Canon PowerShot G10

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotos
    Początki nałogu
    • 2005
    • 406

Canon PowerShot G10

No i mamy G10. Gorzej, ze nie mamy ani CMOSa, ani jasnego obiektywu. Nowe nie idzie juz od Canona. Where do you go today, Canon ?
  • lux
    Początki nałogu
    • 2004
    • 271

nie ma też obrotowego ekraniku ani filmów HD. Jedyna "nowość" to obiektyw od 28mm...
    Zostaje więc na razie przy S60 i czekam na G11.
    =============
    www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• chavez
      Początki nałogu
      • 2006
      • 337

CMOS i filmy full HD wsadzili narazie do SX1 IS. Dziwne że ominęło to G10...

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Specyfikacja na fotopolis:
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

A mi się G10 bardzo podoba. Super są kółka kompensacji ekspozycji i czułości no i szeroki kąt. Szkoda tylko CMOSa.
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• mobor

...no i "super matryca" - 15mln przy 1/1.7"
            Nowy Digic będzie miał co poprawiać

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

Jakby włożyli w tę obudowę 8 megapikselowego CMOS-a, to byłby to mój wymarzony kompakt.
              Wizualnie aparat prezentuje się rewelacyjnie. Niestety, od aparatu aspirującego do miana najlepszego kompakta na rynku, wymagam oprócz formy, jeszcze lepszej treści (matrycy), a ta już pozostawia do życzenia. Oczywiście zdjęć z G10 nie widziałem, a swoją opinię opieram na ocenie modelu poprzedniego.
              Ostatnio edytowany przez Viracocha; 68.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Link do dpreview:
                http://www.dpreview.com/news/0809/08091702canon_g10.asp

Mnie sie aparat podoba, a szczególnie sterowanie za pomocą pokręteł i krótki koniec obiektywu (choć marzy się eqv.24mm). Rozdzielczośc oczywiście wywalona w kosmos, choc można liczyć że będzie sRAW.

Ale mimo pewnej sympatii do tego aparatu nie rzuce się do zakupu i również poczekam na G11, bo jak dla mnie największym brakiem pozostaje LCD przyrośnięty do tylnej ścianki :-)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• zonk
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

Zamieszczone przez gwozdzt
                  bo jak dla mnie największym brakiem pozostaje LCD przyrośnięty do tylnej ścianki :-)
                  Dokładnie! Denerwuje mnie jeszcze przycisk mocowania tulei (mógłby być z drugiej strony obiektywu)
                  A co do kształtu.. jednak bardziej podoba mi się G9, bo jakoś za dużo góry wycięli w G10. Ciekawe jak trzyma się G10 bo widać, że grip trochę zmieniony a w G9 deczko za mały (jak dla mnie) ;/
                  >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• pjolo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 34

Po G5 seria poszla w las...
                    www.piotrkras.pl http://pjolo.blogspot.com/ "albo miec ,albo byc."

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

CMOS-a w G10 nie ma dlatego, że mają zbyt małe możliwości produkcyjne. Nowy fab dopiero ruszył ale nawet tego co już mają czyli CMOS-a 10 mpx (z SX1 i SX10) jest za mało i SX1 póki co w Ameryce nie będzie.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        CMOS-a w G10 nie ma dlatego, że mają zbyt małe możliwości produkcyjne. Nowy fab dopiero ruszył ale nawet tego co już mają czyli CMOS-a 10 mpx (z SX1 i SX10) jest za mało i SX1 póki co w Ameryce nie będzie.
                        Tylko SX1 ma CMOSa, SX10 ma CCD: http://www.dpreview.com/news/0809/08...1is_sx10is.asp (tabelka porównawcza na dole).

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez Vitez
                          Tylko SX1 ma CMOSa, SX10 ma CCD: http://www.dpreview.com/news/0809/08...1is_sx10is.asp (tabelka porównawcza na dole).
                          Racja - sprawa dotyczy SX1.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• jarq.
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 62

wlaśnie sam zastanawiam się stojąc przed zakupem jakiegoś backup-u w postaci świetnego kompaktu - powiedzcie mi proszę w takim razie w co warto zainwestować - SX1, G10, Leica D-Lux-4 (albo tańszy odpowiednik Panasonica) ... a może coś innego?
                            "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
                            flickr

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Racja - sprawa dotyczy SX1.
                              Co tym bardziej potwierdza tezę o małych jeszcze zdolnościach produkcyjnych nowej fabryki.
                              Więc ja też jeszcze poczekam na CMOS-a w serii G
                              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

Pracuję...