Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dorwalam sie do filmu, ktory sobie liczy lat dwadziescia, slyszalam i widzialam nawet, ze na takich mocno przeterminowanych filmach albo nie wychodzi kompletnie nic, albo nie da sie ich wywolac, albo wychodza bardzo ciekawe efekty
tak wiec czy ktos z Was mial do czynienia z tego typu filmem? Czy trzeba go jakos specjalnie naswietlac, ustawiac odpowiednie parametry, czy wlozyc i zaufac aparatowi?? Czy ktos cos wogole o tym wie?
Cos niecoś wiem. Jeśli masz jeden to sobie zostaw na pamiątkę. Jeśli więcej to możesz poeksperymentować ale to tak zwany zimny proces i będziesz musiał sobie taki film raczej sam wywołać. Jakie jest oznaczenie na kasecie lub pudełku NP, NC czy UT ?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Jest na nim napisane NC 21, ORWO color 135-36, ISO 100. Stracil waznosc w roku '91.
Mam ich w sumie 6, wiec moge sie bawic, kupilam hurtem na allegro, nowiutkie, nieotwierane. Wlasnie czytalam, ze moga byc problemy z wywolaniem, ale Krakow duzy i szeroki, jakby zaden lab nie chcial wywolywac, to moze przez siec znajde kogos, kto sie tego podejmie
W kazdym razie ponawiam pytanie, jak na takim czyms wogole robic zdjecia? Mam Canona EOS 500 n, powierzyc elektronice ten film czy kombinowac samemu (a jesli tak to jak)
Troche przyjales dziwna polityke
Zdecydowales, kupiles, wydales forse a teraz pytasz czy, co, jak
Prawdziwe wydatki dopiero przed Toba.
Moja rada jest nastepujaca. Wykonaj probne naswietlenie tego samego motywu przy roznych ustawieniach, zapisz ustawienia w kajecie, oddaj do wywolania, odnoszac do zakladu film w aparacie, popros o wywolanie czesci filmu i wykonanie powiekszen najlepiej naswietlonych kadrow
Przy odbiorze bedziesz duzo madrzejszy
O ile to film z tej samej serii Twoje doswiadczenia zdobyte przy naswietlaniu pierwszego bede mialy zastosowanie przy zabawie z nastepnymi:wink:
Tu masz lab, który się tym zajmuje - Czarno-Białe i cennik. Kosztuje to u nich 22 zł.
Czy warto? Dla eksperymentu zrób jeden film i zobacz efekty. Jak coś z tego będzie to baw się dalej. Ja kiedyś na giełdzie staroci kupiłem kilka paczek papieru cz-b agfy w terminem ważności kończącym się gdzieś w latach 70tych. Papier już trochę zszarzał, ale da się ni,m pobawić
Zwróć uwagę na rodzajnik z Którym pisze Freddie I zacznij sie do niej zwracać Per koleżanko
[Swoją drogą Freddie, masz wyjątkowo mylący nick i avatara ]
A wracjąc do tematu, trochę się pod niego podepnę:
Dostałem kilka tygodni temu Cmienę, w której tkwi film z lat 60'. Cmiena została kupiona specjalnie na wyjazd do Estonii w 64 roku (w oryginalnym pudełku tkwi jeszcze paragon ze Składnicy Harcerskiej nr.1! ). Mój daleki wujek kupił film, założył go, wypstrykał, i.. Odstawił aparat na pawlacz Aparat nie był otwierany od pół wieku. Film nie został nawet zwinięty do kasety. Myślicie że można go jakoś uratować? Wywołać, i spróbować pociągnąć odbitki? Film prawdopodbnie kodaka, na pewno B&W. Może zna ktoś jakiś zakład w warszawie, który za jakieś przystępne pieniądze restauruje takie rzeczy?
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Polecam Czarno-Białe (link powyżej). Zajmują się głównie (jak sama nazwa wskazuje) B&W. Kiedyś to był najlepszy taki lab w Warszawie. Teraz nie mam rozeznania, wołam sam, ale jakbym miał gdzieś oddawać filmy do wywołania to właśnie tam.
Masz rację, świetne miejsce. Już jestem umówiony z puszką. Spróbują powalczyć ze staruszkiem Koszt 11 PLN, czas 3-4 dni. Dla mnie bajka Dzięki mate00sh!
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Jak tylko coś się uratuje, to wrzucę w oddzielną galerię
Chociaż chyba powinienem się bać.. Wujo pracował w MSZecie, a ten wyjazd to była Estonia na przełaj przez obwód Kaliningracki... A to przecież środek zimnej wojny Jeszcze pójdę do piachu za ujawnianie tajemnic wojskowych
Zwróć uwagę na rodzajnik z Którym pisze Freddie I zacznij sie do niej zwracać Per koleżanko
[Swoją drogą Freddie, masz wyjątkowo mylący nick i avatara ]
W sumie dalej nie wiem, jak cykac fotki 20 letnim filmem, ale moze jakos sobie poradze wrzuce efekty. dziekuje za zauwazenie mojej plci, chociaz na forum to przeciez nie ma wiekszego znaczenia
Lesiu, ten cytat pod postami, to z Wellsa jest?
Komentarz