40D vs D80 różnice w czasie naświetlania z lampą błyskową.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pmark2
    • 2005
    • 6

40D vs D80 różnice w czasie naświetlania z lampą błyskową.

Warunki testowe identyczne, w danym momencie dostęp do ww aparatów.

40D - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 bez lampy: czas 1,3s
    40D - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 z lampą: czas 0,3s

analogicznie

D80 - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 bez lampy: czas 1,2s (podobnie)
    D80 - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 z lampą: czas 1/60s

Dlaczego Canon nie skraca czasu naświetlania jak Nikon, nadal pozostaje długi czas naświetlania (Canon prawdopodobnie zmniejsza siłę błysku).

Zachowania są identyczne w przypadku korzystrania z lampy wbudowanej jak i zewnętrznej.

Dlaczego Canon nie skraca czasu naświetlania po włączeniu lampy błyskowej (mniejsza szansa na poruszenie zdjęcia).
  • Thunder
    Początki nałogu
    • 2005
    • 307

Poczytaj instrukcje a szczegolnie zagłebij się w Custom Function...
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• Viqy
      Początki nałogu
      • 2007
      • 407

...

Zła strona mej duszy mówi mi : Napisz żeby przeczytał instrukcję.
      Na szczęście jest też moja dobra strona charakteru, która każe mi poradzić Ci włączenie w ustawieniach aparatu czasu otwarcia migawki = 1/200 s przy podłączonej lampie. W innym wypadku lampa będzie traktowana jako urządzenie doświetlające.

I tak pewnie sięgniesz do instrukcji
      rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• pmark2
        • 2005
        • 6

Zamieszczone przez Thunder
        Poczytaj instrukcje a szczegolnie zagłebij się w Custom Function...
        Przeczytałem i to uważnie. Również potrafię odpowiadać na wiele postów w stylu: przeczytaj instrukcję. Natomiast, jeśli nie znam odpowiedzi to wolę nic nie pisać.

Zamieszczone przez Viqy
        Zła strona mej duszy mówi mi : Napisz żeby przeczytał instrukcję.
        Na szczęście jest też moja dobra strona charakteru, która każe mi poradzić Ci włączenie w ustawieniach aparatu czasu otwarcia migawki = 1/200 s przy podłączonej lampie. W innym wypadku lampa będzie traktowana jako urządzenie doświetlające.

I tak pewnie sięgniesz do instrukcji
        Thx za odpowiedź.
        Jednak nie rozumiem sensu funkcji auto, która tak naprawdę nie jest auto tzn. trzeba przełączać na predefiniowany czas naświetlania (1/250).

Pozdro

Komentarz

• Viqy
          Początki nałogu
          • 2007
          • 407

...

(1/250) ... widzisz, skleroza
          a kwestia przełączenia ... no cóż ... taka filozofia.
          rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• Thunder
            Początki nałogu
            • 2005
            • 307

Zamieszczone przez pmark2
            Jednak nie rozumiem sensu funkcji auto, która tak naprawdę nie jest auto tzn. trzeba przełączać na predefiniowany czas naświetlania (1/250).

Pozdro
            No właśnei ze nie trzeba przełązcac jesli chcesz aby aparat automatycznie dobierał siłe błysku. W przypadku wyboru funkcji auto aparat jednak używa lampy jako wypełnienia i w dalszym ciągu próbuje złapać jak najwięcej światła zastanego. Jeśli nie chcesz kurczowo trzymać się 1/250 możesz pobawić sie ekspozycją lampy z poziomu body. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak przejście na tryb Manulany :]
            Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• Selena
              Uzależniony
              • 2008
              • 502

Zamieszczone przez Thunder
              Jeśli nie chcesz kurczowo trzymać się 1/250 możesz pobawić sie ekspozycją lampy z poziomu body. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak przejście na tryb Manulany :]
              A możesz to rozwinąć ? Ja nie chcę się kurczowo trzymać 1/200 (400D)
              Bardzo mnie interesuje co można jeszcze "wyciągnąć' w tym trybie (bez przechodzenia w tryb M).
              Denerwuje mnie brak jakiegoś rozwiązania pośredniego.
              Prosty przykład: w AV czas 1/8s (nie utrzymam, a statywu np. nie mogę wykorzystać), z lampą 1/200s (ustawienia w C.F.) i ... może o czymś nie wiem, ale nie wymyśliłam jak można ustawić czas np. 1/80s (poza trybem M).

