[ewa_olsztyn]co obiektyw zobaczył

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewa_olsztyn
    Początki nałogu
    • 2008
    • 311

[ewa_olsztyn]co obiektyw zobaczył

Długo pisałam o zdjęciach, przyszedł czas także wystawić się na strzał, żeby nie było, że tchórz jestem. Postanowiłam pokazać trzy zdjęcia z Beskidu Niskiego - było to moje pierwsze spotkanie z górami - i kilka zdjęć zrobionych w... Olsztynie. Tak - w administracyjnych granicach miasta mamy 11 jezior Wszystkie zdjęcia są znad jeziora Skanda, które mijam jeżdżąc rowerem do pracy.
    Na początek - zdjęcia z szuflady, robione jeszcze - poza jednym wyjątkiem - starą sigmą 70-300 bez APO i kitem 17-55, tym najzwyklejszym. A do tego - 400D, którego nadal szczęśliwie używam, sigmę i kita oddałam koledze.
    Obróbkę w PSie staram się ograniczać do podstawowych zabiegów na całym kadrze, kolorów raczej nie ruszam, mam jednak kłopoty z ostrzeniem ze względu na bardzo silną wadę wzroku.
    To tyle.
    Zapraszam do krytykowania w myśl własnego doświadczenia, że z niesłusznymi pochwałami moich zdjęć się owszem spotykam (głównie u cioci na imieninach), ale z niesłuszną krytyką - nie spotkałam się jeszcze nigdy.

1. Drzewo we mgle

2. Wierzba

3. Para

4. Wyspa Łabędzia od południa

5. Wyspa Łabędzia od zachodu

6. Łabędzie we mgle

7. Trzcina

8. Złota Kropla

Uff!
    Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860.
  • MaciejW
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 36

Pierwsze,ostatnie i wyspa labedzia od poludnia.Za klimat.Numeruj zdjecia bedzie latwiej

Komentarz

• januszP.
      Uzależniony
      • 2006
      • 634

Eeeee bardzo ładne , nastrojowe. To potwierdzenie, że nie sprzęt (czyt, L-ki, M-kiXXX) dobre zdjęcia tylko ten co ma w ręku aparat. Mnie się b. podobają.

Komentarz

• gunia1990
        Uzależniony
        • 2008
        • 550

1. 4. 6. i 8. SUPER
        Ewa, ja tez chcę tak robić zdjęcia!
        galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Kawał solidnej porannej fotografii. Gratuluję wytrwałości :-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• dr11
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1143

Piękne widoczki. Takie malowane światłem. Superklimatyczne, aż mi się przypominają wycieczki o świcie nad jezioro mmm... Ciężko powiedzieć które ujęcie jest lepsze, każde ma to coś co zatrzymuje i zachęca do oglądania.
            W pierwszym oczywiście korona drzewa i układ chmur współgrający ze wzgórzem. Wolne od mgły drzewa w jednej linii.
            Drugie i trzecie - promienie światła przebijające przez mgłę i subtelna zieleń.
            Czwarte. Samotna wysepka praktycznie zawieszona w przestrzeni jeziorowodnej.
            Piąte ujawnia więcej szczegółów tła, jednocześnie skupia uwagę na refleksie na tafli wody.
            Szóste, hmm jak dla mnie najmniej ciekawe
            Siódme - fajna kompozycja. Bardzo prosta a za razem przyciągająca uwagę.
            Ósme. Mimo, że to liściasta gałąź jest głównym motywem, mnie zaintrygował plusk w wodzie
            Gratuluję i czekam na dalsze!
            .

Komentarz

• fotokor1
              Początki nałogu
              • 2006
              • 373

łabędzia wyspa cudna
              pozdrawiam
              Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

B.ładne. :smile:

Komentarz

• kjoanna
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 494

Bardzo ladne, delikatne widoki.
                  Czekam na wiecej

Pozdrawiam

CB

Komentarz

• s..
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 99

o warsztacie nie ma co pisac, bo widac, ze jest. Ja osobiscie nie jestem fanem widoczkow ogolnie - nie tylko Twoich - i czesto tego typu zdjecia poprostu ogladam i lece dalej, jednak nr. 2 zatrzymal mnie na dluzej, ma cos w sobie, co mi sie podoba, moze odrbinke niekonwencjonalne podjescie do tematu :/.
                    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Za namową autorki rozwinę nico swoją wypowiedź.
                      Z zestawu najbardziej przemawiają do mnie #3 oraz #6 (bo to duża sztuka zrobić zdjęcie z łabędziem które nie jest ani banalne ani kiczowate). Pewne zastrzeżenia budzi #5. Zdjęcie jest, podobnie jak pozostałe, bardzo ładnie naświetlone ale kompozycja nie bardzo mi odpowiada, wydaje się być nieco niezrównoważona. Sądzę że ubranie tego tematu w kadr centralny dało by ciekawszy efekt.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Malin
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 276

Bardzo ciekawy zestaw! Gdybym z kimś rozmawiał na temat rannego wstawania i wychodzenia w mokre pola o wschodzie słońca to pokazałbym m.in. te zdjęcia Choc zdaje sobie sprawe ze wcale one nie muszą być robione z rana
                        Najbardziej 2. 7. i 8.

yy MASZ TALENT
                        Regulamin pkt 8

Komentarz

• Martins
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 62

Piękne fotografie, bardzo spokojne i przyjemne w odbiorze. Świetna tonacja i kolorystyka, a do tego świetna gra światła i mgły. Bardzo dobra robota.

FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Komentarz

• ewa_olsztyn
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 311

Zamieszczone przez MaciejW
                            Pierwsze,ostatnie i wyspa labedzia od poludnia.Za klimat.Numeruj zdjecia bedzie latwiej
                            Dzięki Maciej za dobre słowo i uwage o numerkach - zdążyłam ponumerować zanim edycja się zamknęła.

Zamieszczone przez januszP.
                            Eeeee bardzo ładne , nastrojowe. To potwierdzenie, że nie sprzęt (czyt, L-ki, M-kiXXX) dobre zdjęcia tylko ten co ma w ręku aparat. Mnie się b. podobają.
                            No... teraz już mam eLki, ale - masz rację - jakoś nie zauważyłam, żeby mi to specjalnie pomogło, same na zdjęcia nie chcą chodzić

Zamieszczone przez gunia1990
                            1. 4. 6. i 8. SUPER
                            Ewa, ja tez chcę tak robić zdjęcia!
                            Oszalałaś kobieto? Do moich zdjęć trzeba wstać przed świtem i je po prostu porejestrować na matrycy, do takich jak Ty robisz - nie wiedziałabym nawet jak się zabrać!

Zamieszczone przez dr11
                            Piękne widoczki. Takie malowane światłem. Superklimatyczne (...)
                            Gratuluję i czekam na dalsze!
                            Dzięki śliczne, bardzo się cieszę, że Ci się spodobały!

Zamieszczone przez fotokor1
                            łabędzia wyspa cudna
                            pozdrawiam
                            :-D A mówiłam Ci, że warto do mnie przyjechać! Byłaś kiedyś nad Skandą? Ładniejsza niż Kortowskie!
                            To kiedy?

Zamieszczone przez janmar
                            B.ładne. :smile:
                            Dzięki!

Zamieszczone przez kjoanna
                            Bardzo ladne, delikatne widoki.
                            Czekam na wiecej
                            Pozdrawiam
                            Ech Joanno. Ja się lepiej do Ciebie na kurs zapisze, jak ludzi fotografować. To mi nijak nie wychodzi...

Zamieszczone przez s..
                            o warsztacie nie ma co pisac, bo widac, ze jest. Ja osobiscie nie jestem fanem widoczkow ogolnie - nie tylko Twoich - i czesto tego typu zdjecia poprostu ogladam i lece dalej, jednak nr. 2 zatrzymal mnie na dluzej, ma cos w sobie, co mi sie podoba, moze odrbinke niekonwencjonalne podjescie do tematu :/.
                            Ho ho - nie spodziewałabym się nigdy! Tak różne tematycznie zdjęcia robimy - podwójnie się cieszę, że Cię zatrzymałam. Dzięki!

Zamieszczone przez MacGyver
                            Za namową autorki rozwinę nico swoją wypowiedź.
                            Och Spokojnie mogłeś na PW - wcale nie chciałam, żebys sobie publicznie autorytet nadwyrężał...
                            Z zestawu najbardziej przemawiają do mnie #3 oraz #6 (bo to duża sztuka zrobić zdjęcie z łabędziem które nie jest ani banalne ani kiczowate).
                            Bardzo lubię to z łabędziem. Nie sądziłam, że jakiś facet je zauważy, jestem pod wrażeniem!
                            Pewne zastrzeżenia budzi #5. Zdjęcie jest, podobnie jak pozostałe, bardzo ładnie naświetlone ale kompozycja nie bardzo mi odpowiada, wydaje się być nieco niezrównoważona. Sądzę że ubranie tego tematu w kadr centralny dało by ciekawszy efekt.
                            A wiesz, że myślałam o tym jak robiłam zdjęcie? Nijak się tego nie dało porządnie skomponować po lewej czy prawej. Bałam się zrobić tak jak radzisz, bo wydało mi się to... zbyt bezczelne Masz jednak całkowitą rację, bo w tej sytuacji można było także horyzont poprowadzić przez pół... bezczelnie. Wrócę tam i zrobię to!
                            Dzięki MacGyver!

Zamieszczone przez Malin
                            Bardzo ciekawy zestaw! Gdybym z kimś rozmawiał na temat rannego wstawania i wychodzenia w mokre pola o wschodzie słońca to pokazałbym m.in. te zdjęcia Choc zdaje sobie sprawe ze wcale one nie muszą być robione z rana
                            Wszystkie w okolicach świtu - krótko przed, lub najwyżej godzinę po.
                            Najbardziej 2. 7. i 8.
                            yy MASZ TALENT
                            Malin! Mam dobry budzik i szybki rower
                            Dziękuję Ci bardzo!

Zamieszczone przez Martins
                            Piękne fotografie, bardzo spokojne i przyjemne w odbiorze. Świetna tonacja i kolorystyka, a do tego świetna gra światła i mgły. Bardzo dobra robota.
                            dziękuję.
                            Jak Twoja powiększona Rodzinka? Jak się czujesz jako tata?
                            Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860.

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                              4. Wyspa Łabędzia od południa
                              Williamowi Turnerowi nie chciało się widać tak wcześnie wstawać i za karę mu się jakieś ptaszysko "władowało w kadr":

J.M.W. Turner, Zamek Norham o wschodzie słońca, 1845
                              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...