Zmiana systemu na Canona , proszę o podpowiedz

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gshock

Zmiana systemu na Canona , proszę o podpowiedz

Witam
    Zajmuje się profesjonalnie fotografią i całe życie pracowałem na nikonach , teraz chyba przyszedł czas na zmiane systemu . To wcale nie jest takie prostę ... zajmuje się głównie fotografią studyjną , reklamą i pracą dla wydawnictw więc raczej duża ilość MP jest mi potrzebna . Prawdopodobnie zdecyduje się na korpus nowego 5D , ale nie znam canonów i nie mam pojęcia jakie dobre obiektywy do tego dobrać ... Nie chce wywalać fortuny na nie , ale też nie chce by były jakieś g ... . Teraz pytanie do Was , osób doświadczonych w temacie : czy to prawda że Canon dobrze współpracuje tylko z obiektywami canona ? Tzn Tokina , sigma itd ... co z tym ??
    Jakie obiektywy poradzilibyście mi wiedząć że nie bawie się w reporterkę i nie " fotografuje ptaków " .... samo studio czy zakres gdzieś 24 -200 . Na co zwracać uwagę przy zakupie obiektywu itd ... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Grzegorz
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Zamieszczone przez Gshock
    czy to prawda że Canon dobrze współpracuje tylko z obiektywami canona ?
    nie

zauwazalna przewaga tkwi po stronie obiektywow z USM czy odpowiednikow (np. HSM w Sigmie), ktore ostrza szybciej. przy czym, dosc duzo obiektywow Canona ma USM na dzien dobry

Tzn Tokina , sigma itd ... co z tym ??
    uzywalem i Tokin i Sigm w Canonach i wszystko dzialalo bez problem

Jakie obiektywy poradzilibyście mi wiedząć że nie bawie się w reporterkę i nie " fotografuje ptaków " .... samo studio czy zakres gdzieś 24 -200 . Na co zwracać uwagę przy zakupie obiektywu itd ... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Grzegorz
    o ile nie chodzi o portret i inne zastosowania wymagajace plytkiej glebii ostrosci, to do pokrycia ww. zakresu proponuje po prostu Canona 24-105/4 i Canona 70-200/4. ewentualnie zamiast 24-105 moze byc Tamron 28-75 bo tez bardzo sensowny optycznie obiektyw.
    www albo tez flickr

Komentarz

• Parteq
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1159

[..]
      Grzegorz
      5D + 35L, 50 1.4, 85 1.2, 135 2, + 70-200 2.8 jako uzupelnienie waskiego konca

No i zestaw idealny wybrany

Powodzenia.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• aligator16
        Początki nałogu
        • 2008
        • 457

Witam
        Na co zwracać uwagę przy zakupie obiektywu itd ... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki . Z góry dziękuje i pozdrawiam
        Grzegorz
        No to ja bym powiedział tak: patrz czy obiektyw ma biały kolor lub czerwony pasek
        Jeżeli chodzi o aparaty to może być tylko jedna cyfra w nazwie

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Jak samo studio to ja bym brał ze 3 stałki, np 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.2 (ew. 85/1.8)

Komentarz

• Iras_PL
            Bywalec
            • 2008
            • 190

Proponuję zajrzeć do wątku o 5D Mark II. Jest tam kilku rozczarowanych desperatów, gotowych przesiąść się na Nikona. Może uda się tanio kupić kilka elek, a być może również sprzedać coś z obecnego systemu ;-)

A na poważnie - czy nie za wcześnie, żeby decydować się na zmianę systemu i 5D?

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

a ja bym zapytał jaki masz budżet przede wszystkim..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ErnestPierwszy
                Uzależniony
                • 2006
                • 734

Nie warto poczekać na D3 z 24Mpix? Myślę, że 6 miesięcy to max.

Komentarz

• lempl
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 684

moze lepiej poczekaj na blizniaka a900, do studio pewnie bedzie jak znalazl

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

dobra, ale czemu niektorzy z gory zalozyli, ze przesiadka jest akurat z Nikona i wlaczyli standardowy tryb "chlopie, nie zmieniaj systemu!" ???
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Iras_PL
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 190

Zamieszczone przez akustyk
                      dobra, ale czemu niektorzy z gory zalozyli, ze przesiadka jest akurat z Nikona i wlaczyli standardowy tryb "chlopie, nie zmieniaj systemu!" ???
                      Ponieważ autor wątku napisał:

(...)całe życie pracowałem na nikonach(...)
                      I ja nie piszę "nie zmieniaj systemu" - raczej "poczekaj"

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez Iras_PL
                        Ponieważ autor wątku napisał:
                        buehehe... to ladnie dalem...

swoja droga, wyglada, ze mam firefoksa jakiegos dziwnego, albo on ogolnie jest dziwny. bo zanim to wyzej napisalem, to dla pewnosci zaczalem normalnie klepac "niko" i FF nie znalazl tego ciagu znakow w pierwszym poscie dopiero teraz, po fakcie, jak kliknalem mysza w okolicach naglowka strony, to ten ciag, owszem, juz znalazl...
                        www albo tez flickr

Komentarz

• pawel-foto
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 342

Ja po 16 latach z Minoltą przesiadłem się na Canona (body i pierwszy obiektyw kupiony w czasie MTŁ 2008). I w miarę szybko uzbierałem pełny zestaw. Przesiadki nie żałuję choć jak widać Sony się stara o tych z bagnetem A. A co do czekania - to w półroku po premierze znów zaczyna się słyszeć o czymś nowym i tak można czekać, czekać....
                          1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• Iras_PL
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 190

Że w ten sposób można czekać i czekać, to wiem, ale ponieważ Canon dopiero zaprezentował 5D Mark II, warto chyba poczekać na pierwsze testy i zobaczyć, ile faktycznie jest warte - jak megapiksele przekładają się na odwzorowanie szczegółów, itp. itd. Nikon ma w tym segmencie świetne D700 i lepiej się upewnić, czy jest sens się canonizować ;-)

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

samo studio czy zakres gdzieś 24 -200.
                              5D MarkII kit (w zestawie z EF 24-105/4 IS), EF 70-200/4 IS.
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...