Mam pytanie: używając obiektywu stałoogniskowego jakich należy użyć parametrów w aparacie, aby głębia ostrości na fotce była ostra a jakich, aby była ona rozmazana ? Innymi słowy w jednym zdjęciu chciałbym, aby 1-szy plan był lepiej widoczny poprzez zamazanie tła. W drugim zdjęciu chodzi mi o to, aby 2-gi plan (osoby lub przedmioty) były dobrze widoczne na zdjęciu (tak samo „ostre” jak te na 1-szym planie). Czy do osiągnięcia tych efektów można wspomóc się lampą błyskową. W wyszukiwarce nic na ten temat nie znalazłem - chyba ma wolne
. Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.
Stałka a głębia ostrości ?
Zwiń
X
-
-
Głębia ostrości jak sama nazwa wskazuje jest zawsze ostra. To jest zakres odległości od płaszczyzny matrycy/filmu, w którym wszystkie obiekty są ostre. W określeniu głębi pomocny może być tobie jakiś kalkulator głębi ostrości (poszukaj w googlach i na forum - ostatnio ktoś tu wrzucał linka do takiego kalkulatora na komórkę). -
To są elementarne wiadomości leżące u podstaw fotografii, toteż nie ma dla tego tematu innego miejsca niż dział dla początkujących.
Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Do czego służy i jak działa przysłona? - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Głębia ostrości w praktyce i w teorii - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
na tym etapie zdobywania wiedzy zapewne przydadzą się tez informacje o czasie naświetlania (migawka) oraz ekspozycji:
Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Mruganie okiem, czyli jak działa migawka - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
inaczej mowiac to co chcesz uzyskać uzyskasz przez głębie ostrości (GO)
jak chcesz aby tylko pierwszy plan był "ostry" a tło rozmazane to musisz maxymalnie otworzyć przysłone (czyli maksymalny otwór miec a minimalna liczbę przysłony np 1,4 etc..) a żeby i pierwszy plan i tło było ostre to musisz przymknąc obiektyw czyli musisz mieć minimalny otów a maxymalną liczbę przysłony np 22 (moze być też 8, 11 itp.)Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.Komentarz
-
no nie uogolnialbym tak tego bo powstaly dosc istotne niescislosci. GO nie zalezy tylko od wartosci przyslony ale rowniez od ogniskowej obiektywu i odleglosci od fotografowanego przedmiotu. W zwiazku z tym radze nie brac powyzszego jako wykladnika ale poczytac artykuly z linkow powyzej i.... potrenowac z aparatem.inaczej mowiac to co chcesz uzyskać uzyskasz przez głębie ostrości (GO)
jak chcesz aby tylko pierwszy plan był "ostry" a tło rozmazane to musisz maxymalnie otworzyć przysłone (czyli maksymalny otwór miec a minimalna liczbę przysłony np 1,4 etc..) a żeby i pierwszy plan i tło było ostre to musisz przymknąc obiektyw czyli musisz mieć minimalny otów a maxymalną liczbę przysłony np 22 (moze być też 8, 11 itp.)Ostatnio edytowany przez tpop; 553.Komentarz
-
Wrzucam kalkulator głębi ostrości : http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/ .
To oprócz tego, co powyżej już podane.Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8Komentarz
-
chyba też są nieścisłości jeśli się nie mylę - GO czyli głębia ostrości to zakres który rozciąga sie przed i za przedmiotem/obiektem na który ustawiłeś ostrośćGłębia ostrości jak sama nazwa wskazuje jest zawsze ostra. To jest zakres odległości od płaszczyzny matrycy/filmu, w którym wszystkie obiekty są ostre. W określeniu głębi pomocny może być tobie jakiś kalkulator głębi ostrości (poszukaj w googlach i na forum - ostatnio ktoś tu wrzucał linka do takiego kalkulatora na komórkę).
niekoniecznie będzie ostro od płaszczyzny matrycy/filmu...
tu mozesz fajnie zobaczyć co to jest ta GO (ang DOF depth of field)
nikt nie wrzucił tego?
Komentarz
-
Może rzeczywiście niefortunnie to zabrzmiałeo, ale miałem na myśli dokładnie to o czym piszesz - zakres odległości (od bliskiej do dalekiej) względem matrycy/filmu.
Komentarz
-
rodzaj obiektywu nie ma znaczenia. Stałka czy zoom liczą się tylko:
- przysłona
- ogniskowa
- odległość ostrzenia
- wielkość matrycyKomentarz
-
to juz chyba jasne :-)
aby uniknać kolejnej dyskusji na poziomie molekularnym (CoC, etc.) doprecyzujmy:
Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : OBALAMY MITY: Głębia ostrości w lustrzankach cyfrowych - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Głębia ostrości w aparatach kompaktowych - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
PS. Nie mam nic wspólnego w portalem "fotografuj.pl" :-) ale po prostu w mojej ocenie jest to tam dobrze wytłumaczone.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
no właśnie chyba nie względem matrycy/filmu tylko względem obiektu na który ostrzyłeś? ?
?
tu jest najdokładniej - odległość ostrzenia jest imho najbardziej precyzyjnym wyrażeniem
Komentarz
-
Myślę że z tego ostatniego można zrezygnować bo to wpływa tylko pośrednio - tzn wymusza zmianę ogniskowej/odległości ostrzenia a to już mamy wymienione
Komentarz
-
Nie, nie tak. Odległość ostrzenia mierzysz względem matrycy/filmu (tak masz wyskalowane na obiektywie). Głębię ostrości także mierzysz względem matrycy/filmu - masz to także oznaczone na starszych obiektywach (niektórych nowszych także). Oznaczoną masz bliższą granicę głębi i dalszą granicę głębi dla poszczególnych przysłon, np tu:
Ostatnio edytowany przez mate00sh; 16111.Komentarz
-
dość kiepski przykład znalazłeś ;-) mnie to się ten podobaOznaczoną masz bliższą granicę głębi i dalszą granicę głębi dla poszczególnych przysłon, np tu:

http://www.dpreview.com/articles/pho...a/DSC_0633.jpgPozdrowienia, Tomek
Komentarz

Komentarz