40D - Problem z ETTL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schuvi
    Bywalec
    • 2007
    • 197

40D - Problem z ETTL

Elo wszystkim.Przed kilkoma dniami chcialem porobic kilka foteczek mojej 4 tygodniowej coreczce i nagle widze totalnie ciemne foty.Nawet robiac zdjecie dobrze oswietlonego biurka,bylo ciemno.Szok.Wylaczylem palnik i jeszcze raz "on". Tym razem fali foty jak szalony,ISO 100,2.8 /80 s/ciemny pokoj,a on pali.
    Wtedy zauwazylem ze z mojej lampy zniknela literka E i pozostalo tylko TTL.
    Mial juz ktos z was cos takiego?Dzwonilem do serv. i powiedzieli ze byc moze poluzowal sie but,bo to ewidentny problem z kontaktem, lecz niestety nie.Jest nieruchomy, wysle go tak czy inaczej jutro bo gwarancja jest.
    Teraz sie zastanawiam czy moja 430-tka przypadkiem niema jakiegos problemu spowodowanego czestym uzytkowaniem z nakladka Lightsphere-wersja hinska (ale to juz chyba nieistotne) .W sumie nie jest ona az tak ciezka,ale...cisnie na lampe i przez to tez na sanki.
    Zobaczymy tak czy inaczej jaka bedzie diagnoza,jak sie dowiem to dam znac.
    pozdro wszystkich.
    -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)
  • tom517
    Początki nałogu
    • 2007
    • 495

Zdejmij lampe, przetrzyj styki zaloz, wyglada ze cos ze stykami.
    P.S.
    Nie walibym lampa po oczach 4-tygodniowej coreczki

Komentarz

• s..
      Coś już napisał
      • 2005
      • 99

a wg, mnie kolega pogrzebal w ustawieniach i wylaczyl sobie ettl'a, a teraz lamentuje. W 40D w funkcjach sterowania lapma jest mozliwoc wlaczenia/wylaczenie ettla. W ktorejs z funkcji Cf - jest tez mozliwosc zmiany tryby dzialania e-ttla. Nie wiem jak w 430, ale w 580 jeszcze w samych funkcjach Cf lampy jest rowniez mozliwosc wlaczania/wylaczania ett-a.
      2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
      moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• schuvi
        Bywalec
        • 2007
        • 197

Zamieszczone przez tom517
        Zdejmij lampe, przetrzyj styki zaloz, wyglada ze cos ze stykami.
        P.S.
        Nie walibym lampa po oczach 4-tygodniowej coreczki
        >Problem w tym ze wszystko jest ok.
        Co drugie zdjecie mierzy jak powinna.

PS: Zeby robic dziecku fotke, nie trzeba jej po oczach walic, ale to chyba wiesz.
        -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• schuvi
          Bywalec
          • 2007
          • 197

Zamieszczone przez s..
          a wg, mnie kolega pogrzebal w ustawieniach i wylaczyl sobie ettl'a, a teraz lamentuje. W 40D w funkcjach sterowania lapma jest mozliwoc wlaczenia/wylaczenie ettla. W ktorejs z funkcji Cf - jest tez mozliwosc zmiany tryby dzialania e-ttla. Nie wiem jak w 430, ale w 580 jeszcze w samych funkcjach Cf lampy jest rowniez mozliwosc wlaczania/wylaczania ett-a.
          No to sie mylisz kolego. Znam ustawienia aparatu, i wchodze w nie jak cos konkretnego chce zrobic. Grzebac raczej nie grzebie.I nie lamentuje tylko pytam czy ktos mial taki wlasnie problem.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez schuvi
            >Problem w tym ze wszystko jest ok.
            Co drugie zdjecie mierzy jak powinna.
            czyli "E" pojawia się i znika?
            to by niechybnie wskazywało że traci niekiedy kontakt na stopce. No a jak staci kontakt to wali pełna mocą i pali wszystko dookoła...

Mam pewne podejrzenia: począwszy od 40D i lamp w wersji II Canon zmienił nieco stopkę. U ciebie jest przypadek: nowa stopka (40D) - starsza lampa (430EX bez II).

a coś mi po głowie chodzi, ze był też watek o przypadku odwrotnym: stara stopka (5D) - lampa z nowym mocowaniem 580EX II i tez chyba były podobne objawy.

