wydruk 100x70 i problem z edycją zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _igi
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2035

wydruk 100x70 i problem z edycją zdjęcia

Z góry zaznaczam, że to będzie mój pierwszy taki wydruk, planuję powiesić sobie zdjęcie na ścianie, wybrałem sobie format 100x70, ale jedyny plik, którym dysponuję to 3000x2000, TIFF.

Pytanie, w jaki sposób to obrobić, żeby można to było spokojnie powiesić na ścianie i oglądać z byle jakiej odległości (głównie to będzie parę metrów, ale pod tym będę miał biurko i nie chciałbym pikselozy nad głową, zwłaszcza, że to będzie mój warsztat pracy Z pliku, który mam teraz wychodzi jakieś 70dpi, czy jakiekolwiek powiększanie ma sens? Powiększyłem ów plik w fotoszopie do 100dpi, ale ziarenko dało się we znaki (prawdopodobnie zbyt mocno wyostrzyłem). Może ktoś z większym doświadczeniem doradzi mi, co z tym zrobić?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez _igi
    Z góry zaznaczam, że to będzie mój pierwszy taki wydruk, planuję powiesić sobie zdjęcie na ścianie, wybrałem sobie format 100x70, ale jedyny plik, którym dysponuję to 3000x2000, TIFF.

Pytanie, w jaki sposób to obrobić, żeby można to było spokojnie powiesić na ścianie i oglądać z byle jakiej odległości (głównie to będzie parę metrów, ale pod tym będę miał biurko i nie chciałbym pikselozy nad głową, zwłaszcza, że to będzie mój warsztat pracy Z pliku, który mam teraz wychodzi jakieś 70dpi, czy jakiekolwiek powiększanie ma sens? Powiększyłem ów plik w fotoszopie do 100dpi, ale ziarenko dało się we znaki (prawdopodobnie zbyt mocno wyostrzyłem). Może ktoś z większym doświadczeniem doradzi mi, co z tym zrobić?

Jedyne co można próbować to fractale - skutek niestety nie jest gwarantowany bo sporo zależy od tego co na zdjęciu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• 2marekm
      Początki nałogu
      • 2007
      • 419

Proponuję program PhotoZoom Pro...łatwy w obsłudze.
      Gdybyś go zastosował, daj znać jak Ci poszło.

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

A co mi tam, zrobię wioskę ze zdjęciem, którym się tak "zachwycam", ale chociaż wiadomo będzie, o co chodzi

Tylko plik jest mocno zaziarniony, Fuji S3Pro + ISO800, z tego co pamiętam. Albo forsowane 400?
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Kamil Wolski
          Zablokowany
          • 2006
          • 58

Z takim ziarnem będzie ciężko...

Ja z 300D 3072x2048px 240dpi drukowałem taki format (foto robione przy ISO200) i wyszło nad wyraz pozytywnie.

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

Znaczy się szumofobem żadnym nie jestem, ale crop 100% z TIFF'a 3000px wygląda mniej więcej tak:
            , na większym oczywiście jest gorzej.

Taki poziom szumów jeszcze mogę zaakceptować, ale po rozciąganiu widzimy coraz więcej szumów, coraz mniej zdjęcia, więc stąd pytanie - jak to będzie wyglądało w 100/70? Wydruk kosztuje ze 130 złotych, a nie uśmiecha mi się topienie tej kasy

Komentarz

• Kamil Wolski
              Zablokowany
              • 2006
              • 58

Drogo. Ja robiłem za 70zł A szumów jest od cholery jak na Croop..

Komentarz

• Dragunov
                Bywalec
                • 2006
                • 172

Zamieszczone przez 2marekm
                Proponuję program PhotoZoom Pro...łatwy w obsłudze.
                Dużo zależy od jakości pliku posiadanego, ja "pompowałem" tiff'a 16 bitowego z wołanego z rawa z 30D, proponuję niepowiększać więcej niż 50%.
                7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
                http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Obrazek ten z postu powyżej powiększony trzykrotnie fraktalami:

To jest 100% crop 800x800

do powiększenia ok 4 razy - może 5 razy nie powinno być źle.

Powinno się dać bez problemu powiększyć i wydrukować.

Janusz,

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Powiększać to normalnie, stopniowo, przez cmd+alt+i, czy do tego jakieś filtry odszumiające?

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez _igi
                      Powiększać to normalnie, stopniowo, przez cmd+alt+i, czy do tego jakieś filtry odszumiające?
                      Fractale

połż gdzieś ten plik to Ci to zrobię

Janusz,

Komentarz

• 2marekm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

Zamieszczone przez _igi
                        Z tym stopniowym powiększaniem /najlepiej o 10 %/, czytałem, że to mit zakorzeniony w dużej części fotografujących. Jak znajdę ten tekst, postaram się zamieścić.

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

Ja zawszę zmniejszam o ~500px i walę za każdym razem smart sharpen ustawione odpowiednio na 15 i 0,5. Wygląda o niebo lepiej, niż jakbym miał pomniejszyć i walnąć np. 60 i 0,5
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Janusz Body
                          Fractale

połż gdzieś ten plik to Ci to zrobię
                          ok, tylko pytanie, gdzie to umieścić? Na hostingu znam się mniej więcej tak samo, jak na powiększaniu zdjęć do formatu brystolu

BTW, ta opcja, fractale, to jakieś narzędzie w PS, czy raczej jakiś sposób? Przeleciałem się po liście filtrów w CS2 i nie znalazłem tego cudaka...
                          Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kamil Wolski
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 58

wyslijto.pl chociażby

Komentarz

• wojkij
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1915

Simple and secure file sharing with Hightail by OpenText. Keep creative projects moving in one easy and secure cloud-based software.

itd itp
                              www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...