Tamron 17-50 - Jak wybrać

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wolfikx
    • 2026

Tamron 17-50 - Jak wybrać

Witam

Zdecydowałem się na zakup Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8.
    Niestety słyszałem, że są znaczne rozbieżności jakości pomiędzy różnymi egzemplarzami.

Jak dokonać dobrego wyboru, na co zwracać uwagę i w jaki sposób łatwo można wychwycić ewentualne błędy jakościowe?
    Przy odbiorze będę testował obiektyw z 350d bez laptopa.

Z góry dzięki
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

tak jak kazde inne szkło o ktorych juz wiele napisano:

http://canon-board.info/showthread.p...towac+obiektyw

Komentarz

• wolfikx

Wszystko ok, wątek spoko jednak chodzi mi o sprawdzanie tego konkretnego obiektywu.
      Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę??

Komentarz

• MIC_a
        Coś już napisał
        • 2008
        • 69

na BF i FF na pełnej dziurze...
        Canon 40D + 17-40 + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
        Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
        HAMA DEFENDER 200

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

Zamieszczone przez wolfikx
          chodzi mi o sprawdzanie tego konkretnego obiektywu.
          ma trafiac w cel.. to samo co kazde inne szklo :-)

ja raz mialem okazje sprawdzac szklo na tescie FF/BB i nigdy wiecej juz tego nie robilem.. pstryknij pare zdjec z bliska, z daleka, jesli miejsca w ktore celowales AF na powiekszeniu w aparacie beda ostre to nie ma sie czym przejmowac - cala filozofia przy kupowaniu szkla

za to jesli chodzi o tamrona to przejmowalbym sie gwarancja i produkty tej firmy kupowalbym raczej z rozszerzoną gwarancja na kolejne 2 lata ??:

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Wątek pasuje bardziej do "Co, gdzie, za ile?" .
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• wolfikx

OK będę miał na uwadze.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Cichy
                Wątek pasuje bardziej do "Co, gdzie, za ile?" .
                Raczej do "dla początkujących" . Wątków 'jak przemacać szkło przy zakupie' jest mnóstwo, i wcale nie zależą od modelu szkła .

Komentarz

• wrosolowski
                  • 2008
                  • 10

Witam

Zdecydowałem się na zakup Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8.
                  Niestety słyszałem, że są znaczne rozbieżności jakości pomiędzy różnymi egzemplarzami.

Jak dokonać dobrego wyboru, na co zwracać uwagę i w jaki sposób łatwo można wychwycić ewentualne błędy jakościowe?
                  Przy odbiorze będę testował obiektyw z 350d bez laptopa.

Z góry dzięki
                  Witam, ja kupując ostatnio 50 1,8 testowalem obiektyw na BF/FF nastepujaco : wziałem linijke z miarka, połozylem na ladzie, zrobilem foto majac aparat ułozony 45stop do płaszyzny, wycelowałem w cyfre 10cm na linijce i potem idealnie widac gdzie zaczyna ostrzyc, gdzie jest ostro i gdzie sie konczy. Szybko i sprawnie

pozdr

Wojtek

Komentarz

• wolfikx

Vitez umieściłem topik w dziale obiektywy bo o nich miałem pytanie.
                    Przeniesienie do "dla początkujących" dla mnie jest obojętne jakkolwiek wynika z tego, że tylko początkujący kupują nowe obiektywy i mają pytania.

Wojtek - dzięki za pomoc, na pewno skorzystam.

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Wojtek - dzięki za pomoc, na pewno skorzystam.
                      ale co Ci da wiedza ze twoj obiektyw pod katem 45 stopni bedzie z bliska trafial w linijke ?? czesto bedziesz robil takie zdjecia

moze sie zdarzyc ze obiektyw bedzie ostrzyl ladnie z bliska a problem bedzie mial przy odleglosciach kilku metrow.. do tego dojdzie powtarzalnosc ukladu af i rozna ilosc swiatla.. tego test linijkowy Ci juz nie pokaze..

Komentarz

• tnt
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 114

Wszystko ok, wątek spoko jednak chodzi mi o sprawdzanie tego konkretnego obiektywu.
                        Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę??
                        jako były posiadacz tamiego proponuję ci wypożyczyć szkło na np. 1 dzień,
                        usiąść sobie w nie za jasnym pokoju i postrzelać sobie na pełnej dziurze blisko i daleko, zobacz czy fokus będzie trafiał w punkt czy nie.
                        mój często nie trafiał.
                        pozdro
                        C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

jakkolwiek wynika z tego, że tylko początkujący kupują nowe obiektywy i mają pytania.
                          Dokładnie tak. Osoby nie początkujące w fotografii jak już kupują nowe obiektywy to wiedzą dokładnie na podstawie swojego doświadczenia, czego szukają.
                          Ewentualnie wiedzą że forum należy przeszukiwać i czytać/pisać w już istniejących wątkach o danym szkle a nie zakładać setny wątek o Tamronie 17-50 2.8 .

Komentarz

• werek
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 404

interpunkcja

moim zdaniem, kup ten obiektyw i rob zdjecia. takie zamartwianie sie na przyszlosc to tylko same problemy, osobiscie wzialem swojego tamrona pierwszego lepszego z polki (dosłownie) i dziala, bf/ff zauwazylem tylko na linijce jak mnie diabel podkusil sprawdzic , na zdjeciach zero. nie przesadzajcie to nie FF zeby przy 2.8 martwic sie o celnosc AF
                            Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez Vitez
                              Dokładnie tak. Osoby nie początkujące w fotografii jak już kupują nowe obiektywy to wiedzą dokładnie na podstawie swojego doświadczenia, czego szukają.
                              Ewentualnie wiedzą że forum należy przeszukiwać i czytać/pisać w już istniejących wątkach o danym szkle a nie zakładać setny wątek o Tamronie 17-50 2.8 .
                              Niestety starałem się znaleźć coś co by odpowiadało mojemu pytaniu jednak bez efektu.
                              To, że wątek jest o tym obiektywie nie koniecznie porusza tego tematu.

Komentarz

Pracuję...