Sigma 70-300

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Sigma 70-300

Chcę zakupić taką Sigmę - bo wielu z Was ją ma i chwali, no i cenowo na moje potrzeby mi odpowiada.
    Ale mam problem .....
    powiedzcie mi czym sie różni 70-300/4-5,6 APO SM II od APO SM II DG?
    Chodzi mi o ostrość i jakość (bo cenowo to ta druga jest droższa o 110PLN no i podobno w pełni kompatybilna z dSLR)

Może ktoś coś wie?
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
  • C41photocrew
    Zablokowany
    • 2005
    • 528

No wlasnie i odpowiedziales sobie na pytanie obiektyw zostal przystosowany do pracy jednoczesnie z aparatami analogowymi jak i cyfrowymi (DG - digital). Wiec jezeli bedziesz uzywal go z cyfra to wydaj wiecej o te 110 zl zebys potem nie narzekal )))

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

Zamieszczone przez C41photocrew
      No wlasnie i odpowiedziales sobie na pytanie obiektyw zostal przystosowany do pracy jednoczesnie z aparatami analogowymi jak i cyfrowymi (DG - digital). Wiec jezeli bedziesz uzywal go z cyfra to wydaj wiecej o te 110 zl zebys potem nie narzekal )))
      oj pitolisz waść coś znowu ;-) . Ja uzywam APO SM II z cyfrą i gra.

Poza tym nie jest to chyba DG tylko DL. W tej chwili na rynku mozna spotkac cztery wersje tego szkielka:
      sigma 70-300 APO
      sigma 70-300 APO II
      sigma 70-300 DL
      sigma 70-300 DL II
      Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• mcdenko
        Bywalec
        • 2005
        • 144

Jest tez od jakiegos czasu wersja DG, chociazby tutaj: http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=8964 DG to obiektywy specjalnie przystosowane do pracy z lustrzankami cyfrowymi tutaj wiecej : http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...article&sid=13 Tylko, czemu sa one specjalnie przystosowane d pracy z DSLR skoro i bez przystosowania dzialaly dobrze?

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez mcdenko
          Jest tez od jakiegos czasu wersja DG, chociazby tutaj: http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=8964 DG to obiektywy specjalnie przystosowane do pracy z lustrzankami cyfrowymi tutaj wiecej : http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...article&sid=13 Tylko, czemu sa one specjalnie przystosowane d pracy z DSLR skoro i bez przystosowania dzialaly dobrze?
          Może po to, żeby upewnić m.in. pewnych malkontentów z dSLR, że moga kupić taki obiektyw. Bo to już jest dla nich, bo ma DG napisane.

Komentarz

• tpop
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1465

Zamieszczone przez mcdenko
            mam wrazenie ze to co podales w pierwszym linku to jakies nieporozumienie. Nie wspominając juz o tym ze zdjecie przedstawia wersje APO. Ani na stronie spod drugiego linku (polsak strona sigmy) ani na oficjalnej stronie sigmy takiego obiektywu nie ma. Nawet zaden szanujacy sie serwis traktujacy o obiektywach nie wspomina nic o takim szkle.

Zreszta opis obiektywu pod pierwszym linkiem jest zywcem sciagniety z polskie strony sigmy. Toczka w toczke. Nawet dane techniczne są dokładnie takie same. To musi byc jakis fake.

Komentarz

• C41photocrew
              Zablokowany
              • 2005
              • 528

Zamieszczone przez tpop
              oj pitolisz waść coś znowu ;-) . Ja uzywam APO SM II z cyfrą i gra.

Poza tym nie jest to chyba DG tylko DL. W tej chwili na rynku mozna spotkac cztery wersje tego szkielka:
              sigma 70-300 APO
              sigma 70-300 APO II
              sigma 70-300 DL
              sigma 70-300 DL II

tiaa...i kto tu pitoli...sluchaj skoro mowie ze jest DG i do czego on jest przystosowany to po co sie klucisz?? he?? dziala ci to fajnie ciesz sie ale nie gadaj ze sie nie znam o czym mowie akurat!! poczytaj troche o sigmie a pozniej krytykuj...