Czy nie jest przypadkiem tak, że te zmodyfikowane stopki mają nienajlepszy kontakt?
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• pgfoto
              Bywalec
              • 2006
              • 106

Mam pewne podejrzenia: począwszy od 40D i lamp w wersji II Canon zmienił nieco stopkę. U ciebie jest przypadek: nowa stopka (40D) - starsza lampa (430EX bez II).

a coś mi po głowie chodzi, ze był też watek o przypadku odwrotnym: stara stopka (5D) - lampa z nowym mocowaniem 580EX II i tez chyba były podobne objawy.

Miałem taki sam problem 30D+580EX II lampa sie rusza troche w stopce
              http://canon-board.info/showthread.php?t=23811
              niewysłałem do Warszawy bo niemoge czekac tyle czasu
              a pozatym problem sam ustąpił i teraz zdaża sie bardzo żadko
              wystarczy wtedy poruszac lampą i łączy normalnie przynajmniej umnie
              a u kolegi to ewidentnie soś ze stopką nie tak...
              EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
              speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
              Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez pgfoto
                A ja mam 40D i 580EX (bez II) od roku i zero problemów. Tak więc nie wiem czy masz słuszne podejrzenie. Skąd ta informacja że Canon "zmienił nieco stopkę" od 40D ?
                Jedyna zmiana jaką kojarzę to sposób mocowania lamp (wajcha a nie pokrętło) w wersjach II, bez zmian po stronie body .

Komentarz

• beskidbike
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 29

Miałem dokładnie taki sam objaw w 30D+580EXII raz ETTL, raz TTL.
                  Odtłuściłem lampę i stopkę benzyną ekstrakcyjną i jak ręką odjął
                  Pozdrawiam.
                  Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
                  Mariusz Łanucha
                  Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Komentarz

• Przemek_D
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 58

przelacz lampe na ettl i ustaw automat do zdjec i zoabcz jak bedzie wychodziło powinno byc dobrze

Komentarz

• Przemek_D
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 58

jakis czas temu posiadałem 40D + 580 EX II, wesela, caly rok, ani razu nie miałem problemu z lampa blyskowa ani z 40D... trzeba zmienic lampe

Komentarz

• adi760303
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 317

Zamieszczone przez Przemek_D
                        jakis czas temu posiadałem 40D + 580 EX II, wesela, caly rok, ani razu nie miałem problemu z lampa blyskowa ani z 40D... trzeba zmienic lampe
                        A ja wlasnie mialem taki przykład - w sobote robie sobie zdjecia na weselu (5D+580II) a tutaj nie wiadomo dlaczego nie moge zrobic zdjecia - w lampie nie moge ustawic siły błyski( - nerówka na całego - wyciągam aparat backup i sprawdzam co mogło być przyczyną. Zakładam lampe na drugi body - lampa dziala, ustawienia dzialają super lampa cała. Zakładam spowrotem na 5D porobil kilka zdjec i znowu - masakra - wtedy wlasnie zobaczylem ze na lampie zamiast ETTL jest TTL. Czyscilem styki i narazie jest ok. Zastanawia mnie tylko co mogle byc przyczyną - czy brudy na stykach/

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

czesto na salach weselnych jest bardzo wilgotno i elektronika moze swirowac
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• darek-td
                            Dopiero zaczyna
                            • 2004
                            • 35

Czyszczenie , ustawienia, podejrzenia że lampa ma defekt....fajnie się słucha tych rad. Mam dokładnie taki sam przypadek. Lampa 430 współpracowała z aparatem prawie rok i nie było absolutnie żadnych kłopotów. Jednego dnia zniknęło ETTL i zostało TTL. Na początku byłem pewien, że to wina flesza, ale podpinając go do innych aparatów ETTL spokojnie działało. Aparat został zabrany do serwisu i prawdopodobnie w okolicach soboty powinien wrócić. Gwarancja kończy się za miesiąc, więc podejrzewam, że nabyliśmy go w prawie tym samym okresie.
                            Dodam, że mój serwis jest w Pekinie. Usterka ta wydaje się więc jakąś wadą tego body i być może za jakiś czas posypią się inne aparaciki 40d.
                            Może wasze? Nie odtłuszczajcie więc styków, ale pakujcie w pudełka i do serwisu.
                            Pozdrawiam i dam znać jaka będzie diagnoza po odbiorze.

Komentarz

Pracuję...