Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Mam 5D i 17-40L i jest całkiem oki, zwłaszcza że mogę uzywac filtrów szarych z łagodnym przejsciem, to pozwala trochę wiecej panowac nad tym co Dostajesz do dalszej rzeźby..
Co do S12-24 to zapytaj ArtMag on je ma albo miał, z tego co widziałem u niego to jazda jest ciekawa.. Zależy co chcesz robic, jeżeli zależy Ci na bardzo szerokim to S, ale s czasami trzeba kalibrowac. A jeżeli chcesz coś zarzucic z przodu to C, mi wystarcza 17-40L jest dośc szeroko by uzyskac dynamikę obrazu, ale i jest 40 do ratowania sie w drugim zakresie. Dobrym rozwiązaniem byłoby podpiąc i zobaczyc. Ja mam 17-40L i jezeli bedę chciał szerej, następna będzie s..
Oczywiście bzdura, natomiast mankamentem sigmy jest brak możliwości stosowania filtrów.
tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:
Zapomnialem dodac, ze glownym zastosowaniem tego szkla bedzie fotografia krajobrazowa. do innych zastosowan mam inne szkla.
o braku mozliwosci stosowania standardowych filtrow w sigmie wiem. z tego co pamietam, to musial bym miec sigme 15-30, zeby moc stosowac zwykle filtry.
cena obydwu szkiel jast mocno zblizona, wiec akurat w przypadku tych dwoch nalezy sie raczej kierowac opinia uzytkownikow, o co wiec prosze.
Mozna oczywiscie jescze taniej - T17-35, czy wspomniana powyzej S15-30, tylko jakos dziwnie nie jestem przekonany do nich...
tez bzdura, mozna stosowac jak najbardziej tylko ze od 'dupki' strony, tzn filtry zelowe, nie da sie tylko zastosowac polara kolowego, a filterki zelowe mocuje sie tutaj:
do tego dostaje sie maly wzornik do wycinania filtrow z wiekszych arkuszy
No, czyli realnie patrząc nie da się. Bo co jest istotniejszego w szerokich kątach od polarka i szarych połówek z możliwością ich regulacji (cokin)?
to musial bym miec sigme 15-30, zeby moc stosowac filtry.
Chyba nie masz racji, będzie winieta
Zamieszczone przez mikie_001
cena obydwu szkiel jast mocno zblizona
Serio?
Zamieszczone przez mikie_001
czy wspomniana powyzej S15-30, tylko jakos dziwnie nie jestem przekonany do nich...
Ale piszesz to na jakiej podstawie?
Ja mam tę Sigmę 15-30 i na cropie jest ostra od f/3.5 (przynajmniej mnie się udała). Jednakże ja kupiłem ją do swojego 300v i tam to jest już miazga.
Co prawda mam zamiar zamienić ją na Sigmę 12-24 (ale wszyscy chcą za nią za dużo ) tylko ze względu na ogniskową wiedząc, że dużo stracę na świetle - no ale coś za coś
No i pamiętaj, że silniczek robi bzzzzzyt bzzzzzyt
Wg mnie 17-40 jest wystarczajaco szeroko na ff, masz solidna budowe szkla, fajny i szybki af, filtry zakladasz jakie chcesz, kolorki wychodza bajeczne, czego wiecej chciec. Sigmy nie mialem, ale 12 na ff moze byc kuszace. Ja bym na Twoim miejscu sprobowal 17-40 a potem jak za wasko to 12-24. A najlelepiej to przed kupnem zalozyc i sie pobawic.
serio, serio...
wchodze na alledrogo i patrze na ceny. jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a eLke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi roznicy...
Zamieszczone przez GhostRider
Ale piszesz to na jakiej podstawie?
przeczucia? - nie mam jakichkolwiek merytorycznych przeslanek. Po prostu te szkla sa tanie, a jakos sobie zkorzenilem, ze jak cos jest podejrzanie tanie to nie moze byc dobre... rzadko sie zdarza taki paradoks, ze rzeczy tansza sa lepsze....
Przegladajac forum znalazlem jeszcze inne watki o 5D i szerokich szklach:
serio, serio...
wchodze na alledrogo i patrze na ceny. jesli wiec widze, ze sigme moge kupic za 1650, a eLke za 1690, to chyba ceny sa zblizone? 4dychy nie robi roznicy..
Aaaaa... myślałem, że mówisz o cenie S 12-24 i S 15-30
mam 5D i S 12-24 = jak dla mnie rewelka = bardoz szeroko - przy pionie trzeba uwazac na swoje buty Jest to bardzo szeroki kat - różny od 17-40 / inne szklo
Komentarz