Zdjęcie drużyny piłkarskiej do kalendarza

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dream catcher
    Bywalec
    • 2008
    • 129

Zdjęcie drużyny piłkarskiej do kalendarza

Jak w temacie. Czy obsłużę drużynę (zdjęcie całej ekipy, tzw. grupowe ) moją 50 1.4? Zakładam, że w sobotę będzie w miarę pogodnie, zdjęcie mam wykonać przed godziną 11. Jaką wartość f/ ustawić, skorzystać ze statywu czy z ręki strzelać...? Zawodnicy najprawdopodobniej będą ustawieni przed budynkiem klubu sportowego, ale nie wykluczam także płyty boiska. Jeśli ktoś chętny udzielić kilku wskazówek, proszę śmiało
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Wydaje mi sie że 50 to zły pomysł za wąska...co do f zależy jaka pogoda ale myślę ze min. 2.8
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• dream catcher
      Bywalec
      • 2008
      • 129

Kurczę, no jest ból, bo nic szerzej nie mam, chyba, że staruszek C 28-90 f/4.5-5.6 od analogowej 3setki... ale to chyba za duże ryzyko... :/
      [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Komentarz

• tpop
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1465

jak tylko odejdziesz na odpowiednia odleglosc to w czym problem? No a na murawie to juz w ogole nie widze problemu.
        photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• dream catcher
          Bywalec
          • 2008
          • 129

Miejsca będzie dosyć, a jak z parametrami i statywem? Myślę, że GO powinna być w miarę duża, f/5.6?

Komentarz

• tpop
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1465

no statyw mozesz zobie zabrac - nie zaszkodzi. 5.6 pewnie wystarczy ale warto zrobic kilka dubli z roznymi nastawami. W koncu masz cyfraka.

Komentarz

• tasia
              Bywalec
              • 2007
              • 206

Często robię takie fotki - na pewno 50 jest fatalnym pomysłem - o wiele lepiej wypadnie 28-90 - weź statyw ustaw 5,6 i masz pewniaka.
              Canonierzy! Nadszedł czas działania
              >> Canon-FOTO-Klub <<

Komentarz

• dream catcher
                Bywalec
                • 2008
                • 129

Zamieszczone przez tasia
                na pewno 50 jest fatalnym pomysłem.
                ze względu na ...? brak zooma? Możesz napisać coś więcej?

Zamieszczone przez tasia
                o wiele lepiej wypadnie 28-90
                Tyle, że ten 28-90 to stary plastikowy kit od analogowej 3setki... czy to na pewno dobry pomysł? Jutro go podepnę, przetestuję, obadam... Chociaż bardziej skłaniał bym się do 50... Napisz coś więcej na ten temat. Z góry dzięki.

Komentarz

• ppawcio
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 98

ja ostatnio robiłem zdjęcie drużynie koszykarskiej 70-200 więc jeśli odejdziesz w miarę daleko to i 50 styknie
                  pamiętaj, żeby zrobić na RAWach

Komentarz

• dream catcher
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 129

70-200 też jest w plecaku, ale nie brałem go pod uwagę Zawsze można strzelić kilka na 50, potem szybka zmiana na 28-90... hehe ale piłkarze przed meczem są z lekka niepokorni i nie lubią czekać więc ten manewr może nie wypalić

ps. masz może gdzieś zdjęcie drużyny robione tym 70-200?

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

dasz rade 50mm,

takie zdjecia nawet lepiej robic wlasnie przy takiej ogniskowej bo jesli robi sie czyms szerokim to zawodnicy stojacy po lewej i prawej stronie zamiast patrzec prosto musza patrzec w lewo lub prawo w obiektyw
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• RNz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 708

Jak masz miejsce to wal 50-tką, bo 28-90 to straszny shit. Szerzej ale kosztem ostrości, zniekształceń, blików itd.
                        a na przyszłość kup coś szerszego :-) Nawet jeśli to będzie kit od cyfraka, to na 17mm nie będzie wcale źle.

Komentarz

• tpop
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1465

Zamieszczone przez RNz
                          Nawet jeśli to będzie kit od cyfraka, to na 17mm nie będzie wcale źle.
                          na 17 bedzie kiepsko bo beda glowy i nogi w rogach mocno wyciagniete jak ciasniej skadruje.

Komentarz

• wasuch
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 20

Zastanawia mnie planowana sceneria wykonywanego przez Ciebie zdjecia. Pilkarze na tle budynku klubu sportowego beda wygladac sztucznie.To tak samo jakbys chcial ustawic mysliwego z trofeum na grzbiecie na tle Zwiazku Lowieckiego.Koniecznie zaplanuj sesje na plycie boiska
                            Pozdrawiam
                            http://waldemarsuchecki.ovh.org

Komentarz

• Zielony
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2928

Zwołaj jutro na przerwie z 20 osób z klasy i sobie wypróbuj, to będziesz miał rozeznanie ile potrzebujesz miejsca z 50mm (x1.6) tj 85mm.
                              Przy okazji pamiętaj, żeby porobić więcej klatek bo na pewno zajdzie potrzeba przeklejania w PSie ocząt piłkarzy, żeby wszyscy mieli otwarte na finalnym zdjęciu
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...