Komentarz

• tpop
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1465

sluchaj skoro mowie ze jest DG i do czego on jest przystosowany to po co sie klucisz?? he??
                jesli masz jakies potwierdzenie swoich informacji to daj przyklad. Chetnie sie zapoznam.

Jesli chodzi o pitolenie to dotyczy ono Twojego zdnia ze z APO moze miec problemy z cyfrakiem.
                (DG - digital). Wiec jezeli bedziesz uzywal go z cyfra to wydaj wiecej o te 110 zl zebys potem nie narzekal )))
                Zamieszczone przez tpop
                Ja uzywam APO SM II z cyfrą i gra.
                dziala ci to fajnie ciesz sie ale nie gadaj ze sie nie znam o czym mowie akurat!!
                nie wprowadzaj kolegi w blad bo jeszcze sie zasugeruje. Z Twojej wypowiedzi wynika ze jak kupi APO to moze miec problemy po podpieciu do cyfry. A to delikatnie mowiąc nie jest prawda.

Komentarz

• Dorn
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 131

Zamieszczone przez tpop
                  jesli masz jakies potwierdzenie swoich informacji to daj przyklad. Chetnie sie zapoznam.

Może to jakaś nowość?

I to jest mój problem, bo skoro "stara" działa ok z 300D to po co dawać 110PLN więcej za znacczek DG (w dodatku nie wiadomego pochodzenia)
                  Ostatnio edytowany przez Dorn; 1821.
                  40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
                  ---------------------
                  Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
                  Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• mcdenko
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 144

Ooooo wlasnie! Tego szukalem! Byl link niedawno gdzies na forum. Pozdrawiam

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

Zamieszczone przez Dorn
                      I to jest mój problem, bo skoro "stara" działa ok z 300D to po co dawać 110PLN więcej za znacczek DG (w dodatku nie wiadomego pochodzenia)
                      Bierz APO - dziala doskonale. Jestem przekonany ze nawet jesli istnieje DG (czemu na oficalnej stronie nic nie ma?) to jest to tylko zmiana nadruku. Patrzac w specyfikacje techniczna widac identyczne informacje. Na zdjeciu rowniez wyglada identycznie. Oczywiscie moge sie mylic i w srodku jest cos nowego ale z duzym prawdopodobienstwem mozna stwierdzic iz jest to tylko marketing.

Komentarz

• C41photocrew
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 528

sluchaj wiec wogole jest to jeden z popularniejszych tanszych teleobiektywow sigmy i dlatego chlopaki z japoni walcza nad jej wersjami...teraz wszystkie DL zostaly zamienione na DG APO 70-300mm F4-5.6 DG MACRO, 70-300mm F4-5.6 DG MACRO...nie wiem czy pamietasz 24-70 f2.8 tez byl DL kiedys...roznia sie one tym ze zostaly dodane specjalne powloki, ktore eleminuja duszki czy tez refleksy...na ktore cyfraki sa podatne...krotko mowiac chlopcy z japoni beda zastepowac wszystkie popularne modele na DG...

Komentarz

• C41photocrew
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 528

tzn wtedy to moze faktycznie zle to ujalem i mozna bylo mnie zle zrozumiec ah ta moja polszczyzna za ktora przepraszam...nie no dzialac bedzie to mozna zapewnic...hmmm chwyt marketingowy...wiesz z sumie z jednej strony masz racje..ale akurat nikt nie jest lepszy w marketingu niz chlopaki z canona)

Komentarz

• tpop
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1465

no udalo mi sie cos wiarygodnego wyszukac. http://www.sigma-photo.co.jp/english/index.htm Ale dziwi mnie:
                            06.17 New Product Announcement; APO 70-300mm F4-5.6 DG MACRO.
                            Czyli co? Dzis dopiero zapowiedziana?

Komentarz

• C41photocrew
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 528

Nie no co do sigmy mozesz mi wierzyc gdyz pracuje dosc blisko niej))

Komentarz

Pracuję...