Problem z RAW-em podczas obróbki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • model
    Początki nałogu
    • 2008
    • 346

Problem z RAW-em podczas obróbki

W zasadzie nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie...

Mam problem z jednym (póki co) zdjęciem w formacie RAW. Gdy zgram RAWy z aparatu (400d) na kompa to otwierają się w ZoomBrowserze i tam wszystkie zdjęcia wyglądają normalnie. Jak zaznaczę zdjęcia i kliknę "process RAW images" to otwiera mi się RAW Image TAsk i tam po klinkięciu na jedno zdjęcie pojawia się coś takiego:

tylko jedno zdjęcie takie się zrobiło, zrobiłem z niego jpg i dalej to samo. Nie wiem zbytnio dlaczego, zgrywałem plik z aparatu 2 razy i dalej to samo.
    Mam jedno podejrzenie, lecz nie wiem czy słuszne: mam dość tanią kartę pamięci. Karta jest prawie nowa, ale czy jest możliwe, żeby zdjęcie się źle zapisało? Dziwi mnie też to, że w zoombrowserze zdjęcie jest normalnie widoczne, dopiero jak przychodzi do obróbki RAWa to dzieje się coś dziwnego.

karta to pqi hi-speed 120
    Ostatnio edytowany przez model; 19395.
    Podpisy kłamią
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

W zoombrowserze masz podgląd z "zaszytego jpga". Twoje Przypuszczenia o złej/uszkodzonej karcie mogą być całkowicie słuszne.

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

Podgląd generowany jest z jpeg'a zaszytego w RAW. Reszta RAWa moze byc uszkodzona.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Tomasz1972: Byłeś minimalnie szybszy, teraz jako moderator wywal moja wypowiedź.
      Ostatnio edytowany przez canis_lupus; 697. Powód: Automerged Doublepost
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• model
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

Ok, dzięki. Trochę się uspokoiłem Spróbuję wymienić niedługo kartę i zobaczymy jak to będzie.
        Pozdrawiam.
        Podpisy kłamią

Komentarz

• Misiaque
          Początki nałogu
          • 2007
          • 392

Swoją drogą to jednak troche dziwne, by pogląd cały był OK, a dane surowe całe tak zmasakrowane, do tego w sposób zadziwiająco regularny No i w jednym konkretnym zdjęciu, a nie na granicy kilku. To takie przemyślenie na marginesie i w nawiasie.

Komentarz

Pracuję...