I uprzedzając ewentualne pytania, zależy mi na wpływie na GO i maksymalnym wykorzystaniu światła zastanego.
              Czy poza trybem M jest jakieś inne rozwiązanie ?

Z tego co widzę, a jeśli się mylę poprawcie mnie, to w 400D i 40D jest to tak samo rozwiązane.
              Jak jest w innych korpusach np. 5D ?

Pozdrawiam
              Moje zdjęcia

Komentarz

• Max_im
                Uzależniony
                • 2006
                • 668

witam

Mam wrażenie że nie wiesz jak działa lampa w w trybie M

w M ustawiasz przysłonę na 1,2 (przykładowo) czas 1/80s (bo taki uważasz ze będzie optymalny dla nieporuszenia i zarejestruje max światła zastanego i tła) Wtedy lampa w ETTL uzupełnia brakującą resztę.
                ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Selena
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 502

Max_im błędne wrażenie, wiem jak działa w trybie M . Dlatego pytałam czy poza tym trybem też jest to do osiągnięcia , jak sugerował Thunder.
                  A, że dociekliwa jestem, to pytam...
                  I dzięki za odpowiedź...
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• MaciekH
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 662

Chciałabyś móc ustawić recznie przesłone (no np. zeby GO kontrolowac) i ustawić ręcznie czas (bo np. 1/8s za długo a 1/200 za krótko) a przy tym jeszcze nie wchodzić w tryb M kiedy TO WLASNIE JEST manual
                    Inaczej sie nie da;-) Zaprzyjaźnij sie z nim, a do kontrolowania ilosci swiatla zastanego masz zawsze drabinke...
                    Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166.
                    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Max_im
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 668

Przy trybie AV zmień pomiar światła z centralnie warzonego na matrycowy
                      też będą inne czasy
                      ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• MaciekH
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 662

Autor watku w pierwszym poście napisał, że z lampą czas sie zmienia, więc napewno ma wielosegmentowy, bo w innych wogóle by sie nie zmieniły...
                        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Artur Es.
                          • 2008
                          • 13

[QUOTE=pmark2;532365]Warunki testowe identyczne, w danym momencie dostęp do ww aparatów.

40D - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 bez lampy: czas 1,3s
                          40D - priorytet przysłony(5,6) ISO:400 z lampą: czas 0,3s

To zmienia ten czas czy nie zmiania, bo napisałeś że z lampa czas jest krótszy o 1 s. tj. 0,3s

Pozdrawiam

Artur

Komentarz

• MaciekH
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 662

Czas po podniesieniu lampy sie skraca, normalne zachowanie, ale wg autora za mało, bo nadal jest na tyle długi że łatwo o poruszenie, dlatego do zabawy z lampa najlepiej sie sprawdza manual, ot i cała filozofia...

Komentarz

• lempl
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 684

Problem w tym, że Canon doszedł do wniosku że lampa jest urządzeniem dla wtajemniczonych. Nie mam własnych doświadczeń z lampami nikona, ale powszechna opinia w prasie i na forach jest taka, że nikon ma znacznie lepiej rozwiązany problem pomiaru błysku. Mam wrażenie, że w automacie lampa w canonach jest dobra wyłącznie do doświetlania cieni w kontrastowych scenach, a z innymi zadaniami sobie radzi i trzeba przechodzić na manual.

Komentarz

Pracuję...