[DonBolano] Jesienne dylematy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DonBolano
    Początki nałogu
    • 2008
    • 331

[DonBolano] Jesienne dylematy

Witam. To moja pierwsza galeria. A modelem był kotek mojej cioci, który swego czasu przybłąkał się do jej domku. Od tej pory nadano mu wiele imion - Wacek, Karolek, Bartuś, a ostatnio nawet Zygmunt... Ale chyba na żadne i tak nie reaguje.

Zdjęcia robione Canonem 400D z obiektywem 50mm f.1/8 II

1.
    2.
    3.
    4.

Pozdrawiam i czekam na opinie.
    Na świat spoglądam przez armatę...

• lempl
    Uzależniony
    • 2006
    • 684

IMO za ciasno kadrowane.

Komentarz

• XLesio
      Uzależniony
      • 2008
      • 515

4ta fotka naprawdę fajna. Zaraz pewnie obruszą się profesjonaliści że z kadrem coś nie tak, ale ja lubię właśnie takie asymetrie
      Poza tym Lempl ma 100% rację. Nawet na 4tym mogłoby być o cm więcej kota

Ale jeśli chodzi o cały zestaw zdjęć - mam z nimi mały problem.. Bardzo mała GO, i cały czas mam wrażenie że punkt ostrości ustawiałeś na czubku lewego wąsa
      "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
      EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
      C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

Starałem sie na oku kota ustawiac ostrosc, a ziewanie wyszlo calkiem przypadkowo.. Poza tym troche sie zachlysnalem tymi malymi liczbami przeslony hehe To były ciagle fazy eksperymentow z obiektywem

Co do kadrowania: nie nadąrzałem za kotem czasami... Co się koło niego kładłem, to mi uciekał albo ktoś mnie widział, zaczyna się zachwycać jak to ja kotu fotke robie i kotek sobie odchodził.. Menda jedna no :P.
        Ostatnio edytowany przez DonBolano; 17004.

Komentarz

• XLesio
          Uzależniony
          • 2008
          • 515

Zamieszczone przez DonBolano
          nie nadąrzałem za kotem czasami... Co się koło niego kładłem, to mi uciekał <...> i kotek sobie odchodził.. Menda jedna no :P
          No właśnie widać, zwłaszcza na 'czfurce' jest w takim pędzie że aż mu wiatr wąsy rozwiewa
          I ty się zamiast z nim wyzywać, ciesz się że z kulturką kocur sobie znikał, zamiast cię strzelić pazurami po szkiełku :P
          EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
          C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• DonBolano
            Początki nałogu
            • 2008
            • 331

Nie no. Seryjnie.. Tylkiem sie do mnie obracal. A ostatnie zdjecie wyszlo przypadkowo.. Bo sie polozylem, cyknalem i on juz polecial za jakas mysza czy czym innym :P

I ty się zamiast z nim wyzywać, ciesz się że z kulturką kocur sobie znikał, zamiast cię strzelić pazurami po szkiełku :P
            Mam filtra i oslone.. Niewiele by zdzialal heh

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

*PAC* po łapach za okaleczanie (bezsensownie poucinane uszy) i do poprawki .

Komentarz

• DonBolano
                Początki nałogu
                • 2008
                • 331

Peplasam.. Ciagle sie ucze

Komentarz

• XLesio
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 515

Mam filtra i oslone.. Niewiele by zdzialal heh
                  Nie mów hop, i nie prowokuj zastrzyków przeciw_tężcowych
                  Od roku mam na nodze szramy po "kocurku" który mnie sięgnął przez goretexowe spodnie
                  Więc czuj duch! Jedno machnięcie, i tygrys zatrzymałby się na matówce (od drugiej strony), a ty mu tutaj o filtrach i osłonach

Nie będę się już natomiast czepiał ostrości futrzaków w ruchu (no może nadal oprócz "rozpędzonej" czwórki ).
                  Wczoraj wołałem 3 klisze z wiewiórkami... I jestem załamany 300mm z ręki + ADHD tych stworzeń... Jutro kupuję statyw, albo monopoda

Ale za to mam fantastyczną kolekcję ogonów uciekających z kadru!!!

Komentarz

• ewa_olsztyn
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 311

Zamieszczone przez XLesio
                    Wczoraj wołałem 3 klisze z wiewiórkami... I jestem załamany 300mm z ręki + ADHD tych stworzeń... Jutro kupuję statyw, albo monopoda
                    Hihi.. Wiewiórki na 300 mm chciał z ręki ostre mieć!
                    Daj spokój z monopodem, statyw porządny kup!

Ale za to mam fantastyczną kolekcję ogonów uciekających z kadru!!!
                    ...oraz 36 piwek w plecy

Komentarz

• XLesio
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 515

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                      Wiewiórki na 300 mm chciał z ręki ostre mieć!
                      No dobrze.. mało precyzyjny byłem. Oczywiście nie z całkowitej ręki, bo fabryki fuji X-tra nie mam Pstrykane z podparcia na kolanie (siad->zadek->zgięte kolano->obiektyw ), albo oparcia o dŻewko.

