5D + 12-24vs17-40

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikie_001
    Coś już napisał
    • 2005
    • 75

5D + 12-24vs17-40

Czesc,

Szukalem watku o takim mniej wiecej tamacie, ale nie znalazlem. Jesli taki temat juz istnieje to prosze wskazcie mi go.

Poszukuje rozwiazania w miare budzetowego - ma byc szeroko.
    W zasadzie jako takie w gre wchodzi s12-24 luc c17-40.

Czy ktos z Was ma doswiadczenie z ktoryms z takich setupow z naciskiem na sigme.
    Ktore rozwiazanie jest lepsze?

dzieki i pozdrawiam
    michal
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

Sigma działa tylko na cropie a canon jest do pełnej klatki, już nie masz dylematu bo tylko jeden obiektyw pasuje do twojej puszki.
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• johan
      Bywalec
      • 2006
      • 118

Zamieszczone przez stdanielo
      Sigma działa tylko na cropie a canon jest do pełnej klatki, już nie masz dylematu bo tylko jeden obiektyw pasuje do twojej puszki.
      Sigma jest pod pełną klatkę.
      Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

pzdr

Komentarz

• miszaqq
        Uzależniony
        • 2006
        • 678

jesli juz cos piszesz to dobrze wiedziec o czym sie pisze !!

S12-24 jest do cropa i FF

S10-20 jest TYLKO pod cropa !!

...... /niedozwolona reklama/
        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Oczywiście bzdura, natomiast mankamentem sigmy jest brak możliwości stosowania filtrów.

Komentarz

• migawka
            Coś już napisał
            • 2006
            • 65

Mam 5D i 17-40L i jest całkiem oki, zwłaszcza że mogę uzywac filtrów szarych z łagodnym przejsciem, to pozwala trochę wiecej panowac nad tym co Dostajesz do dalszej rzeźby..
            Co do S12-24 to zapytaj ArtMag on je ma albo miał, z tego co widziałem u niego to jazda jest ciekawa.. Zależy co chcesz robic, jeżeli zależy Ci na bardzo szerokim to S, ale s czasami trzeba kalibrowac. A jeżeli chcesz coś zarzucic z przodu to C, mi wystarcza 17-40L jest dośc szeroko by uzyskac dynamikę obrazu, ale i jest 40 do ratowania sie w drugim zakresie. Dobrym rozwiązaniem byłoby podpiąc i zobaczyc. Ja mam 17-40L i jezeli bedę chciał szerej, następna będzie s..

Komentarz

• miszaqq
              Uzależniony
              • 2006
              • 678

Zamieszczone przez Kolaj
              Oczywiście bzdura, natomiast mankamentem sigmy jest brak możliwości stosowania filtrów.
              tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:

do tego dostaje sie maly wzornik do wycinania filtrow z wiekszych arkuszy
              EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• mikie_001
                Coś już napisał
                • 2005
                • 75

Zapomnialem dodac, ze glownym zastosowaniem tego szkla bedzie fotografia krajobrazowa. do innych zastosowan mam inne szkla.

o braku mozliwosci stosowania standardowych filtrow w sigmie wiem. z tego co pamietam, to musial bym miec sigme 15-30, zeby moc stosowac zwykle filtry.

cena obydwu szkiel jast mocno zblizona, wiec akurat w przypadku tych dwoch nalezy sie raczej kierowac opinia uzytkownikow, o co wiec prosze.
                Mozna oczywiscie jescze taniej - T17-35, czy wspomniana powyzej S15-30, tylko jakos dziwnie nie jestem przekonany do nich...
                Ostatnio edytowany przez mikie_001; 3602.
                Pozdrawiam, Michal

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

Zamieszczone przez miszaqq
                  jesli juz cos piszesz to dobrze wiedziec o czym sie pisze !!
                  Sorki walnąłem się, ale żeby odrazu tak krzyczeć?
                  www.kondereszko.pl
                  https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez miszaqq
                    tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:

do tego dostaje sie maly wzornik do wycinania filtrow z wiekszych arkuszy
                    No, czyli realnie patrząc nie da się. Bo co jest istotniejszego w szerokich kątach od polarka i szarych połówek z możliwością ich regulacji (cokin)?

Komentarz

• GhostRider
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 335

Zamieszczone przez mikie_001
                      to musial bym miec sigme 15-30, zeby moc stosowac filtry.
                      Chyba nie masz racji, będzie winieta

cena obydwu szkiel jast mocno zblizona
                      Serio?

czy wspomniana powyzej S15-30, tylko jakos dziwnie nie jestem przekonany do nich...
                      Ale piszesz to na jakiej podstawie?

Ja mam tę Sigmę 15-30 i na cropie jest ostra od f/3.5 (przynajmniej mnie się udała). Jednakże ja kupiłem ją do swojego 300v i tam to jest już miazga.

Co prawda mam zamiar zamienić ją na Sigmę 12-24 (ale wszyscy chcą za nią za dużo ) tylko ze względu na ogniskową wiedząc, że dużo stracę na świetle - no ale coś za coś

No i pamiętaj, że silniczek robi bzzzzzyt bzzzzzyt
                      Moje zdjęcia na forum
                      7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                      http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• Mariusz_C
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 577

Wg mnie 17-40 jest wystarczajaco szeroko na ff, masz solidna budowe szkla, fajny i szybki af, filtry zakladasz jakie chcesz, kolorki wychodza bajeczne, czego wiecej chciec. Sigmy nie mialem, ale 12 na ff moze byc kuszace. Ja bym na Twoim miejscu sprobowal 17-40 a potem jak za wasko to 12-24. A najlelepiej to przed kupnem zalozyc i sie pobawic.
                        5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• mikie_001
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 75

Zamieszczone przez GhostRider
                          Serio?
                          serio, serio...
                          wchodze na alledrogo i patrze na ceny. jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a eLke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi roznicy...

Zamieszczone przez GhostRider
                          Ale piszesz to na jakiej podstawie?
                          przeczucia? - nie mam jakichkolwiek merytorycznych przeslanek. Po prostu te szkla sa tanie, a jakos sobie zkorzenilem, ze jak cos jest podejrzanie tanie to nie moze byc dobre... rzadko sie zdarza taki paradoks, ze rzeczy tansza sa lepsze....

Przegladajac forum znalazlem jeszcze inne watki o 5D i szerokich szklach:

http://canon-board.info/showthread.php?t=29941
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=19877
                          Pozdrawiam, Michal

Komentarz

• GhostRider
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 335

serio, serio...
                            wchodze na alledrogo i patrze na ceny. jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a eLke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi roznicy..
                            Aaaaa... myślałem, że mówisz o cenie S 12-24 i S 15-30
                            Moje zdjęcia na forum
                            7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                            http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• Melonpl
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 69

mam 5D i S 12-24 = jak dla mnie rewelka = bardoz szeroko - przy pionie trzeba uwazac na swoje buty Jest to bardzo szeroki kat - różny od 17-40 / inne szklo
                              pozdrawiam
                              melON

www.melon.com.pl

Komentarz

Pracuję...