"Niestety, te zdjecia sa zbyt profesjonalne."

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

"Niestety, te zdjecia sa zbyt profesjonalne."

Slyszeliscie o czyms takim:

Niektore fotolaby w USA (przede wszystkim WalMart) odmawiaja wydrukowania fotografii klientom z ich aparatow cyfrowych jesli zdjecia wygladaja zbyt profesjonalnie. To dlatego ze zdazylo sie juz ze WalMart byl pozwany przez fotografow "slubnych" o nielegalne kopiowanie profesjonalnych zdjec, wiec WalMart nie chce byc posadzony o kradziez praw autorskich.
    Calosc informacji na Slashdot

A tutaj przyklad odrzuconej fotki jako zbyt profesjonalna (ta czarno-biala).

Mysle ze w Polsce takie numery sie nie zdazaja, ale w USA to wszystko jest mozliwe. Z drugiej strony ktory naprawde profesjonalny fotograf wywoluje cyfrowe fotki w sklepie typu "mydlo i powidlo" czyli WalMart? Az tak dobra jakosc maja w WalMart?
    Niedlugo chyba sie wybiore wydrukowac pare najlepszych swoich zdjec. Na wszelki wypadek bede omijal WalMart z daleka.
    djtermoz@pbase
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Cóż, wychodzi na to, że nie tylko "Polska to dziwna kraj"

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez djtermoz
      Niedlugo chyba sie wybiore wydrukowac pare najlepszych swoich zdjec. Na wszelki wypadek bede omijal WalMart z daleka.
      Idz do nich! Dowiesz sie czy jestes profesjonalista!
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

ech... a Photoshop nie pozwala skanowac banknotow...

Ameryka :-) kraj ludzi srednio-inteligentnych
        www albo tez flickr

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Jakie "omijal z daleka"... Ja tam specjalnie pojde...
          Jak beda aluzje robic to wyciagne swoja cegle z pelnym osprzetem na niej i bede wolal szefa

Chociaz z drugiej strony z moimi fotami mi to nie grozi
          ...

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez KuchateK
            Chociaz z drugiej strony z moimi fotami mi to nie grozi
            Czemu, nie umiesz robić czarno-białych?
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Slaw
              Coś już napisał
              • 2005
              • 89

Slyszeliscie o czyms takim:

Niektore fotolaby w USA (przede wszystkim WalMart) odmawiaja wydrukowania fotografii klientom z ich aparatow cyfrowych jesli zdjecia wygladaja zbyt profesjonalnie.
              Kurde, musze im wyslać parę swoich fotek i się dowartościowac Może też je odrzuca

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Czarnobiale... Hmmm... w sumie bym cos znalazl (najwyzej sie zrobi)
                Trzeba isc sprawdzic czy na pro sie nadaje
                ...

Komentarz

• djtermoz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 995

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Idz do nich! Dowiesz sie czy jestes profesjonalista!
                  He, he... jasne. Ciekawe za jaki czas w tym kraju tylko totalne gnioty beda wywolywac w fotolabach z usmiechem na ustach a do kazdej poprawnej fotki trzeba bedzie przedstawic zaswiadczenie oryginalnosci, akt urodzenia i odciski palcow?
                  djtermoz@pbase

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

A ja niedawno miałem podobny przypadek!
                    Znajoma poprosiła mnie o zrobienie kilku zdjęć, chciała je na jakiś serwis randkowy wrzucić.
                    Na działce się to działo, w lesie. Akurat miałem w bagażniku blendę a w torbie m.in cyfraka (no bo żeby od razu były) G5.
                    Ostre słońce jeszcze południowe, (około godziny 14).
                    Wziąłem kogoś do trzymania blendy, pokazałem jak świeci i jak cień robi (dyfuzor) zorbiłem kilka zdjęć, na prawdę ,,na szybko'', w paru tam miejscach i pozycjach.
                    Wybraliśmy przed wieczorem jeszcze kilka najfajniejszych i wysłała.
                    I jeszcze tego samego dnia, dostała odpowiedź z portalu, że mają sygnały (nie, że podejrzewają, ale że mają sygnały), iż to nie są jej zdjęcia! I nie aktywują konta, dopóki nie przyśle skanu dowodu i oświadczenia, że to ona jest na zdjęciach ((((-:
                    Ale się fotografem normalnie poczułem!

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

Czy ten swiat szaleje czy tylko mi sie tak wydaje ?? Z durgiej strony, przeciez jest cos takiego ze "jak w dobrej wierze...." to nic laboludkowi nie moga zrobic.
                      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                      Troche moich knotow

Komentarz

• TOPOL
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 321

Mysle ze w Polsce takie numery sie nie zdazaja, ale w USA to wszystko jest mozliwe. Z drugiej strony ktory naprawde profesjonalny fotograf wywoluje cyfrowe fotki w sklepie typu "mydlo i powidlo" czyli WalMart? Az tak dobra jakosc maja w WalMart?
                        Heeh. Opisze wam ciekawy przypadek. W mojej miejscowości, w Tarnowie, parę lat temu pojawił się pierwszy (jedyny wtedy) lab cyfrowy, w zakładzie Agfy. Myślę sobie - fajnie, bedziemy robić odbitki. No ale własciciel tego zakładu miał następujący punkt widzenia - zdjęcia z imienin cioci, z wypadu z psem na spacerek - spox, w normalnej cenie. Ale na przykład portrety ze studia (czyli tzw. fotki "profesjonalne") albo (o zgrozo!) ułożone na PS 6 fotek w formacie 3,5x4,5 (czyli takie do dowodu) na odbitce 10x15 - liczył po 20, 30 PLN. Argumentował to tym, że te fotki są konkurencją dla jego studia i usług i nie może ich liczyć w normalnej cenie odbitek cyfrowych. Jak się to mówi - jazda na maksa - przynosisz odbitki do labu - i gośc ocenia są normalne - płacisz 1 PLN za odbitkę - są "profesjonalne" - płacisz po 30 PLN. Jak jest teraz? Zakład omijam od dawna szerokim łukiem, w Tarnowie jest już kilka digilabów i żaden z nich nie ma podobnych obiekcji jak AGFA...
                        http://www.topol.pl

Komentarz

Pracuję...