Odpowiednik 5D w Nikonie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek23
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

Odpowiednik 5D w Nikonie

Jaki jest odpowiednik canona 5d (starego) w systemie Nikona? Ew jaki jest najbardziej zblizony technicznie (funkcjami). Pozdrawiam.
    [email protected]
    https://www.facebook.com/Jacek23333
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Zamieszczone przez Jacek23
    Jaki jest odpowiednik canona 5d (starego) w systemie Nikona? Ew jaki jest najbardziej zblizony technicznie (funkcjami). Pozdrawiam.
    Mógłbyś przybliżyć o jakie "funkcje" chodzi?

Komentarz

• Jacek23
      Początki nałogu
      • 2004
      • 372

Zamieszczone przez janmar
      Mógłbyś przybliżyć o jakie "funkcje" chodzi?
      Ogolnie, nic konkretnego, chodzi o okreslenie. 5D wg. Canona nalezy do najgorszego z najlepszych...no bo 5D i np 1D to niby jeden segment, profesionany, dalej nizej to 50D-40D-30D.... i nizej 300D.....chodzi o to jak to wyglada w systemie Nikona, ktory obecnie Nikon jest najgorszy z najlepszych(profesionalnych) jesli oczywiscie Nikon dzieli tak swoj sprzet, bo nie wiem.
      [email protected]
      https://www.facebook.com/Jacek23333

Komentarz

• lempl
        Uzależniony
        • 2006
        • 684

Funkcjami? To by był chyba d40
        d700 jest nikonowskim 'tanim FF', ale pod względem 'funkcji' bliżej mu do statku kosmicznego niż 5d. 5d z drugiej strony daje trochę lepszy obrazek od d700, że d40 nie wspomnę
        d700 z grubsza

Komentarz

• BuRton
          Uzależniony
          • 2008
          • 681

Ogolnie, nic konkretnego, chodzi o okreslenie. 5D wg. Canona nalezy do najgorszego z najlepszych...no bo 5D i np 1D to niby jeden segment, profesionany,
          5D to nie jest sprzęt profesjonalny. Na szczęście mało komu to przeszkadza w robieniu dobrych fot ;-).
          Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Jaki jest odpowiednik canona 5d (starego) w systemie Nikona?
            nie istnieje.

obaj producenci od wielu lat pozycjonują swoje modele "na zakładkę" tzn. w taki sposób, aby bezpośrednio ze sobą nie konkurować.

Ew jaki jest najbardziej zblizony technicznie (funkcjami). Pozdrawiam.
            cieżko będzie u Nikona znaleźć tak ubogi w funkcje korpus :-)

natomiast patrząc na sprawę również technicznie, ale już pod kątem rozmiarów matrycy i ogólnej budowy korpusu, to najbliższy będzie D700 (jako pełnoklatkowe body niezintegrowane z gripem).
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Thunder
              Początki nałogu
              • 2005
              • 307

Typowego odpowiednika nie ma. Alternatywa jest nieco drozszy D700. Na szczęscie cena idzie w parze z jakością. Dokładając te kilkanaście stówek otrzymujemy naprawdę świetny aparat. Obrazowanie na poziomie 5D a cała reszta od ergonomii a na AF kończąc bije Canona na głowe. Jedyna rzezcą jakiej mi brakuje w D700 jest... bagnet Canona.
              Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

No i wygląda na to, że następca też się idealnie mija.

(....) ktory obecnie Nikon jest najgorszy z najlepszych(profesionalnych) jesli oczywiscie Nikon dzieli tak swoj sprzet, bo nie wiem.
                Myślę że D300 to mniej więcej najniższa półka pro u Nikona.
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• lempl
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 684

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Dokładnie, d300 to takie tanie d3 bez gripa i z mniejszą matrycą, cała reszta jest praktycznie identyczna.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    tu nie ma co za wiele myśleć - Nikon jawnie deklaruje jaki sprzęt uważa za profesjonalny:

Natomiast D300 jako takie nie sposób w żaden sposób porównywać z 5D, ponieważ ten korpus Nikona ma chyba wszystko oprócz dużej matrycy, zaś staruszek Canona nie ma nic oprócz dużej matrycy :-)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...