30mm 2.0... Niestety aparaty to nie komputery, nigdy nie dostaniemy dokladnie tego, co chcemy... A juz napewno nie za cene taka, jak chcemy ;-)
                        Zamieszczone przez Merauder
                        Ja obecnie jestem na zakupie 860 i nawet nie patrze na wyzsze modele. Szeroki kat plus ekran 3 cale. Nie potrafie zrozumiec kroku Canona z tym pomniejszeniem i to wyraznym ekranu. Nie mowie juz o fakcie przelaldowania pixelami wyzszych modeli.
                        A porownywales sample z 860 i 870? Moim zdaniem roznica jest naprawde znaczaca, szczegolnie w ilosci szumu (i duzo ladniejszej jego charakterystyce w 870).

Co do przeladowania pixelami - rzecz wzgledna. Uwazasz, ze model 8mp bedzie robil fotki z mniejsza iloscia szumu niz 14mp? Porownujac bezwzglednie na 100% moze i tak, ale pamietaj ze szum z matrycy o mniejszych pixelach bedzie drobniejszy. Sprobuj sobie przeskalowac zdjecie z 14mp do 8mp, i wtedy porownaj z tym z aparatu 8mp. Nie dosc ze szum bedzie mniej widoczny, to zdjecie bedzie ogolnie ostrzejsze i bogatsze w detale. Nadal uwazasz, ze nowe canony sa przeladowane pixelami?

Nie mowie, ze 8mp to malo, moim zdaniem to calkiem przyzwoita ilosc wystarczajaca do typowych wakacyjno-rekreacyjnych zastosowan drukujac zdjecia w A5-A4. Ale nie rozumiem tez ludzi mowiacych, ze wieksza ilosc psuje zdjecia. Kompleks jakis?
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 21009.

Komentarz

• Merauder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1092

Zamieszczone przez Drakedh
                          A porownywales sample z 860 i 870? Moim zdaniem roznica jest naprawde znaczaca, szczegolnie w ilosci szumu (i duzo ladniejszej jego charakterystyce w 870).
                          Widzialem sample z tego i tego i nie widze tutaj przepasci. Rozcnie moze i sa, ale bez przesady.
                          Co do przeladowania pixelami - rzecz wzgledna. Uwazasz, ze model 8mp bedzie robil fotki z mniejsza iloscia szumu niz 14mp? Porownujac bezwzglednie na 100% moze i tak, ale pamietaj ze szum z matrycy o mniejszych pixelach bedzie drobniejszy. Sprobuj sobie przeskalowac zdjecie z 14mp do 8mp, i wtedy porownaj z tym z aparatu 8mp. Nie dosc ze szum bedzie mniej widoczny, to zdjecie bedzie ogolnie ostrzejsze i bogatsze w detale. Nadal uwazasz, ze nowe canony sa przeladowane pixelami?
                          Powiem ci tylko tyle. Czytam wiele i mam tez paru znajomych zawodowych fotografow. Wszystkie opinie sa takie, ze 14 mln, a moze i nawet 12 to za duzo nawet na APS-C, a gdie by tam mowic o takim malenstwie.
                          Takze sadze, ze Twoja opinie mozna wsadzic miedzy bajki.
                          Ale jak chcesz to mozesz sobie kupic aparat z z matryca 1/1.8 i 40 mln pixeli, bo pewnie za 2-3 lata takie bedzie mozna spotkac.
                          Nie mowie, ze 8mp to malo, moim zdaniem to calkiem przyzwoita ilosc wystarczajaca do typowych wakacyjno-rekreacyjnych zastosowan drukujac zdjecia w A5-A4. Ale nie rozumiem tez ludzi mowiacych, ze wieksza ilosc psuje zdjecia. Kompleks jakis?
                          Wieksza ilosc pixeli nie psuje zdjec, wrecz przeciwnie, z jednym drobnym ale; musi to byc w ramach zdrowego rozsadku, bo co raz lepsze algorytmy odszumiania to jedno, a prawa fizyki to drugie.

BTW: To nie roznica 2 mln pixeli, ale prawie zwiekszona licza o 100%.
                          Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.
                          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Aszu
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 707

ixus 860 jest ok. Najważniejsze w tym aparacie to to, że ma szeroki kont, tzn że przy zdjęciach rodzinnych zmieści się jeszcze ciocia z boku i nie przeszkadza ściana za plecami.
                            Nowy IXUS 870 spełnia ten warunek a na dodatek ma większy ZOOM i ma 2mln pixeli więcej.

Dziś kupiłbym 870.
                            //mj

Komentarz

• Drakedh

Widzialem sample z tego i tego i nie widze tutaj przepasci. Rozcnie moze i sa, ale bez przesady.
                              Proponuje zerknac na sample z wyzszym iso.
                              Powiem ci tylko tyle. Czytam wiele i mam tez paru znajomych(...)
                              Jezeli jedynym Twoim konkretnym argumentem jest "slyszalem, ze...", to swoj tekst ze wsadzaniem miedzy bajki mozesz sobie darowac. Polscy profesonalisci a.k.a. fotografowie weselni czesto sami nie intesesuja sie technologia i swoja wiedze ograniczaja do kilku przeczytanych artykulow, ot tak zeby nie byc zupelnie zielonym. Nie mowie ze to zle, nie jest im to do pracy potrzebne, ale ich wiarygodnosc w tego typu sprawach nie jest nic wieksza od zwyklych amatorow, ktorzy czesto sami dociekaja roznic w jakosci, a nie bazuja jedynie na tym, co slyszeli. Dlatego tez proponuje wypracowac sobie wlasne zdanie na podstawie faktow, a nie pytac jedynie o zdanie i wierzyc na slepo starszym kolegom.
                              BTW: To nie roznica 2 mln pixeli, ale prawie zwiekszona licza o 100%.
                              Przyklad byl tak przesadzony tylko po to, zeby Twoje oczka mogly wyraznie zobaczyc efekt, bo przy roznicy 2mp nie za wiele bys widzial.

A co do 870 - zauwazyliscie roznice cenowe wariantow kolorystycznych? Srebrny wariant jest przecietnie o kilkadziesiat zlotych drozszy od (imo okropnego) zlotego. :-|

Komentarz

Pracuję...