Jak w temacie. Czy obsłużę drużynę (zdjęcie całej ekipy, tzw. grupowe
) moją 50 1.4? Zakładam, że w sobotę będzie w miarę pogodnie, zdjęcie mam wykonać przed godziną 11. Jaką wartość f/ ustawić, skorzystać ze statywu czy z ręki strzelać...? Zawodnicy najprawdopodobniej będą ustawieni przed budynkiem klubu sportowego, ale nie wykluczam także płyty boiska. Jeśli ktoś chętny udzielić kilku wskazówek, proszę śmiało
Zdjęcie drużyny piłkarskiej do kalendarza
Zwiń
X
-
Zdjęcie drużyny piłkarskiej do kalendarza
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Tagi: Brak -
Wydaje mi sie że 50 to zły pomysł za wąska...co do f zależy jaka pogoda ale myślę ze min. 2.8
-
Kurczę, no jest ból, bo nic szerzej nie mam, chyba, że staruszek C 28-90 f/4.5-5.6 od analogowej 3setki... ale to chyba za duże ryzyko... :/[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Komentarz
-
jak tylko odejdziesz na odpowiednia odleglosc to w czym problem? No a na murawie to juz w ogole nie widze problemu.Komentarz
-
Miejsca będzie dosyć, a jak z parametrami i statywem? Myślę, że GO powinna być w miarę duża, f/5.6?[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Komentarz
-
no statyw mozesz zobie zabrac - nie zaszkodzi. 5.6 pewnie wystarczy ale warto zrobic kilka dubli z roznymi nastawami. W koncu masz cyfraka.Komentarz
-
Często robię takie fotki - na pewno 50 jest fatalnym pomysłem - o wiele lepiej wypadnie 28-90 - weź statyw ustaw 5,6 i masz pewniaka.Canonierzy! Nadszedł czas działania
>> Canon-FOTO-Klub <<
Komentarz
-
ze względu na ...? brak zooma? Możesz napisać coś więcej?
Tyle, że ten 28-90 to stary plastikowy kit od analogowej 3setki... czy to na pewno dobry pomysł? Jutro go podepnę, przetestuję, obadam... Chociaż bardziej skłaniał bym się do 50... Napisz coś więcej na ten temat. Z góry dzięki.[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Komentarz
-
ja ostatnio robiłem zdjęcie drużynie koszykarskiej 70-200
więc jeśli odejdziesz w miarę daleko to i 50 styknie 
pamiętaj, żeby zrobić na RAWach
Komentarz
-
70-200 też jest w plecaku, ale nie brałem go pod uwagę
Zawsze można strzelić kilka na 50, potem szybka zmiana na 28-90... hehe ale piłkarze przed meczem są z lekka niepokorni i nie lubią czekać więc ten manewr może nie wypalić 
ps. masz może gdzieś zdjęcie drużyny robione tym 70-200?
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."Komentarz
-
dasz rade 50mm,
takie zdjecia nawet lepiej robic wlasnie przy takiej ogniskowej bo jesli robi sie czyms szerokim to zawodnicy stojacy po lewej i prawej stronie zamiast patrzec prosto musza patrzec w lewo lub prawo w obiektywKomentarz
-
Jak masz miejsce to wal 50-tką, bo 28-90 to straszny shit. Szerzej ale kosztem ostrości, zniekształceń, blików itd.
a na przyszłość kup coś szerszego :-) Nawet jeśli to będzie kit od cyfraka, to na 17mm nie będzie wcale źle.
Komentarz
-
Komentarz
-
Zastanawia mnie planowana sceneria wykonywanego przez Ciebie zdjecia. Pilkarze na tle budynku klubu sportowego beda wygladac sztucznie.To tak samo jakbys chcial ustawic mysliwego z trofeum na grzbiecie na tle Zwiazku Lowieckiego.Koniecznie zaplanuj sesje na plycie boiska
PozdrawiamKomentarz
-
Zwołaj jutro na przerwie z 20 osób z klasy i sobie wypróbuj, to będziesz miał rozeznanie ile potrzebujesz miejsca z 50mm (x1.6) tj 85mm.
Przy okazji pamiętaj, żeby porobić więcej klatek bo na pewno zajdzie potrzeba przeklejania w PSie ocząt piłkarzy, żeby wszyscy mieli otwarte na finalnym zdjęciu
Komentarz
Komentarz