Irytujący dźwięk przy czyszczeniu matrycy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_b

Irytujący dźwięk przy czyszczeniu matrycy

Posiadam canona 40d. od prawie poczatku zauwazylem ze przy wlaczaniu i wylaczaniu czyszczenie matrycy popiskuje. ciezko opisac ten dzwiek bo przy minimalnym szmerze jest on nieslyszalny natomiast w zupelnej ciszy slysze lekkie piski.. czy to normalne? jesli nie to co sie dzieje i jak mozna temu zaradzic? z gory dziekuje.
  • Hellfire
    Początki nałogu
    • 2006
    • 414

Nalej oleju na matryce, powinno ustać! Kurde ja mam frontfocus w 50mm i martwe piksele na wyświetlaczu i sie tym nie przejmuje. Czy czyszczenie matrycy, które trwa koło 1 sekundy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu na prawdę może irytować? Jak sąsiad spuszcza wodę w kiblu to też Cię to irytuje? No ludzie, bądźcie poważni!

Komentarz

• beachcomber
      Początki nałogu
      • 2005
      • 271

Zamieszczone przez michal_b
      Posiadam canona 40d. od prawie poczatku zauwazylem ze przy wlaczaniu i wylaczaniu czyszczenie matrycy popiskuje. ciezko opisac ten dzwiek bo przy minimalnym szmerze jest on nieslyszalny natomiast w zupelnej ciszy slysze lekkie piski.. czy to normalne? jesli nie to co sie dzieje i jak mozna temu zaradzic? z gory dziekuje.
      to zdecydowanie normalne - w tym czasie aparat czysci matryce, chyba ultradzwiekami. nie przejmuj sie tym

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

jak mozna temu zaradzic? z gory dziekuje.
        wyłączyć
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• michal_b

Zamieszczone przez Kubaman
          wyłączyć
          przez to rozumiem ze te piski to normalna sprawa? bodajze w 400d mojego kumpla nic takiego sie nei dzieje. z tego co sie przysluchiwal .

Komentarz

• Hellfire
            Początki nałogu
            • 2006
            • 414

Tak, to najnormalniejsza sprawa! Rób zdjęcia (jak najlepsze!) i nie przejmuj się pierdołami

Komentarz

• michal_b

heh, dzieki wiesz aparat mam od niedawna wiec wole wiedziec czy wszystko gra . przy okazji widze ze ownlogujesz. ja tyz:

zapraszam! .

Komentarz

• Max78
                Bywalec
                • 2008
                • 172

heh... Hellfire - masz sluch lepszy niz wiekszosc ludzi?
                ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• Hellfire
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 414

Swego czasu byłem bębniarzem w metalowej kapeli więc wierz mi, że na pewno dzięki temu trochę słuchu straciłem. Teraz na szczęście oczy są ważniejsze, które jak na razie funkcjonują bez zarzutu.

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

Ciekawe, że w MkIII, przed ostatnią aktualizacją oprogramowania, było słychać popiskiwanie podczas czyszczenia (pies się wkurzał), a teraz nie (już nie szczeka)
                    Nie wiem jak z nietoperzami...
                    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Mechanick
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 24

Ło matko... to ty ultradźwięki słyszysz?

Komentarz

• michal_b

no i własnie o to chodzi ze slysze wyrazne piski a ultradzwieki to napewno nie sa, wiec stad moje pytanie .

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

no i własnie o to chodzi ze slysze wyrazne piski a ultradzwieki to napewno nie sa, wiec stad moje pytanie .
                          Słyszysz pewnie "dudnienia" (wypadkowe ultradźwięków o przesuwających się fazach/zmieniającej częstotliwości), które rezonują z elementami mechanicznymi - to nie jest usterka, ale świadczy o nie całkiem precyzyjnym montażu - ot, taka robocza hipoteza.
                          Jak wspomniałem w Mk III już tego nie ma - być może w FW zmienili częstotliwości i rezonans się już nie pojawia.
                          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...