niestety, stalo sie. pobrudzilem sobie obiektyw tlustym odcisiem palca. na szczescie jest nieduzy i chyba nie wplywa widocznie na jakosc zdjec, ale wolalbym miec czyste szklo. pytanie--czym to wyczyscic? slyszalem o jakichs sciereczkach micro-fiber, mikrofaza czy jakos ta. czy to dziala? niektorzy mowia o eterze albo izopropanolu. bardzo prosze o rade.
g3 brudny obiektyw--czy czyscic?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
ściereczka z mikrofibry będzie dobra
[ Dodano: Pią Maj 21, 2004 9:49 pm ]
Tu jest link do podobnego tematuM50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
580EXII
055XPROB | 488rc2 -
Co się stało to się nie odstanie, a lepiej już zapobiegać niż żałować, prawda? Każdy, kto dba o obiektyw ma na niego tulejkę <jeżeli chodzi o kompakty> a na nią UV'kę, bo to zawsze taniej 20PLN porysować niż 1500 za obiektyw, prawda? Ja polecę tulejkę ze sklepu foto-tip, bo firmówki są niebiańsko drogie. Gwint 52mm, a także dostępna w zestawie z UV i deklem.NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL KingKomentarz
-
no zgadza sie, glupi bylem, ze nie pomyslalem o tym przy zakupie aparatu, ale co robic... w tuleje+ultr tak czy sie sie zaopatrze, bo chce dokupic jakies konwertery. dlatego chcialbym jakos pozbyc sie tej plamy na obiektywie, zeby miec spokoj po prostu.Zamieszczone przez mrocznyCo się stało to się nie odstanie, a lepiej już zapobiegać niż żałować, prawda? Każdy, kto dba o obiektyw ma na niego tulejkę <jeżeli chodzi o kompakty> a na nią UV'kę, bo to zawsze taniej 20PLN porysować niż 1500 za obiektyw, prawda? Ja polecę tulejkę ze sklepu foto-tip, bo firmówki są niebiańsko drogie. Gwint 52mm, a także dostępna w zestawie z UV i deklem.
[ Dodano: 22 Maj 2004 ]
a co z luzem? w recenzjach pisza, ze tuleja sie rusza! cena faktycznie atrakcyjna, ze 100zl fajny zestawik ochronny, za taka cene widzialem sama tulejke.Zamieszczone przez mrocznyJa polecę tulejkę ze sklepu foto-tip, bo firmówki są niebiańsko drogie.Komentarz
-
Ruszać się musi, bo jak byś ją wkręcił, moja się nie rusza, chyba że mocniej złapię przy wykręcaniu, więc nie widzę problemu.co z luzem? w recenzjach pisza, ze tuleja sie rusza!NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
-
a to ciekawe, "wkrecil"? taka tuleja chyba jest mocowana na zacisk, ale moze sie czepiamZamieszczone przez mrocznyRuszać się musi, bo jak byś ją wkręcił, moja się nie rusza, chyba że mocniej złapię przy wykręcaniu, więc nie widzę problemu.
Komentarz
-
Zależy co oznacza u ciebie zacisk, bo ja muszę przkręcić tuleję aż trzaaśnie i na siłę jej nie odkręcę póki guziczeka nie zwolnię koło obiektywu. Jak ty to nazywasz zacisk to może być i zacisk, choć u mnie na zacisk mówi się jak coś jest na stałe zaciśnięte <prasa hydrauliczna w robocie> i się już by tej tulejki zdjąc nie dało. A kręcić trzeba jak obiektywem dSLR'ach :P :P :P :wink:taka tuleja chyba jest mocowana na zaciskNO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
Komentarz