5D. Spust nie wyzwala migawki.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jaqbowski
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 18

5D. Spust nie wyzwala migawki.

Witam. W moim 5D ostatnio pojawiło się zjawisko, że raz na jakiś czas spust nie wyzwala migawki. Dotyczy to zarówno spustu w body jak i w gripie. Aparat ustawia i potwierdza ostrość ale nie wyzwala migawki. Sytuacja taka zdażyła mi się już 4 razy , w odstępie kilkuset zdjęć. Za pierwszym razem sprawa wróciła do normy po ON/OFF aparatu ale później pomagało tylko odkręcenie gripa (oryginalnego) z bateriami (też oryginały) . Błąd ten nie zaistniał też po zmianie obiektywu, tylko w dłuższej serii pracowałem z jednym szkłem. No i raz zawiesił się przy stałce canona, a innym razem prze zoomie Tamrona. Wina szkieł więc raczej odpada.
    Jest ta paskudna kategoria usterek , bo nie bardzo nadaje się do odsyłania do serwisu a jednak powoduje całkowity brak zaufania do sprzętu i kiepski komfort pracy. Czy ktoś miał/ma podobny przypadek, i czy macie pomysł co może być tego przyczyną?
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Obawiam się, źe jedynie serwis. Polecam ci W. Bykowskiego w Wawie, sporo tańszy od Żytniej, a jak trzeba to sam leci do nich po konsultacje.

Komentarz

• xc70

Problem z wyzwalaniem migawki w D40

Witam,
      mam identyczny problem do opisanego powyżej z tym że w d40. Czy udało ci się ustalić przyczynę?

Komentarz

• czerwiniak
        Bywalec
        • 2007
        • 196

...........u mnie w 5D skończyło się wymianą spustu migawki.
        5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
        ---------------------------------------

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez xc70
          Witam,
          mam identyczny problem do opisanego powyżej z tym że w d40. Czy udało ci się ustalić przyczynę?
          Pytania o D40 sugeruję zadawać na forum Nikona bo to model aparatu tej firmy .
          Canon ma 40D.
          Na marudzenie "a co to za różnica" odpowiadam że taka jak pomiędzy Volkswagenem a Wagenvolksem .

Komentarz

• merger
            Uzależniony
            • 2006
            • 619

ile taka wymiana spustu kosztowala?
            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

Pracuję...