W oczekiwaniu na 5D Mk II wszyscy zapomnieli o "mniejszych braciach", a ta premiera też wygląda całkiem ciekawie:
Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS
Zwiń
X
-
-
Oj tam wszyscy!
Ja próbowałem SX1 IS (jak to czytać? "esiksłan"? Może "seksi iz"?) wcisnąć kuchennymi drzwiami do wątku o 5D Mk II...
EOS - conditio sine Kwanon... -
Komentarz
-
cieszy, że wreszcie w tych aparatach dół zooma zaczyna sie od evq.28mm.
Przy okazji:
http://www.dpreview.com/news/0809/08...1is_sx10is.aspPozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Cieszy CMOS, odchylany LCD ale martwi brak RAW... zarezerwowany dla serii G
.
No cóż, może CHDK się spisze
.
Komentarz
-
Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS
Tylko czy obecny obsłuży procesor DIG!C IV? A jesli nie, to ile będzie się czekało na nowe oprogramowanie?
Ktoś wie, kiedy w Polsce?
Jeszcze A75, któremu padła matryca, ale już z oczekiwaniem na SX1
O mało co, a wczoraj kupiłbym S5. Na szczęście znajomy powiedział, żebym się wstrzymał bo słyszał o następcy
Komentarz
-
Znowu! Z tego co pamiętam, to walka o RAW w serii S canona zaczęła się od S3, potem uzytkownicy robili dym, że nie ma tego w S5. Nadeszła kolejna premiera i znowu to samo.. a moglo byc tak fajnie; zostaje tylko wgrac soft. swoją droga zastanawiam się nad jego zakupem, bo aparacik calkiem fajnie sie zapowiada
Komentarz
-
Komentarz
-
..a czegos się spodziewał?:wink: Canon doskonale zna swoją wartość, a tym bardziej swoich matryc. poza tym jak klienci zobaczą CMOS'a w kompakcie (nie wliczam tych, którym nic to nie mowi) w połączeniu z 10Mpix i 20x zoomem, nie wspominając już o zdjęciach seryjnych, to sprzedawalność tego modelu moze być nawet spora
Komentarz
-
Zainteresowanie może być duże, ale trzeba poczekać do pierwszych testów.
Szczególnie na te, na wyższych ISO. A i brak RAWów też nie jest bez znaczenia. Choć dla "domowych" fotografów kąsek to jest WIELKI
Komentarz
-
teoretycznie nie, ale RAW'y zawsze można sobie wgrać softem, tak jak to było za czasów S3 i S5. co do testów, to rewelacji sie nie spodziewaj; CMOS co prawda trochę pomoże w stosunku do poprzedników, ale na jakość obrazu przy wysokich ISO nadal kluczowe znaczenie ma wielkość matrycy, a nie technologia w ktorej została zbudowana
Komentarz
-
Slider ja i tak jestem pozytywnie zaskoczony cenami. Jeszcze rok temu podobny sprzet jak SX 10 wchodził z cenami 2 k
A tu 1099 zł. CMOS to nie jest jedyna róznica pomiedzy tymi modelami wieksze LCD i takie tam tez swoje musiało kosztować. Tak jak napisaliscie - czekamy na testy
Komentarz
-
Rok temu takich sprzętów nawet nie było
nie, no zartuje oczywiście, bo obrażam tym mojego wysłużonego S3:wink: ktory de facto kosztował wtedy koło 1500 zł. Nawet jesli aparat jest nowy na rynku to producent (tutaj Canon) nie mógł wyskoczyc z taką ceną, bo przykladu tego skutków nie trzeba daleko szukać: Np Fujifilm S100 coś tam. ten "najwiekszy z najmniejszych" w przecietnym sklepie RTV kosztuje blisko 2000zł i... obrasta mchem.
Komentarz
-
są sampelki z tego CMOS`a ale... no własnie ;-) na ISO 80Ostatnio edytowany przez zonk; 13514.>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<Komentarz
-
Powtórzyli dowcip z G10:-) co do zdjęć mam mieszane uczucia. ostrość w sumie w porządku (patrz modelka) mozna dostrzec niedoskonalości cery i zamknięte pory, ale z włosami juz miał problemy i je zlał w jednolite pasma nie oddając szczegółów. w plenerze jeszcze lepiej widać, że ostrość ma dobrą (ale tylko w centrum kadru) na brzegach już mydli. zniekształceń specjalnych nie widać, ale to wyjdzie w testach. Co do aberracji chromatycznej.. ałła..
Komentarz
Komentarz