40D a szum na pośrednich ISO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • El_Chueco
    Coś już napisał
    • 2005
    • 90

40D a szum na pośrednich ISO

Hej!
    Czy szum na ISO 320 w Canonie 40D taki - że nawet po pomniejszeniu go widać? - nawet przy zmasakrowanej ekspozycji?
    http://surowiec.org/NOWE/dziwne.jpg - jpg wywolany z RAWa
    http://surowiec.org/NOWE/jeszczebardziejdziwne.jpg - tak to Lightroom widzi.

Teraz pytanie - czy przy ISO320 jest to normalne? Powiem szczerze - jak ostatnio bawiłem puchą na koncercie (tfu Blue Cafe) - to efekt uzywania wysokich ISO na poziomie 1000/800/1250 był własnie taki - że przy neonowym niebieskim cyjanowym lub "magnetowym - czy jak to sie tam zwie ten fiolet" - rece "artystki" byly pokryte takim wlasnie szumem :/ - ciekaw jestem czy wszyscy tak macie? Czy jest to wada jedynego egzemplarza? A moze przypadlosc posrednich ISO? Dodam ze wszystkie odszumiacze mam wylaczone w aparacie.

PS - w 350tce czegos takiego nie doswiadczalem - tam raczej przy ISO800 mozna bylo dostrzec szum - ale on rozladal sie raczej "rownomiernie"
    GG: 559899
  • koy
    Bywalec
    • 2007
    • 108

Tez sie zastanawialem nad tym problem, bo slyszalem ze posrednie iso bardziej szumia.
    Jednak po drobnych testach domowych, wyszlo ze przyrost szumu jest propocjonalny czyli na wyzszym iso - wyzszy szum. Nie wazne ze sa wlaczone iso co 1/3 ev czy nie. BTW Ostatnio robilem jakis portrecik na iso 640 i sam sie pozytywnie zaskoczylem, szumu praktycznie zero, a szczegoly... cud miod. Mozna rzesy liczyc...
    Pozdrawiam

Jacek Andreasik

Komentarz

• Picia
      Początki nałogu
      • 2006
      • 337

proponuje troche lepiej doswietlic zdjecie z poziomu aparatu przy niedoswietleniu w cieniach znajdziesz pełno szumu.. niestety.
      Ostatnio edytowany przez Picia; 8479.

Komentarz

• El_Chueco
        Coś już napisał
        • 2005
        • 90

no właśnie zastanawiało mnie to - czy przy niedoświetleniu na kontrastowych powierzchniach takich jak np zielony niebieski czerwony fioletowy etc pojawia się szum kiedy te kolory zlewają się w całkiem inny odcien - to wada mojej puszki czy tak w iogóle jest?
        tutaj kolejny przyklad: http://surowiec.org/NOWE/alfa.jpg - iso pokjazane - obrazek lekko niedoswietlony jak utrzymuje Lightroom. ISO 250

Komentarz

• Picia
          Początki nałogu
          • 2006
          • 337

zauwaz, ze do gory gdzie jest wszystko ładnie doswietlone prawie nie ma szumu.. natomiast pod samochodem szum wyłazi i to normalna rzecz. bardziej martwilbym sie bf/ff obiektywu

edit
          albo jestem slepy,albo nie wiem co - ja zabarwienia nie widze

Komentarz

• El_Chueco
            Coś już napisał
            • 2005
            • 90

Obiektyw to sigma 10-20 ktora ma jakas ********a wade - bo nie chce ostrzyc centralnie - ale bo lewym skrajnym leci dobrze :/ - ale to nie moje szkuo

Komentarz

• Diabel03
              Bywalec
              • 2006
              • 105

Na 100% cropie to i na ISO 100 sie znajdzie szum.

Komentarz

• Sober
                Uzależniony
                • 2008
                • 513

Dokładnie, nawet na ISO 100 bez odszumiania w ciemnych partiach będzie wyraźnie widać szum (dla porównania np na moim kompakcie powershot s30 przy ISO 50 szumu w ogóle nie ma).

Natomiast piszesz że używasz lightroom - radzi on sobie świetnie z tym szumem tak do ISO 400 i usuwa go zupełnie nie kastrując detali (wystarczy oba suwaczki na 100% ).

Moim zdaniem 40D jest używalne do ISO800, dla ISO1600 się robi lekka sieczka ze zdjęć. Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie lepiej niedoświetlać ISO800 i potem je programowo wyciągać wedle potrzeby.

Komentarz

• majku
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 224

Jeśli watek o szum(mam 350d)
                  to mam pytanko
                  strzelam dwie fotki obie na iso 1600
                  jedno zdjęcie rozmiar ustawiony w puszce na 8mp.
                  drugie na 3mp.
                  czy szum będzie porównywalny w obu?
                  http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                  http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                  350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez Sober
                    Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie lepiej niedoświetlać ISO800 i potem je programowo wyciągać wedle potrzeby.
                    Niedoświetlone ISO800 wyciągnięte +1EV będzie gorsze niż ISO1600.
                    Co do tematu to pośrednie wartości ISO są najprawdopodobniej programowo robione przez aparat więc szumią bardziej.
                    Digart

Komentarz

• endrju
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 275

Zamieszczone przez MMM
                      Co do tematu to pośrednie wartości ISO są najprawdopodobniej programowo robione przez aparat więc szumią bardziej.
                      Czyli lepiej prześwietlać i ściemniać?
                      C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
                      &
                      C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• tomdz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 637

Zamieszczone przez MMM
                        Szczerze mówiąc w ogóle nie kumam sensu tych pośrednich ISO. Nie dość, że na wyższym pełnym ISO mamy mniejszy szum, to jeszcze jako bonus krótsze czasy. Czyli same korzyści. Po co więc w ogóle taka opcja?
                        Body, stałki, zoomik

Komentarz

• adikPL
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

Ja już o tym dość dawno wyczytałem, że posrednie wartości ISO są sztucznie wyciągane przez system aparatu i od lipca mam je całkowicie wyłaczone. Fotki staram się pstrykać max do ISO 800 (do tej wartosci dla mnie sa gites), jesli nie da rady to żadnego pośredniego babrania tylko ISO 1600 i potem lekko odszumiam. Proponuje zrobic to samo, a z szumem bedziecie sie babrali w PSie gdy zajdzie potrzeba przekrecenia pokretla na ISO 1600, Pozdro
                          www.adriankordas.blogspot.com
                          -------------------------------
                          sigpic

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez endrju
                            Czyli lepiej prześwietlać i ściemniać?
                            Dokładnie tak. Tzn. naświetlać "na histogram" do prawej, byle nie było przepałów.
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• tomdz
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 637

Tak też osobiście robię (pośrednie ISO wyłączyłem praktycznie od razu), tylko zastanawiam się po co w ogóle to pakują do puszki skoro użyteczność tego żadna. Po prostu nie umiem sobie wyobrazić scenariusza, w którym ktoś mógłby chcieć skorzystać z takiego trybu - świadomie, kosztem zwiększonego szumu w zamian za inną korzyść. A tak oczywiste jest, że mając do wyboru np. ISO 640 a ISO 800 z mniejszym szumem i krótszym czasem skorzystam z tego drugiego.
                              Jasne, że nie zawsze dąży się do najkrótszego czasu, ale raczej wątpliwe, by ktoś potrzebował dokładnie takiej wartości, jaka odpowiada ISO z pośredniego przedziału...
                              Body, stałki, zoomik

Komentarz

Pracuję...