300D - dlaczego tak wolno?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pavlo
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 38

300D - dlaczego tak wolno?

Witam,
    wczoraj pierwszy raz używałem 300D i od razu wpadłem z przygnębienie. Dlaczego? Otóż on strasznie wolno robi zdjęcia i nie wiem kompletnie dlaczego. Od blokady ostrości, do zrobienia zdjęcia zajmuje mu to dobre kilka sekund, bez względu na ustawiony czas - czy to 15/1 czy 200/1.
    Czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. I jak sprawić, by robił zdjęcia od razu, a nie kiedy mi model już dawno uciekł?

Pozdrawiam
    Pavlo
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez pavlo
    Od blokady ostrości, do zrobienia zdjęcia zajmuje mu to dobre kilka sekund, bez względu na ustawiony czas - czy to 15/1 czy 200/1.
    Mozesz to sprecyzowac?
    Z Twojego postu zrozumialem, ze nie narzekasz na szybkosc autofokusa tylko na czas pomiedzy ustawieniem ostrosci a wyzwoleniem migawki
    A moze chodzi Ci o to, ze musi minac kilka sekund zanim pojawi sie obraz na LCD?
    Ja osobiscie na szybkosc trzysetki nie narzekam (no moze poza wlaczaniem bo zdjec seryjnych nie uzywam)

Komentarz

• McKane
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2015

Pewnie masz wlaczona w Custom Functions funkcje podnoszenia lustra (mirror lookup) albo uruchomiles tryb zdjecia z samowyzwalaczem (przycisk niedaleko spustu migawki).
      Ostatnio edytowany przez McKane; 371.
      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez McKane
        Pewnie masz wlaczona w Custom Functions funkcje podnoszenia lustra (mirror lookup) albo uruchomiles tryb zdjecia z samowyzwalaczem (przycisk niedaleko spustu migawki).
        heh ...ale wtedy to by sie chyba zorientowal, ze albo mu sie ciemno w wizjerze robi albo cos pika
        poza tym zakladamy, ze autor postu przeczytal instrukcje od aparatu
        Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• pavlo
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 38

Witam,
          dzięki za odpowiedzi i od razu wyjaśniam - instrukcję przeczytałem, ale gdy wyskoczył problem, to zamiast dłubać w ustawieniach postanowiłem spytać się bardziej doświadczonych.
          A precyzując chodzi o sytuację, kiedy po zablokowaniu ostrości chcę zrobić zdjęcie i dociskam spust. No i wtedy zaczyna migać lampka na czerwono i czekam kilka sekund aż zrobi zdjęcie.
          Sprawdzę w ustawieniach cyz nie mam włączonej funkcji podnoszenia lustra albo AutoOFF.
          Dzięki za sugestie.

Komentarz

• Artur Lewandowski
            Bywalec
            • 2005
            • 195

Zamieszczone przez pavlo
            Witam,
            dzięki za odpowiedzi i od razu wyjaśniam - instrukcję przeczytałem, ale gdy wyskoczył problem, to zamiast dłubać w ustawieniach postanowiłem spytać się bardziej doświadczonych.
            A precyzując chodzi o sytuację, kiedy po zablokowaniu ostrości chcę zrobić zdjęcie i dociskam spust. No i wtedy zaczyna migać lampka na czerwono i czekam kilka sekund aż zrobi zdjęcie.
            Sprawdzę w ustawieniach cyz nie mam włączonej funkcji podnoszenia lustra albo AutoOFF.
            Dzięki za sugestie.
            No to wyłącz sobie samowyzwalacz.

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez pavlo
              Masz wlaczony samowyzwalacz
              przelacz na zdjecia pojedyncze (gorny przycisk obok pokretla trybow ...na LCD ma sie pojawic prostokacik - doczytasz w instrukcji )

Komentarz

• Artur Lewandowski
                Bywalec
                • 2005
                • 195

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                Masz wlaczony samowyzwalacz
                przelacz na zdjecia pojedyncze (gorny przycisk obok pokretla trybow ...na LCD ma sie pojawic prostokacik - doczytasz w instrukcji )
                no w sumie mogłem być bardziej precyzyjny ale zanim na to wpadłem pojawiłeś się Ty: Dzięki.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez mmsza
                  no wiesz,......
                  Zamieszczone przez mmsza
                  A nie mówiłem !
                  zapomnalem dodac 'ze zrozumieniem'

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

heh ...ale wtedy to by sie chyba zorientowal, ze albo mu sie ciemno w wizjerze robi albo cos pika
                    Ja po wieloletnich doswiadczeniach jako serwisant nigdy tego nie zakladam, co zreszta poraz kolejny okazalo sie sluszne. Ludzie w wiekszosci przypadkow nie czytaja instrukcji a jesli to robia to przewaznie raz i do tego nieuwaznie.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez McKane
                      Ja po wieloletnich doswiadczeniach jako serwisant nigdy tego nie zakladam, co zreszta poraz kolejny okazalo sie sluszne. Ludzie w wiekszosci przypadkow nie czytaja instrukcji a jesli to robia to przewaznie raz i do tego nieuwaznie.

Ciekawi mnie jeszcze czemu zalozyles ze kolega ma wgrane Wasia a przez to dostep w 300D do Custom Functions i MLU skoro w swojej poradzie od razu o tym wspomniales.
                      A watek... pocieszny 8)

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez Vitez
                        Ciekawi mnie jeszcze czemu zalozyles ze kolega ma wgrane Wasia a przez to dostep w 300D do Custom Functions i MLU skoro w swojej poradzie od razu o tym wspomniales.
                        A watek... pocieszny 8)
                        A czemu mialem nie zakladac ? Udzielilem najpelniejszej wedlug mnie odpowiedzi przewidujacej wgrane dodatkowe oprogramowanie, a takze fakt ze pytajacy mogl nie zapoznac sie dokladnie z instrukcja.

Komentarz

• marekbp
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 49

Dobre
                          marekbp
                          350D

Komentarz

• korbusiatko
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 31

to jest jeden z najzabawniejszych topicow jakie czytalem, ale coz - nie ma głupich pytan, sa tylko...
                            EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II

Komentarz

• Golibroda
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 99

Zamieszczone przez korbusiatko
                              to jest jeden z najzabawniejszych topicow jakie czytalem, ale coz - nie ma głupich pytan, sa tylko...
                              Oj, to tylko stres związany z nowym sprzętem....troszke wyrozumiałości Panowie !
                              Pozdrowienia
                              Piotr

Komentarz

Pracuję...