Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chcę zakupić taką Sigmę - bo wielu z Was ją ma i chwali, no i cenowo na moje potrzeby mi odpowiada.
Ale mam problem .....
powiedzcie mi czym sie różni 70-300/4-5,6 APO SM II od APO SM II DG?
Chodzi mi o ostrość i jakość (bo cenowo to ta druga jest droższa o 110PLN no i podobno w pełni kompatybilna z dSLR)
Może ktoś coś wie?
40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
--------------------- Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
No wlasnie i odpowiedziales sobie na pytanie obiektyw zostal przystosowany do pracy jednoczesnie z aparatami analogowymi jak i cyfrowymi (DG - digital). Wiec jezeli bedziesz uzywal go z cyfra to wydaj wiecej o te 110 zl zebys potem nie narzekal )))
No wlasnie i odpowiedziales sobie na pytanie obiektyw zostal przystosowany do pracy jednoczesnie z aparatami analogowymi jak i cyfrowymi (DG - digital). Wiec jezeli bedziesz uzywal go z cyfra to wydaj wiecej o te 110 zl zebys potem nie narzekal )))
oj pitolisz waść coś znowu ;-) . Ja uzywam APO SM II z cyfrą i gra.
Poza tym nie jest to chyba DG tylko DL. W tej chwili na rynku mozna spotkac cztery wersje tego szkielka:
sigma 70-300 APO
sigma 70-300 APO II
sigma 70-300 DL
sigma 70-300 DL II
mam wrazenie ze to co podales w pierwszym linku to jakies nieporozumienie. Nie wspominając juz o tym ze zdjecie przedstawia wersje APO. Ani na stronie spod drugiego linku (polsak strona sigmy) ani na oficjalnej stronie sigmy takiego obiektywu nie ma. Nawet zaden szanujacy sie serwis traktujacy o obiektywach nie wspomina nic o takim szkle.
Zreszta opis obiektywu pod pierwszym linkiem jest zywcem sciagniety z polskie strony sigmy. Toczka w toczke. Nawet dane techniczne są dokładnie takie same. To musi byc jakis fake.
oj pitolisz waść coś znowu ;-) . Ja uzywam APO SM II z cyfrą i gra.
Poza tym nie jest to chyba DG tylko DL. W tej chwili na rynku mozna spotkac cztery wersje tego szkielka:
sigma 70-300 APO
sigma 70-300 APO II
sigma 70-300 DL
sigma 70-300 DL II
tiaa...i kto tu pitoli...sluchaj skoro mowie ze jest DG i do czego on jest przystosowany to po co sie klucisz?? he?? dziala ci to fajnie ciesz sie ale nie gadaj ze sie nie znam o czym mowie akurat!! poczytaj troche o sigmie a pozniej krytykuj...
sluchaj skoro mowie ze jest DG i do czego on jest przystosowany to po co sie klucisz?? he??
jesli masz jakies potwierdzenie swoich informacji to daj przyklad. Chetnie sie zapoznam.
Jesli chodzi o pitolenie to dotyczy ono Twojego zdnia ze z APO moze miec problemy z cyfrakiem.
Zamieszczone przez C41photocrew
(DG - digital). Wiec jezeli bedziesz uzywal go z cyfra to wydaj wiecej o te 110 zl zebys potem nie narzekal )))
Zamieszczone przez tpop
Ja uzywam APO SM II z cyfrą i gra.
Zamieszczone przez C41photocrew
dziala ci to fajnie ciesz sie ale nie gadaj ze sie nie znam o czym mowie akurat!!
nie wprowadzaj kolegi w blad bo jeszcze sie zasugeruje. Z Twojej wypowiedzi wynika ze jak kupi APO to moze miec problemy po podpieciu do cyfry. A to delikatnie mowiąc nie jest prawda.
40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
--------------------- Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
I to jest mój problem, bo skoro "stara" działa ok z 300D to po co dawać 110PLN więcej za znacczek DG (w dodatku nie wiadomego pochodzenia)
Bierz APO - dziala doskonale. Jestem przekonany ze nawet jesli istnieje DG (czemu na oficalnej stronie nic nie ma?) to jest to tylko zmiana nadruku. Patrzac w specyfikacje techniczna widac identyczne informacje. Na zdjeciu rowniez wyglada identycznie. Oczywiscie moge sie mylic i w srodku jest cos nowego ale z duzym prawdopodobienstwem mozna stwierdzic iz jest to tylko marketing.
sluchaj wiec wogole jest to jeden z popularniejszych tanszych teleobiektywow sigmy i dlatego chlopaki z japoni walcza nad jej wersjami...teraz wszystkie DL zostaly zamienione na DG APO 70-300mm F4-5.6 DG MACRO, 70-300mm F4-5.6 DG MACRO...nie wiem czy pamietasz 24-70 f2.8 tez byl DL kiedys...roznia sie one tym ze zostaly dodane specjalne powloki, ktore eleminuja duszki czy tez refleksy...na ktore cyfraki sa podatne...krotko mowiac chlopcy z japoni beda zastepowac wszystkie popularne modele na DG...
tzn wtedy to moze faktycznie zle to ujalem i mozna bylo mnie zle zrozumiec ah ta moja polszczyzna za ktora przepraszam...nie no dzialac bedzie to mozna zapewnic...hmmm chwyt marketingowy...wiesz z sumie z jednej strony masz racje..ale akurat nikt nie jest lepszy w marketingu niz chlopaki z canona)
no udalo mi sie cos wiarygodnego wyszukac. http://www.sigma-photo.co.jp/english/index.htm Ale dziwi mnie: 06.17 New Product Announcement; APO 70-300mm F4-5.6 DG MACRO.
Czyli co? Dzis dopiero zapowiedziana?
Komentarz