Filtr polaryzacyjny i bardzo niski kontrast zdjec?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maziboss
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 47

Filtr polaryzacyjny i bardzo niski kontrast zdjec?

Witam
    Wrocilem wczoraj z Egiptu. Zrzucilem zdjecia i sie przerazilem. Wiekszosc z nich byla robiona z filtrem polaryzacyjnym Hoya Pro1 Digital. Nakrecony byla na canona 17-85mm. Zdjecia pozbawione sa kolorow, wyblakle. Kazdego rawa musze poprawiac poprzez korekcje kontrastu na +0,05 +0,1... Zdjecia z basenu brzydkie... Balans bieli poszedl w łeb. Jakies sugestie ? Z góry dziekuje za pomoc
    | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
    | MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
    | Za barwy odpowiada EIZO S2243|
  • Yenox
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

Ehh.. takie najbardziej oczywiste pytanie - czy kręciłeś filtrem czy miałeś po prostu 'założony'?
    Pozdrawiam,
    Michał

Komentarz

• brunovis
      Coś już napisał
      • 2008
      • 62

Robiłem tym samym zestawem i wszystko OK.
      Nad pustynią co prawda jest zawsze ? mgiełka spowodowana ruchem piasku dlatego góry są często mało kontrastowe, za to na wodzie super wydobywa się ładny kolor wody i nieba.
      Pozdrawiam
      Edit:
      Zauważyłem, że kiedy nakręcam polara na UV (slim) to mocno winietuje na 17 mm.

Komentarz

• canis_lupus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1252

Niewiele widać...
        "I love You Cię" Różyczko...
        Galeria ,
        Druga galeria,

Komentarz

• RNz
          Uzależniony
          • 2007
          • 708

maziboss, a fotki bez polara są dobre?

Komentarz

• maziboss
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 47

Zamieszczone przez RNz
            maziboss, a fotki bez polara są dobre?
            Hmm nie mialem czasu sciagac tego polara... Ale byl to moj pierwszy wypad do kraju gdzie slonce swieci niemilosiernie mocno... A zdjecia byly robione od 11 do 16... Wiec moze w tym przyczyna ? Chyba ze sobie cos w aparacie poprzestawialem przypadkowo ?

Ktos pytal czy krecilem polarem - oczwiscie ze tak
            Fotki ponizej (bez jakiejkolwiek obrobki):

Fotka z basenu w ogole nie oddaje tego co bylo naprawde. Niebo do kitu, woda nie taka jaka miala byc...
            Ostatnio edytowany przez maziboss; 17841.
            | Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0 | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |

Komentarz

• maziboss
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 47

Tutaj co udalo mi sie uzyskac w aperture:

Poszedlem w dobrym kierunku ?
              Nie wiem natomiast ile K powinienem ustawic aby woda w basenie byla w miare niebieskawa...

Komentarz

• Paenka
                Uzależniony
                • 2008
                • 727

a może ktoś ci tlustymi paluchami wysmarowal soczewki? :>
                albo no nie wiem moze za wysoka temperatura na zewnatrz byla a aparat lezal w wilgotnym i przyparowala sie ta czesc miedzy polarem a soczewką?
                Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• maziboss
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 47

Zamieszczone przez Paenka
                  a może ktoś ci tlustymi paluchami wysmarowal soczewki? :>
                  albo no nie wiem moze za wysoka temperatura na zewnatrz byla a aparat lezal w wilgotnym i przyparowala sie ta czesc miedzy polarem a soczewką?
                  niee nic takiego na pewno nie mialo miejsca... Po prostu zdjecia wygladaja brzydko... i nie mam pojecia co to moze byc... Moze filtr do kitu ?

Komentarz

• Robson01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1574

A może fotograf
                    Canon
                    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• maziboss
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 47

Zamieszczone przez Robson01
                      A może fotograf
                      No wlasnie chcialbym wiedziec co zrobilem zle... jezeli to jest ewidentnie moja wina...

Komentarz

• arokub
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 20

maziboss, wstaw może fotki z exifami, może wówczas uda się jakieś wnioski wyciągnąć?
                        Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

1. Filtr polaryzacyjny obniża kontrasty więc nie ma się co dziwić, że są obniżone.
                          2. WB - w tych okolicach jak masz WB na auto to tak wychodzi. Trzeba przy wołaniu RAW ustawić WB poprawnie dla całej grupy zdjęć zrobionej w danym oświetleniu. A wogóle to WB jednak najlepiej nastawić na Kelviny a nie na auto.

Zamieszczone przez maziboss
                          No wlasnie chcialbym wiedziec co zrobilem zle... jezeli to jest ewidentnie moja wina...
                          Obróbka do kitu - zdjęcia są (w miarę) poprawnie naświetlone ale obróbka RAWa leży i kwiczy Jaki problem ustawić WB na tych zdjęciach? Tam pełno neutralnych szarości i bieli.

Basen z grupą ludzi w wodzie jest niedoświetlony o jakieś 0.5 EV.

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• rzoof

Trochę trudno ocenić - nie wiemy jakie tam były warunki, jak miałeś obrócony filtr itd. Spróbuj strzelić kilka fotek z filtrem i bez, nasze rodzime niebo jest dobrym materiałem do testów. Wtedy będzie można porównać rezultaty.

Komentarz

• maziboss
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 47

wrzucilem oryginalne rawy. zdjecia sa jakies takie wyblakle, za mgla...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Janusz Body
                              1. Filtr polaryzacyjny obniża kontrasty więc nie ma się co dziwić, że są obniżone.
                              2. WB - w tych okolicach jak masz WB na auto to tak wychodzi. Trzeba przy wołaniu RAW ustawić WB poprawnie dla całej grupy zdjęć zrobionej w danym oświetleniu. A wogóle to WB jednak najlepiej nastawić na Kelviny a nie na auto.

Obróbka do kitu - zdjęcia są (w miarę) poprawnie naświetlone ale obróbka RAWa leży i kwiczy Jaki problem ustawić WB na tych zdjęciach? Tam pełno neutralnych szarości i bieli.

Basen z grupą ludzi w wodzie jest niedoświetlony o jakieś 0.5 EV.
                              Januszu nasz jedyny moglbys mi powiedziedz jak poprawnie nastawic WB w rawach, aby zdjecia wyszly naturalnie ? Jakis link lub cos ? Dziekuje !!
                              Ostatnio edytowany przez maziboss; 17841. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...