Karta CF 16GB czy może 2x8GB czy może 8GB i 2x4GB??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trzeszcz6
    Bywalec
    • 2008
    • 188

Karta CF 16GB czy może 2x8GB czy może 8GB i 2x4GB??

tak jak w temacie mam dylemat. Nie wiem jaką konfiguracje wybrać a potrzebuje 16GB. wszystkie karty 233x pzdr i czekam na odpowiedź
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez trzeszcz6
    tak jak w temacie mam dylemat. Nie wiem jaką konfiguracje wybrać a potrzebuje 16GB. wszystkie karty 233x pzdr i czekam na odpowiedź
    Rozmowy dotyczące tego dylematu były prowadzone na forum wielokrotnie. W poniższym wątku powinieneś znaleźć odpowiedzi na większość swoich pytań :

http://canon-board.info/showthread.php?t=33594
    EOS + Speedlite

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Wziąłbym 2x8.Jedna jak padnie to tylko 50% rozpaczy.No ale jeszcze dodam że istotną rzeczą jest co i jak fotografujesz,jaki format zapisujesz itp.

Komentarz

• trzeszcz6
        Bywalec
        • 2008
        • 188

Mam robić zdjęcia na studniówce wiec nie chce żeby zabrakło mi miajsca. Robiłbym raczej w RAWach
        5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• BuRton
          Uzależniony
          • 2008
          • 681

Proponuję 2x8 lub 1x8 i 2x4 - lepiej mieć więcej "mniejszych" niż jedną wielką. To jest rzecz martwa i ma prawo się zepsuć, zgubić itp., itd.
          Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• pst
            Uzależniony
            • 2006
            • 560

brałbym 4x4 :-) - ile wchodzi rawów na czwórke? ~200?
            a najchętniej to wziąłbym 8x4 jak miałbym robić zlecenie

Komentarz

• shadowman25
              Coś już napisał
              • 2008
              • 97

Zawsze lepiej mieć większą ilość kart niz jedną dużą. Gdyby sie okazało ze padnie ci ta jedna wielka to nie zostanie ci nic jeśli nei uda sie odzyskać danych. A tak to "gdyby coś" to zawsze zostają jeszcze pozostałe karty.
              Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

2 karty. 1 padnie to pol biedy. Padniecie 2 w tym samym czasie jest mnie prawdopodobne.

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

2x8GB Sandisk Extreme III - dobra cena.
                  Wersja max: 2x16GB.
                  Nigdy jedna karta!

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

ceny kart spadaja (coraz wiecej wiekszych). W uk najtaniej Extreme III 4GB za 15.72 funciaka sie dostanie http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/...r-21/ref=nosim czyli 70pln

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

nawet zakladajac, ze robisz w RAW-ach to na 1GB wchodzi 80 fot, czyli na karte 8GB jakies 600.

co zamierzasz fotografowac na tej studniowce, ze przewidujesz nawalic az taka kupe ujec? juz nie wspominam o dwukrotnie wiekszej...

tak realnie, abstrahujac od hurtowosci produkcji, to wolalbym 2 karty. bo jak jest jedna w aparacie a druga poza, to wiadomo ktora jest zapisana a ktora wolna. jak poza aparatem sa 3 jednakowe lub nawet podobne karty to duzo latwiej sie walnac i wlozyc nie ta co trzeba a to moze w kluczowym momencie kosztowac cenny czas
                      www albo tez flickr

Komentarz

• marek_k
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 55

ja mam 3 sztuki (wszystkie po 2 Gb - dla mnie wystarcza)
                        1 -w aparacie
                        2 - w rezerwie
                        3- w obróbce

pozdrawiam, m
                        30D, 24-105 17-85 IS USM, 50/1.8, 70-200/4, 580EX II,
                        Manfrotto 055XproB+488RC2

Komentarz

• trzeszcz6
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 188

Zamieszczone przez akustyk
                          co zamierzasz fotografowac na tej studniowce, ze przewidujesz nawalic az taka kupe ujec? juz nie wspominam o dwukrotnie wiekszej...
                          karty będę potrzebował poza studniówką na wakacje (miesiąc w hiszpanii ) bez możliwości zgrywania zdjęć

dzięki za wszystkie odpowiedzi padło na 2x8GB
                          temat można zamknąć

Komentarz

• root
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 146

ja na Twoim miejscu wziąłbym 4x4GB Extreme III. jeżeli jedna padnie to tylko 25% strat, a nie 50. ;> karty można ponumerować i nie ma problemu z orientacją, która jest czysta, a która zapełniona.

ja podczas takich zleceń robię wszystko w rawach, ale mam dwie karty (2 i 4GB) + laptop, gdyby np. zabrakło mi miejsca.

wiem, wiem ... zaraz ktoś wpadnie na pomysł, żeby wziąć 16x1, ale nie przesadzajmy. 4 karty to chyba najlepszy wybór.

i na koniec mały ot .. zamierzasz focić na 18-55 czy nowym nabytkiem 24-105 ? jeżeli pierwszy to ten obiektyw nie nadaje się w ogóle do sal, natomiast 24-105 ...24mm na cropie to trochę za wąsko.
                            :}

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez root
                              ja na Twoim miejscu wziąłbym 4x4GB Extreme III. jeżeli jedna padnie to tylko 25% strat, a nie 50. ;> ....
                              Idąc dalej tą drogą to 16x1GB albo nawet 32x0.5GB czy też 64x256Mb jest jeszcze lepsze

Ja bym się tak bardzo nie przejmował tym "ryzykiem padnięcia karty". Karty oryginale co lepszych producentów mają żywotność ogromną i przypadki "padnięcia" są naprawdę rzadsze od "padnięcia" aparatu. Zniszczyć to to owszem można - poprzez włożenie do kuchenki mikrofalowej, przejechanie czołgiem lub walcem i inne podobne nieczęsto spotykane wydarzenia. Po jednej ze swoich przejechałem autem i nic się nie stało. Mam karty o gigantycznych pojemnościach po 8Mb i 16Mb mające po ładnych kilka lat i nic im nie dolega poza tym, że RAW z 5D na 8Mb się nie mieści.

Jedyne co przemawia za KONIECZNOŚCIĄ posiadania przynajmniej jednej "małej" karty - nie większej od 2 Gb jest upgrade firmware'u. Do upgradeu firmwareu karta musi być sformatowana w FAT16 ale i tu na upartego można tak sformatować dużą kartę a po upgradzie formatować w FAT32 ponownie.

Ogólnie to "rozproszenie" tak ale 2x8GB jest w zupełności wystarczające. Jak ktoś chce mieć super bezpieczeństwo danych (cholera filmy też można było zepsuć/zniszczyć) to polecam 1D, 1Ds mark 3 i zapis równoległy na dwie karty jednocześnie.

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...