Stabilizacja a obiekty w ruchu

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muzzyrider
    • 2007
    • 13

Stabilizacja a obiekty w ruchu

Witam
    Planuję w niedalekiej przyszłości kupić C24-105 f4 L. Obiektyw będzie wykorzystywany w dużej mierze do focenia sportów samochodowych. W związku z tym mam pytanie: czy przy "śledzeniu" samochodu pomocne będzie korzystanie z IS? Czy może stabilizacja w takich okolicznościach nie pomaga? Do tej pory nie miałem okazji używania szkieł z IS, także będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Zdrówka!
    Sławek
    5d mk2, 24 f/1,4 L II, 70-200 L f/4 IS, 50 1.8, 580EX II, trochę m42
  • herber

Hej,
    W 70-200 4L IS mam taki przełącznik.. IS Mod1 - do eliminacji drgań, IS Mod2 - do robienia fotek z jednoczesnym przesuwaniem aparatu horyzontalnym.. czyli wychodzi, że do sportów samochodowych może przydać się druga opcja.
    Pozdrawiam,
    herber

Komentarz

• muzzyrider
      • 2007
      • 13

Dzięki za odpowiedź, ale z tego co wiem, w 24-105 jest tylko jeden tryb stabilizacji, bez możliwości włączenia IS tylko w poziomie. No chyba że się mylę...?

Zdrówka!
      Sławek

Komentarz

• TomekS
        Początki nałogu
        • 2005
        • 274

Kup 70-200 f/4L IS USM. Ma 2 mody :-)
        5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
        Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• djcargo
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

Też mi się wydaje, że do sportu lepszy będzie 70-200 - chyba, że masz możliwość bycia w "centrum akcji", co jest dość niebezpieczne.
          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• muzzyrider
            • 2007
            • 13

Szczerze mówiąc chciałbym coś w stylu "złotego środka", tzn. szkło, które nada się zarówno do sportu, jak i na inne okazje. Tak jak wspomniałem fotografuję w dużej mierze sporty samochodowe, ale nie tylko. Stąd pomysł na 24-105. Jest bardziej uniwersalny. Tylko czy ta stabilizacja w nim będzie przydatna do fotografowania na rajdach/rallycrossie?

Zdrówka!
            Sławek

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

niektóre nowe szkła C mają automatyczne wykrywanie ruchu i same zmieniają tego moda, ale nie wiem, jak to jest z 24-105

z doświadczenia z 28-135 (bez modów) mogę powiedzieć, że przy panoramowaniu IS tylko przeszkadza, ale niektórzy sobie chwalą (tylko w innym szkle)
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez muzzyrider
                Szczerze mówiąc chciałbym coś w stylu "złotego środka", tzn. szkło, które nada się zarówno do sportu, jak i na inne okazje. Tak jak wspomniałem fotografuję w dużej mierze sporty samochodowe, ale nie tylko. Stąd pomysł na 24-105. Jest bardziej uniwersalny. Tylko czy ta stabilizacja w nim będzie przydatna do fotografowania na rajdach/rallycrossie?
                24-105 nie nadaje się do focenia sportu, głównie z powodu zbyt krótkiej ogniskowej 105mm. W dodatku 105mm jest tylko przy ostrzeniu na 'makro', przy większych odległościach ostrzenia powiększenie się jeszcze zmniejsza np. przy odległości 10 metrów to już się robi kąt widzenia jak dla ~85mm.
                IS w tym obiektywie przeszkadza przy śledzeniu obiektów bo nie ma trybu stabilizacji tylko w pionie więc w ogóle trzeba wyłączyć.
                Digart

Komentarz

• stratus
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 398

Dozbieraj na 70-200/2.8 bez IS i masz problem IS z głowy, a szkło bardzo uniwersalne bo i do koncertów się nada i portret sprawisz. AF też będzie pewniejszy przy 2.8
                  Moje zabawki
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

zgadzam się z MMM, 24-105 się nie bardzo do tego nada - 70-200 będzie ok - mam zarówno 24-105 jak również 70-200f4IS i ten drugi do sportu lepszy (2.8 jaśniejszy ale dużo cięższy). 24-105 ma tylko IS typu mode1 (na 100%) więc nie przełączysz na mode2
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

http://canon-board.info/showthread.php?t=8692
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=24978
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=8692
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=12831
                      itd
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...