Daj spokój z monopodem, statyw porządny kup!
                      A jeśli można wiedzieć, bo? Specjalnego macro nie zamierzam, szkła dłuższego niż 300 też nie. A potrzebuję funkcjonalności i łatwego transportu (zazwyczaj na plecach). Mono są aż tak niepraktyczne?

...oraz 36 piwek w plecy
                      A to mnie szczególnie zaintrygowało.. Przeliczasz na zmarnowane klatki? TO PO ILE WY MACIE PIWO NA TYM POMORZU!?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      edit: do połaczenia
                      WRÓĆ. Mój błąd Ewo. - To po ile wy macie piwo na tej Warmii????
                      Ostatnio edytowany przez XLesio; 16566. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ewa_olsztyn
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 311

Zamieszczone przez XLesio
                        No dobrze.. mało precyzyjny byłem. Oczywiście nie z całkowitej ręki, bo fabryki fuji X-tra nie mam Pstrykane z podparcia na kolanie (siad->zadek->zgięte kolano->obiektyw ), albo oparcia o dŻewko.
                        Hihihi... ja kiedyś używałam roweru jako statywu, ale jak się do tego przyznałam, koleżeństwo tarzało się po ziemi ze śmiechu!
                        Drzewko!
                        Kolano!
                        Zadek!!!!

A jeśli można wiedzieć, bo? Specjalnego macro nie zamierzam, szkła dłuższego niż 300 też nie. A potrzebuję funkcjonalności i łatwego transportu (zazwyczaj na plecach). Mono są aż tak niepraktyczne?
                        Statyw to statyw! Ale to może tylko ja tak mam, bo ja Bracie z ręki robię poruszone zdjęcia nawet z lampą błyskową, nawet w pełnym słońcu na ogniskowej 17 mm i przysłonie 4.0!
                        Najlepiej kup i to, i to!

A to mnie szczególnie zaintrygowało.. Przeliczasz na zmarnowane klatki? TO PO ILE WY MACIE PIWO NA TYM POMORZU!?
                        WRÓĆ. Mój błąd Ewo. - To po ile wy macie piwo na tej Warmii????
                        Czarny Specjal (mniam!) w moim sklepie po 2,19 puszeczka! Żywiec - 2,65.
                        Biorąc pod uwagę ceny slajdów welwia 50, których używają moi koledzy, wywołania, zaramkowania i zeskanowania - jak nic 1 klatka = 1 żywiec!

PS: A z Warmią to mi zaimponowałeś! Nawet Olsztyniacy nie zawsze odróżniają, co Warmia, co Mazury
                        Masz u mnie żywca przy pierwszej okazji!

Komentarz

• XLesio
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 515

DonBolano - będziesz na nas wieszał psy za OT i spaczenie wątku.. Ale jakoś tak samo wyszło

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                          Hihihi... ja kiedyś używałam roweru jako statywu, ale jak się do tego przyznałam, koleżeństwo tarzało się po ziemi ze śmiechu!
                          Ja juz przestałem.. Swego czasu opierając się o rower straciłem równowagę, i poleciałem na niego, na aparat i swój "wizaż". Próbując chronić sprzęt przed szkodą wybiłem sobie palec, i prawie wydłubałem oko hamulcem. W rezultacie wyglądałem jakbym próbował zorbić macro grizzly..

Najlepiej kup i to, i to!
                          A do tego taczkę na sprzęt, Landrovera na taczkę, i helikopter którym da sie przerzucić całość do Wetliny. A potem wszystko zostawię w samochodzie, a ze sobą wezmę cyfrowego głuptaka :cool:

Biorąc pod uwagę ceny slajdów welwia 50, <...> jak nic 1 klatka = 1 żywiec!
                          No to u mnie jest trochę inaczej.. Rolka X-TRA - 5 PLN, wołanie kliszy - 4 PLN, skanowanie domowym Epsonem - bezcenne
                          Więc na upartego, z 3 puszki by z tego wyszły A swoją drogą Żywiec Forever! Ale polecam tez zapolowac na Leżajsk i Okocim

PS: A z Warmią to mi zaimponowałeś! Masz u mnie żywca przy pierwszej okazji!

Ja jestem stworzenie wodno_lądowe! Patent mam od 13 roku życia - jakbym śmiał nie wiedzieć co jest czym na mazurach?!

Komentarz

• DonBolano
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 331

Ee tam - ja to pikuś.. Zobaczymy co moderatorzy zrobią hehe

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Ee tam - ja to pikuś.. Zobaczymy co moderatorzy zrobią hehe
                              Nic nie zrobią, to Twój wątek i możesz w każdej chwili poprosić o sprzątanie. A jak nie poprosisz to nie będzie .

Komentarz

Pracuję...