Orwo Color sprzed 20 lat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Freddie

Orwo Color sprzed 20 lat

Dorwalam sie do filmu, ktory sobie liczy lat dwadziescia, slyszalam i widzialam nawet, ze na takich mocno przeterminowanych filmach albo nie wychodzi kompletnie nic, albo nie da sie ich wywolac, albo wychodza bardzo ciekawe efekty
    tak wiec czy ktos z Was mial do czynienia z tego typu filmem? Czy trzeba go jakos specjalnie naswietlac, ustawiac odpowiednie parametry, czy wlozyc i zaufac aparatowi?? Czy ktos cos wogole o tym wie?
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

Cos niecoś wiem. Jeśli masz jeden to sobie zostaw na pamiątkę. Jeśli więcej to możesz poeksperymentować ale to tak zwany zimny proces i będziesz musiał sobie taki film raczej sam wywołać. Jakie jest oznaczenie na kasecie lub pudełku NP, NC czy UT ?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Freddie

Jest na nim napisane NC 21, ORWO color 135-36, ISO 100. Stracil waznosc w roku '91.
      Mam ich w sumie 6, wiec moge sie bawic, kupilam hurtem na allegro, nowiutkie, nieotwierane. Wlasnie czytalam, ze moga byc problemy z wywolaniem, ale Krakow duzy i szeroki, jakby zaden lab nie chcial wywolywac, to moze przez siec znajde kogos, kto sie tego podejmie
      W kazdym razie ponawiam pytanie, jak na takim czyms wogole robic zdjecia? Mam Canona EOS 500 n, powierzyc elektronice ten film czy kombinowac samemu (a jesli tak to jak)

Komentarz

• Niedzwiedz
        Uzależniony
        • 2004
        • 578

zrob zeskanuj i ocenimy , mam chrapke na kolory z 20 l orow
        www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
        www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Freddie

najpierw musze wiedziec jak te foty robic

Komentarz

• wasuch
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 20

Troche przyjales dziwna polityke
            Zdecydowales, kupiles, wydales forse a teraz pytasz czy, co, jak
            Prawdziwe wydatki dopiero przed Toba.
            Moja rada jest nastepujaca. Wykonaj probne naswietlenie tego samego motywu przy roznych ustawieniach, zapisz ustawienia w kajecie, oddaj do wywolania, odnoszac do zakladu film w aparacie, popros o wywolanie czesci filmu i wykonanie powiekszen najlepiej naswietlonych kadrow
            Przy odbiorze bedziesz duzo madrzejszy
            O ile to film z tej samej serii Twoje doswiadczenia zdobyte przy naswietlaniu pierwszego bede mialy zastosowanie przy zabawie z nastepnymi:wink:

Pozdrawiam
            http://waldemarsuchecki.ovh.org

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

Tu masz lab, który się tym zajmuje - Czarno-Białe i cennik. Kosztuje to u nich 22 zł.
              Czy warto? Dla eksperymentu zrób jeden film i zobacz efekty. Jak coś z tego będzie to baw się dalej. Ja kiedyś na giełdzie staroci kupiłem kilka paczek papieru cz-b agfy w terminem ważności kończącym się gdzieś w latach 70tych. Papier już trochę zszarzał, ale da się ni,m pobawić

Komentarz

• XLesio
                Uzależniony
                • 2008
                • 515

Zamieszczone przez wasuch
                Troche przyjales dziwna polityke
                Zwróć uwagę na rodzajnik z Którym pisze Freddie I zacznij sie do niej zwracać Per koleżanko
                [Swoją drogą Freddie, masz wyjątkowo mylący nick i avatara ]

A wracjąc do tematu, trochę się pod niego podepnę:

Dostałem kilka tygodni temu Cmienę, w której tkwi film z lat 60'. Cmiena została kupiona specjalnie na wyjazd do Estonii w 64 roku (w oryginalnym pudełku tkwi jeszcze paragon ze Składnicy Harcerskiej nr.1! ). Mój daleki wujek kupił film, założył go, wypstrykał, i.. Odstawił aparat na pawlacz Aparat nie był otwierany od pół wieku. Film nie został nawet zwinięty do kasety. Myślicie że można go jakoś uratować? Wywołać, i spróbować pociągnąć odbitki? Film prawdopodbnie kodaka, na pewno B&W. Może zna ktoś jakiś zakład w warszawie, który za jakieś przystępne pieniądze restauruje takie rzeczy?
                "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• mate00sh
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1312

Polecam Czarno-Białe (link powyżej). Zajmują się głównie (jak sama nazwa wskazuje) B&W. Kiedyś to był najlepszy taki lab w Warszawie. Teraz nie mam rozeznania, wołam sam, ale jakbym miał gdzieś oddawać filmy do wywołania to właśnie tam.

Komentarz

• XLesio
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 515

Masz rację, świetne miejsce. Już jestem umówiony z puszką. Spróbują powalczyć ze staruszkiem Koszt 11 PLN, czas 3-4 dni. Dla mnie bajka Dzięki mate00sh!
                    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• mate00sh
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1312

Pochwal się co za zdjęcia tam znalazłeś

Komentarz

• XLesio
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 515

Jak tylko coś się uratuje, to wrzucę w oddzielną galerię

Chociaż chyba powinienem się bać.. Wujo pracował w MSZecie, a ten wyjazd to była Estonia na przełaj przez obwód Kaliningracki... A to przecież środek zimnej wojny Jeszcze pójdę do piachu za ujawnianie tajemnic wojskowych

Komentarz

• wasuch
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 20

Zamieszczone przez XLesio
                          Zwróć uwagę na rodzajnik z Którym pisze Freddie I zacznij sie do niej zwracać Per koleżanko
                          [Swoją drogą Freddie, masz wyjątkowo mylący nick i avatara ]
                          Mea culpa Freddie - przepraszam
                          http://waldemarsuchecki.ovh.org

Komentarz

• Freddie

W sumie dalej nie wiem, jak cykac fotki 20 letnim filmem, ale moze jakos sobie poradze wrzuce efekty. dziekuje za zauwazenie mojej plci, chociaz na forum to przeciez nie ma wiekszego znaczenia
                            Lesiu, ten cytat pod postami, to z Wellsa jest?

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

Fotki cykaj tak samo jak każdym innym. Tylko sposób wywołania się różni.

Komentarz

Pracuję...