drobiazg w postaci płynu do optyki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thisgay
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

drobiazg w postaci płynu do optyki

szanowne koleżanki i koledzy ... gdzie nabyć i jaki polecacie płynik do czyszczenia optyki oraz filtrów, chodzi mi o standard do lekutko zabrudzonych sprzętów a nie jakichś obłoconych hardcorów

nabyłem sobie kiedyś wraz z filtrami w Rays foto ten płynik co go mają w ofercie w czerwonej buteleczce ale ta buteleczka to jakieś g... maksymalne, ukręcił się dziubek błyskawicznie

czyli podsumowując dobry, niewymyślny, nieprzesadzony płynik do sporadycznego, bardziej gruntownego nież przetarcie z chuchem przeczyszczenia optyki (no po dłuższym wyjeździe), Jakość opakowania odgrywa rolę - taki płynik wystarczy mi na kupę czasu i chcę go mieć w plecaku sprzętowym . Czyli jednym słowem mogę wydać ale oczekuję produktu jakości pro a nie nalewanego przez jakąś rodzinkę do gównianych butelek wody z Ludwikiem w jakiejś szopie

ps. pytanie swoje kieruje do ludzi wymagających
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez thisgay
    szanowne koleżanki i koledzy ... gdzie nabyć i jaki polecacie płynik do czyszczenia optyki oraz filtrów ...
    Z czystym sumieniem mogę polecić Izopropanol. Świetnie sprawdza się w tego typu zastosowaniach (oczywiście tylko i wyłącznie wersja CZ. D. A.). Na Allegro 1000 ml można nabyć w cenie kilkunastu złotych.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• ABJ
      Bywalec
      • 2007
      • 234

eter jest jeszcze lepszy od izopropanolu. Nie zostawia zadnych sladow, wada jest taka, ze nie mozna go kupic, trzeba sie usmiechnac do siostry oddzialowej na chirurgii albo otropedii
      abjphotography.com

Komentarz

• Biperek
        Uzależniony
        • 2007
        • 593

Ja kupiłem IZOPROPANOL na allegro u tego użytkownika, konto niestety zawieszone (bez negatywów), ale oferentów jest sporo. Jak dotąd sprawdza się znakomicie.
        Pozdrawiam
        Marek/Biperek

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

a ja nie polecam w ogóle używania płynu do czyszczenia optyki
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• thisgay
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 32

coż więc w takim razie polecasz

przyjmijmy, że przednia soczewa pokryta jest przyklejonymi różnymi drobinkami kurzu i pyłkami - nie jest to nic związane z paluchami no tym niemniej jest to leciuteńko maziste przy wycieraniu

Panowie a gdzie można nabyć taki elegancki Izopropanol, oczywiście w wersji Czysty do Analizy, w jakichś objętościach 50ml, 100ml a niekonieczne w litrowych butelkach jak po mleku
            Ostatnio edytowany przez thisgay; 16896.

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez airhead
              a ja nie polecam w ogóle używania płynu do czyszczenia optyki
              A to dlaczego?

Zamieszczone przez thisgay
              Panowie a gdzie można nabyć taki elegancki Izopropanol, oczywiście w wersji Czysty do Analizy, w jakichś objętościach 50ml, 100ml a niekonieczne w litrowych butelkach jak po mleku
              Swego czasu widziałem na Allegro aukcje gdzie w/w specyfik oferowany był w opakowaniach po 50 ml, 100 ml oraz 150 ml przy czym ich zakup w porównaniu do zakupu pojemnika 1000 ml był kompletnie nieopłacalny. Lepiej kupić większą ilość i przelać do mniejszego pojemnika.
              Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
              EOS + Speedlite

Komentarz

• Cz@rek
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 35

"Chemax 3" do nabycia u optyka, 125ml około 15zł, płyn przeznaczony do szkieł z powłoką antyrefleksyjną, wystarczy lekko psiknąć, przetrzeć miękką szmatką i szkło lśni jak nowe.

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez Cz@rek
                  "Chemax 3" do nabycia u optyka, 125ml około 15zł, płyn przeznaczony do szkieł z powłoką antyrefleksyjną, wystarczy lekko psiknąć, przetrzeć miękką szmatką i szkło lśni jak nowe.
                  W takiej samej cenie można nabyć 1000 ml izopropanolu, tak więc moim zdaniem oferta mało atrakcyjna.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• Canclerz
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 141

Zamieszczone przez Cz@rek

Także używam "chemax 3" i polecam, mam w opakowaniu 15 ml, w spreju. Wielkość szminki, wygoda niesamowita.
                    Smiena 8M

Komentarz

• fotokor1
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 373

izopropanol w każdym sklepie sprzedającym chemikalia dla laboratoriów - najlepszy to firma POCH (polskie odczynniki chemiczne) za przysłowiwe grosze
                      Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• pan.kolega
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2817

Izopropanol ma jedna zalete - jest tani. Ale komu potrzeba litrow do czyszczenia optyki itp.

Najelegantszym optymalnym plynem jest etanol. Oczywiscie czysty. Sluzy tez do stabilizacji rak przy czyszczeniu krytycznym.

Metanol "do spektroskopii" bardzo dobry, ale trujacy.
                        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

Zamieszczone przez pan.kolega
                          Izopropanol ma jedna zalete - jest tani. Ale komu potrzeba litrow do czyszczenia optyki itp.
                          A jaki problem po zakupie większego pojemnika odlać odpowiednią ilość do mniejszego, bardziej poręcznego i z niego korzystać. Jego cena to wcale nie jedyna jego zaleta. Oprócz ceny kolejną jego zaletą są oczywiście "zdolności czyszczące" oraz jego czystość chemiczna.
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez axk
                            ...Jego cena to wcale nie jedyna jego zaleta. Oprócz ceny kolejną jego zaletą są oczywiście "zdolności czyszczące" oraz jego czystość chemiczna.
                            Dokładnie tak.

Etanol ma paskudną cechę - utlenia się i produkuje aldehyd octowy a ten zostawia ślady na optyce - takie białe smugi. W amatorskim użyciu zdecydowanie odradzam.

Eter - niebezpieczny dla plastików.

Chemax 3 - b.dobry do czyszczenia szkieł optycznych. Butelka za 33 zł wystarcza na lata a mała z 5 zł też na długo, długo. W sytuacji "podbramkowej" można tym czyścić matrycę. Czyściłem.

Eclipse i Eclipse 2 - na bazie izopropanolu - doskonałe do czyszczenia, nadają się (są do tego) do czyszczenia matrycy "na mokro" (do kupiena na www.micro-tools.com). Niestety trochę drogie ale... do czyszczenia matrycy najlepsze i sprawdzone.

Żadnym płynem nie powinno się lać bezpośrednio na szkło, filtr czy matryce. Najpierw na szmatke (mikrofibra) i dopiero po soczewkach czy filtrach. Dobrze jest mieć PecPady zamiast albo jako uzupełnienie mikrofibry.

Żadnych szkieł nie powinno się czyścić "na sucho" ale dobry chuch i miękka flanelka w wielu wypadkach "ratuje życie"
                            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Shutterway.pl
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 108

A ja polecam z vision expressu plyn do czyszczenia okularow do szkielka sie nadaje bardzo dobrze

tylko wazne zeby kupic z niebieska naklejka tzn bez zadnych nablyszczaqczy itd

Komentarz

Pracuję...