20d problem - wylaczony robi zdjecia :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konradl
    Uzależniony
    • 2004
    • 980

20d problem - wylaczony robi zdjecia :)

To moze zaczne od wprowadzenia, pierwszy raz robilem zdjecia na weselu, ale na szczescie tylko hobbystycznie bo byla oddzielna ekipa foto-video. Przytrafilo mi sie cos czego boi sie chyba kazdy zawodowy slubny fotograf, aparat nieoczekiwanie padl... Tak wiec jezeli kiedys na powaznie zniesie mnie na tematy slubne, bez 2 body nie wyobrazam sobie spokojnej pracy.

Ale do rzeczy.
    Robilem zdjecia 20-ka, az tu w pewnej chwili aparat zaczal wyzwalac migawke bez mojej ingerencji. Co dziwne zniknelo ograniczenie 5 rawow w serii(bufor), po powrocie do domu sprawdzalem i zadne z wyzwolen migawki nie przelozylo sie na zapisane zdjecie na karcie.
    Jeszcze dziwniejszy jest fakt ze aparat nawet po wylaczeniu wyzwala migawke!!! Dopiero wyjecie bateri przerywa "serie". I tak jest caly czas, jeszcze nie zdarze wsunac do konca baterii(nie mowiac o zamknieciu klapki) i juz slychac klepanie lustra.

Mial ktos kiedys takie cus, albo moze widzial podobny opis problemu?

Pozdr.
  • brzoza
    Bywalec
    • 2005
    • 127

Obstawiałbym coś z elektroniką - u znajomego były kiedyś podobne problemy, ale u niego był jakiś problem ze spustem (chyba jakieś zwarcia na mikrostykach), bo aparat po prostu nie przestawał robić zdjęć... i nic ponadto.

Tutaj Piszesz o likwidacji bufora, braku zapisu na kartę - więc IMHO coś w elektronice padło.

Pozdr.

Komentarz

• chavez
      Początki nałogu
      • 2006
      • 337

Tutaj są podobne objawy: http://www.youtube.com/watch?v=vbeKexSDvlA
      Masz jakiś error na wyświetlaczu?

Komentarz

• konradl
        Uzależniony
        • 2004
        • 980

Zamieszczone przez brzoza
        Tutaj Piszesz o likwidacji bufora, braku zapisu na kartę - więc IMHO coś w elektronice padło.
        Pozdr.
        Tez cos mi sie tak wydaje...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez chavez
        Tutaj są podobne objawy: http://www.youtube.com/watch?v=vbeKexSDvlA
        Masz jakiś error na wyświetlaczu?
        Tak, jak jest wlaczony to err99... Co w sumie niczego nie wyjasnia

Aparat zachowuje sie tak samo jak na filmiku z ta roznica ze otwieranie klapki czy to karty czy baterii nie przerywa serii i to jest w tym wlasnie najdziwniejsze. Tam na tym filmiku to moze mu sie po prostu spust zwarl.

Pozdr.
        Ostatnio edytowany przez konradl; 564. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Strzał w ciemno - awaria spustu. W 20D, 30D i zapewne w 40D to się dzieje po jakimś czasie użytkowania. Poszukaj w wątku o serwisie na Żytniej. Naprawa to ok. 100 zł.

Komentarz

• adamek
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2265

Mi podobnie wariował po padnięciu migawki.
            Objawy takie same - klapał lustrem jak tylko była bateria
            Miłego dnia
            adam jastrzębowski
            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
            tu tu

Komentarz

• Hellfire
              Początki nałogu
              • 2006
              • 414

Nadgorliwa ta Twoja dwudziestka jakaś

Komentarz

• konradl
                Uzależniony
                • 2004
                • 980

Zamieszczone przez KMV10
                Strzał w ciemno - awaria spustu. W 20D, 30D i zapewne w 40D to się dzieje po jakimś czasie użytkowania. Poszukaj w wątku o serwisie na Żytniej. Naprawa to ok. 100 zł.
                I ten uszkodzony spust dzialal tak na aparat nawet przy pozycji OFF wlacznika?
                Bo chyba jednak bardziej bym sie sklanial do wersji adamka, czyli padnietej migawki.
                Nawet przebieg w okolicach 70 tys by na to wskazywal.

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Zamieszczone przez konradl
                  I ten uszkodzony spust dzialal tak na aparat nawet przy pozycji OFF wlacznika?
                  Bo chyba jednak bardziej bym sie sklanial do wersji adamka, czyli padnietej migawki.
                  Nawet przebieg w okolicach 70 tys by na to wskazywal.
                  Jak strzał to strzał
                  Całkiem możliwe, że Adamek ma rację. Jego wersja jednak będzie kosztować niestety więcej. Coś koło 600 zł.

Komentarz

• konradl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 980

W sumie jestem wdzieczny ze teraz to sie stalo praktycznie po sezonie, a nie gdzies na wyjezdzie wakacyjnym. Tak czy tak na wiosne planowalem nowe 5d...
                    A co z 20-ka to nie wiem jeszcze, szczegolnie przy jej obecnej wartosci. Chociaz z tego co czytalem ktos tu naprawial migawke w jakims innym serwisie i wyszlo mu okolo 300 zl, a to troche lepsza perspektywa

Komentarz

Pracuję...