witam serdecznie mam pytanie czy ten obiektyw będzie w pełni wykorzystywany kiedy podczepię go pod ten aparat?
canon EF 85mm f/1.2L II podpiety pod 40D
Zwiń
X
-
-
a dlaczego miłaby być w pełni niewykorzystany? sam zamierzam go wkrótce kupić i podpiąć pod 40d. ale i tak chętnie zobaczyłbym porównanie z 40d i 5d. -
-
Komentarz
-
-
z tego co czytałem to będzie gorzej na cropie niż na FF..
szkło ma określoną rozdzielczość, więc jak zrobisz wycinek z tej rozdzielczości (crop)
to na końcowym obrazku masz mniejszą rozdzielczość...Komentarz
-
Jak najbardziej! Sam nie mogę się już doczekać zdjęć z 85II czy [email protected] z 50D.
ROTFL
Rozdzielczość tego szkła to na razie never ending story !!! - 50D to nic strasznego dla tego szkła czy dla 70-200/4 IS na przykład.Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.the silence is deafeningKomentarz
-
-
Komentarz
-
-
-
-
-
Nie wykorzystasz. Dostaniesz taki obrazek, jak ze 135/2 na FF. Lepiej róznicę w cenie szkieł dołożyc do korpusu i kupić zestaw 5D + 135/2. Wtedy nastepne szkła wykorzystasz w 100%. Np. 85/1,8 da Ci na FF obrazek jak 50/1,2 na cropie. Jeśli jesteś fanem jasnych szkieł, to lepiej i taniej jest korzystac z FF.Komentarz
-
kurde, nie mogę tego jakos poukładać w swojej głowie. Co ma jasność szkła do matrycy? No a jeśli chodzi o głębie ostrości to dużo większa będzie na pełnej klatce z racji mniejszego przybliżenia? Czy może taka sama bo zmienia sie tylko sam wycinek obrazu a głębia zawsze pozostaje taka sama? Wytłumaczcie mi to jakos prosto.Nie wykorzystasz. Dostaniesz taki obrazek, jak ze 135/2 na FF. Lepiej róznicę w cenie szkieł dołożyc do korpusu i kupić zestaw 5D + 135/2. Wtedy nastepne szkła wykorzystasz w 100%. Np. 85/1,8 da Ci na FF obrazek jak 50/1,2 na cropie. Jeśli jesteś fanem jasnych szkieł, to lepiej i taniej jest korzystac z FF.Komentarz
Komentarz