[kris200] Zapomniane Bieszczady
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
-
No to mnie się najbardziej podoba 8. Ogólnie chyba pozbycie się kolorów nie zrobiło tym zdjęciom za dobrze - w połączeniu z jasnym tłem i fatalnym bokehem (nie wiem jakie to szkło, tamron?) tło bardziej przykuwa uwagę niż pierwszy plan - robi się straszna "papka". Widać to nie była "ta" chwila i "to" światło.Komentarz
-
zdjęcia 8 i 3 maja coś w sobie szczególnie zdjęcie 8 ten krzyż taki opuszczony zarośnięty zatrzymuje swój wzrok na nim a to mi się bardzo podoba
). Jakiego sposobu użyłeś do osiągnięcia BW??
CANON aikKomentarz
-
Dzięki za opinię
@ Sober: Bez pozbycia się kolorów te zdjęcia wyglądały fatalnie - brzydka zamoknięta zieleń + białe chmury nieba nie tworzące nic ciekawego w tle. A szkło w większości tamron 28-75 ale jest tam chyba też coś z 70-200L.
@Gregolius: BW robione w PS, najpierw ściągnięty zbyt duży zafarb z kolorowego zdjęcia a potem "na oko" mieszanie suwakami przy użyciu Black & White.Komentarz
-
No cóż - czasem są takie warunki że ciężko cokolwiek ładnego zrobić...
może jakby próbować kadrować bez nieba i jakąś stałką z mniejszą GO i ładniejszym bokeh, to coś by się więcej wycisnęło.
Jeszcze może zdjęcia powinny być trochę ciemniejsze skoro tam było ciemno i mroczno - bo teraz są na granicy przepalenia
Zawsze można sie też trochę poratować winietą ;-)Ostatnio edytowany przez Sober; 16149.Komentarz
-
Stałek z małą GO u mnie brak, więc robię tym co mamNo cóż - czasem są takie warunki że ciężko cokolwiek ładnego zrobić...
może jakby próbować kadrować bez nieba i jakąś stałką z mniejszą GO i ładniejszym bokeh, to coś by się więcej wycisnęło.
Jeszcze może zdjęcia powinny być trochę ciemniejsze skoro tam było ciemno i mroczno - bo teraz są na granicy przepalenia
Zawsze można sie też trochę poratować winietą ;-)
A co do ciemniejszych zdjęć.. Może masz rację, ja tak to widziałem
Blisko przepalania piszesz.. Cześć zdjęć wg histogramu jest niedoświetlona o jakieś 0,5 EV...
A o winiecie nie pomyślałem nawet, bo nie używam i jakoś mnie ostatnio odrzuca jak widzę ciemne boki na co drugim zdjęciu
Komentarz
-
Komentarz
-
No te umieszczone w wątku wszystkie poza nr 2 dobijają na histogramie do prawej. Sprawdź sam
No fakt, czasem to pasuje czasem nie, kwestia gustu.Komentarz
-
Komentarz
-
Ciekawe na których połoninach znalazłeś ten śnieg????zerowej widoczności na połoninach (mgła + sypiący śnieg)Komentarz
-
A choćby na Bukowym Berdo... Pod Krzemieniem, na siodle pod Tarnica... Praktycznie śnieg z deszczem padał na całej trasie od zejście do Mucznego do siodła (szedłem od Widełek)...Komentarz
-
Kris - jak na tę tematykę, brakuje mi nastroju - niezwykłego światła, mgły, deszczu... tego się chyba nie da nadrobić obróbką, chociaż czułeś to pewnie i bez mojego marudzenia, bo zrobiłeś co mogłeś...
Komentarz
-
Dziękuje za opinię Ewo. Co do nastroju, samo B&W powoduje u mnie nastrój inny niż zdjęcie kolorowe. Mgła i deszcz były. Mgła trochę wyżej na połoninach a deszcz wszędzie
Deszcz niewidoczny, bo zdjęcia jednak starałem się robić w momentach przejaśnień, ponieważ skomplikowane jest kadrowanie z jedną ręką trzymającą aparat, gdy drugą trzyma się parasol coby na głowę i sprzęt nie padało (dodatkowo kręcąc polarem tą ręką w której był parasol - komicznie to wyglądało i szanse na nieporuszone zdjęcie marne
)
Światło było tragiczne przez cały dzień - nawet jak się zerwałem o świcie to przez pochmurne niebo słońce się nie przebijało, przez co światło było płaskie bez względu na porę dnia...
Pokaże jakie były warunki (przede wszystkim dla marcin42300
):
9. Zdjęcie zrobione w momencie przejaśnienia się, ale tego dnia spotkałem pierwszy śnieg tej zimy
Zdjęcie bardziej poglądowe, bo bałagan na nim straszny
ale w takich warunkach się odechciewa fotografować...
Komentarz
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z 
Komentarz