5D czy szkła?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • etheriel
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 25

5D czy szkła?

Witam

Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów [z FFem wtedy musiałbym czekać aż 5DII zejdzie do podobnej ceny], bo aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II. Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700. Warto, nie warto?

Poradźcie, bo mam mętlik w głowie
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zdecydowanie szkła - przecież do 5d też trzeba coś podpiąć. Trochę szkoda męczyć się 5d+50/1.8...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• don
      Początki nałogu
      • 2007
      • 254

podzielam zdanie Tomka. Gdybys dysponowal szkielkami jakie posiada Tomek to bez zastanowienia polecilbym 5D.
      Moja Caroina

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

Obojętne ( no może na do końca) co masz w tej chwili ale szkła

Komentarz

• Wielblad81
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 21

Miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na szkiełko kupiłem, 24-70 L bo z EF dysponowałem tylko 50 i 55-200. Z zakupem 5D poczekam aż skończy się następny cash back bo do tego czasu mk2 powinno już być na sklepowych półkach w trochę niższych cenach. Czas pokaże...
          Pozdrawiam.
          6D + 24-35/2

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

A jaką masz aktualnie puszkę? Crop? I czy do niej jakieś EF-sy? Czy analog?
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• MIC_a
              Coś już napisał
              • 2008
              • 69

szkła szkła szkła...
              Canon 40D + 17-40 + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
              Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
              HAMA DEFENDER 200

Komentarz

• amroz
                Uzależniony
                • 2006
                • 772

ja robie na 40d i jak narazie inwestuje w szkła. miałem nawet juz kase odłożona na nowe 5d ale wydałem na 85L. myśle że to dobra kolejność. kiedyś przyjdzie ten czas na pełna klatke ale juz wtedy będzie co pod to podpiąć.

Komentarz

• pst
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 560

Zamieszczone przez etheriel
                  Witam

Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów [z FFem wtedy musiałbym czekać aż 5DII zejdzie do podobnej ceny], bo aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II. Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700. Warto, nie warto?

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Zdecydowanie szkła - przecież do 5d też trzeba coś podpiąć. Trochę szkoda męczyć się 5d+50/1.8...

Normalnie zgodziłbym się z Tomkiem - tylko że nie mamy pełnej informacji czy do tego cropa (bo tak zakładam) ma jakieś dobre efsy?
                  jeśli ma kasę na 5d 'zwykłe' ;-) to może sprzedajac aktualne body i szkło efs i dokupić jedno szkło pod FF (17-40 za ~1900pln)

jeśli chce mieć FF dslr to teraz jest właściwy moment - szybciej nazbiera dodatkową kasę na elke niż dobije do ceny 5d 'niezwykłej'
                  Ostatnio edytowany przez pst; 4866.

Komentarz

• kami74
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1492

Też bym Ci napisał że szkła. Ale ostatnio miałem w domu 5D i no kurde jest git cool i czad. Więc...? A męcz sie sam
                    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Renia239
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 32

Bez dobrego szkła nawet 5d nie pomoże.
                      Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8, Canon 24-105, Canon 17-40,Tamron 28-75/2.8,580 EXII

Komentarz

• Arche121
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 288

Zamieszczone przez etheriel
                        Witam

kolego,najpierw szklarnia potem dobre body.
                        Zastanów sie co ci po 5d jesli szkieł do niego nie podepniesz.....?
                        Chyba ,że dla lansu lubisz sobie wyjśc na niedzielny spacerek ....
                        Poważnie radze zastanowic sie nad tym i kupic w pierwszej kolejsnosci dobre szkła pod FF

Komentarz

• sylwester Samluk
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 316

Witaj

Pamiętaj dobre szkła to podstawa oraz dobrą lampę sobie kup Speedlite 580 II. Ja ma 400D i najpierw kupie jeszcze szkło i lampę i dopiero mając te bajery przejdę na 5D II mark.

Pozdrawiam

Sylwek
                          |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                          |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• icik
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 159

Kup sobie porządne szkło - coś z eL-ki a przekonasz się jak dużo się zmieni w robionych fotkach. Powiedzmy sobie szczerze że te szkła co teraz masz to niska liga. Ja po zakupie 70-200/F4 praktycznie go nie odpinam z body. TERAZ TYLKO SZKŁA - A BODY SE KUP PÓŹNIEJ.
                            Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• janmar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3468

[quote]5D czy szkła? [quote]
                              Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
                              prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...