Canon Eos 630 - Opinie użytkowników

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kropas

Canon Eos 630 - Opinie użytkowników

Proszę o opinie na temat tego sprzętu... mam okazję go zakupić ,a jestem początkującym amatorem fotografii... chciałbym poprostu wiedzieć jak najwięcej o tym sprzęcie... interesują mnie głównie zdjęcia ,,industrialne" miasto nocą i światła miasta...
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Nie kupowac w ciemno!
    koniecznie przed zakupem zobaczyć lamelki migawki czy nie ma na nich mazistych śladów (jakby smar), a nawet jeśli nie bedzie to przestrzelić kilkanaście razy bez kliszy i sprawdzić czy się coś na migawce nie pojawia.
    Jeśli coś takiego bedzie, to jest do wymiany migawka.

o aparacie trochę tu:

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Potwierdzam wszystko o migawce - sam mam 650.

Sam aparat bardzo zacny, aczkolwiek antyczny - nie będzie działał m.in. z nowymi lampami z serii EX (albo będzie działał tylko w trybie manualnym). Ma raczej mało bajerów, ale poza tym smarem, jest prawie niezniszczalny.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        ... nie będzie działał m.in. z nowymi lampami z serii EX (albo będzie działał tylko w trybie manualnym).
        będzie działać w M oraz TTL, nie będzie tylko E-TTL.

Na razie wszystkie EX są kompatybilne wstecz i bez problemu działają z kliszakami w TTL,
        natomiast to o czym myślisz (manual only) to zjawisko charakterystyczne dla połączenia EZ z dSLR, bo wyrżnęli sensory TTL_flash z korpusów cyfrowych, ponieważ jakoby światło nie ten teges odbija się od matrycy (tylko dziwne, że Pentax jakoś sobie z tym poradził ).
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Chyba masz rację, pomieszało mi się Uzupełnię jednak, że niektóre EZ-y z niektórymi dSLRami w ogóle nie działają - np. 300ez z 300d.

A jeśli chodzi o podłączenie odwrotne to z ciekawości wieczorem sobie sprawdzę.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Uzupełnię jednak, że niektóre EZ-y z niektórymi dSLRami w ogóle nie działają - np. 300ez z 300d.
            To jest oczywista oczywistość, ponieważ 300EZ nie posiada trybu manualnego :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Nie do końca - lampa może błyskać pełną mocą. Nawet tak robi, jak odizolować wszystkie styki poza głównym.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

niektóre EZ-y z niektórymi dSLRami w ogóle nie działają - np. 300ez z 300d.
                Nie do końca - lampa może błyskać pełną mocą.
                Tomaszu, sam sobie przeczysz :-)

Nawet tak robi, jak odizolować wszystkie styki poza głównym.
                a to prawda, tylko wówczas to już tak naprawdę nie jest EZ lecz prosty non_dedicated flash :-)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tomo72

630

witam
                  eos 630 ma dość archaiczny auto fokus, w motywach nocnych może się nie sprawdzać
                  jego mocną stroną jest pancerna budowa, prostota obsługi i dobra matówka/wizjer
                  przed zakupem sprawdź migawkę - potencjalna naprawa to koszt ok. 300 zł
                  pozdr

Komentarz

• Fotos
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 406

O 6xx bylo juz wiele razy na forum. W 630 dodatkowo leci wyswietlacz i zre baterie. (Nie)dobry potrafi w pare dni.
                    Czysta migawke ma tylko 620.
                    Teoretycznie 600 z klinem jest super do obiektywow manulanych. Ale... ma fatalny wskaznik ekspozycji.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Niestety wadą tych aparatów są baterie. Niezbyt popularne i nie tanie. Z tego co czytałem niedawno zrobili zamienniki ładowalne więc to może rozwiązać problem. Nie wiem tylko czy 6xx będzie z nimi działać bez problemu - ktoś próbował??
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Niestety wadą tych aparatów są baterie. Niezbyt popularne i nie tanie. Z tego co czytałem niedawno zrobili zamienniki ładowalne więc to może rozwiązać problem. Nie wiem tylko czy 6xx będzie z nimi działać bez problemu - ktoś próbował??
                        Mam EOS620, a więc bateria ta sama, co w całej serii 6**. Zanabyłem akumulator f-y Forever będący odpowiednikiem tej śmiesznej baterii 2CR5 i działa ten zestaw idealnie. Bardzo polecam to rozwiązanie, jeśli jeszcze gdzieś da się taki akumulator wraz z ładowarką kupić.
                        Nota bene to samo dziwne źródło prądu zastosowano w sterowniku do lamp błyskowych ST-E2.
                        http://plieth.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Dzięki za informację .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez gwozdzt
                            Tomaszu, sam sobie przeczysz :-)
                            Tomaszu, może się niejasno wyraziłem - możliwość błyskania pełną mocą miała właśnie przeczyć temu, że problem z dslr-ami nie jest oczywistą oczywistością

a to prawda, tylko wówczas to już tak naprawdę nie jest EZ lecz prosty non_dedicated flash :-)
                            Lepszy rydz...

Sprawdziłem dziś i 430EX działa ładnie z 650 - nawet zoom pracuje! Ale rzeczywiście - bateria w body prawie padnięta. Z rady Jurka chyba nie skorzystam, bo praktycznie tego body nie używam... chyba, że mnie coś podkusi ;-)

Komentarz

• Kropas

Już się przekonałem co do modelu 630 i niestety zniechęciłem się... miałęm w ręku 3 okazy... i każdy miał już problem z migawką. także stwierdziłem że że zainwestuję w klasycznego ale (ponoć) bardzo cenionego eosa 300... z ciekawym obiektywem Soligora. tylko zastanawia mnie jaka bateria jest w tym modelu... jakoś nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat... może to i głupie :P ale jestem dopiero początkującym ,,laikiem" jeśli chodzi o analogi... wcześniej tylko cyfra.

Komentarz

Pracuję...