Witam. Szukam odpowiedzi juz od godziny i znalezc nie moge. A pytanie jest nastepujace: czy mozna wyzwolic (poprzez fotocele) lampe 430exII lub 580exII blyskiem lampy wbudowanej w 40d? I czy wtedy automatyka dokona odpowiednich nastawow ekspozycji? Na jednej aukcji fotoceli na allegro natknalem sie na komunikat "Nie gwarantujemy poprawnego działania w połączeniu z lampami dedykowanymi do Canona - większość z nich nie współpracuje z żadnymi fotocelami." Czy ktos ma doswiadczenia w tej materii? Czy taka fotocela sie nada?
Fotocela do 430ex i 580ex
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Specjalistą nie jestem ale napiszę od siebie:
1. Można zapewne wyzwolić, problem jest tej materii że lampa wbudowana ma przed błysk, zatem pomocna będzie fotocela "na drugi błysk".
2. Nie nie będzie wtedy automatyki, twoja lampa wyzwalana zdalnie będzie musiała pracować w manualu.
Tanio mieć e-TTL bezprzewodowo w Canonie, po prostu się nie da. -
Ta fotocela nie będzie działa bo po 1. działa na pierwszy błysk a po 2. sprzedawca już uprzedza o problemach we współpracy z lampami Canona (to ustrojstwo ma metalowy spód stopki i pewnie zwiera styki w lampie). O ile pkt.2 można obejść z 580ex (podlączyć ją kabelkiem PC) to pierwszego już nie przeskoczysz.
Zaopatrz się np. w fotocelę MIF.
Przy takim wyzwalaniu zapomnij o automatyce, no chyba że ze ST-E2.Ostatnio edytowany przez MaciekH; 5166.20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
Lepiej "zrobić" przewód e-TTL stosownej długości, chyba jacula ~5m wystarcza ? A takowa długość nie jest problemem.Komentarz
-
Pytanie tylko po co ten e-ttl? I "lepiej" niż co? Niż ST-E2 czy dobra fotocela?20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600RKomentarz
-
"Lepije", w sensie taniej, niż ST-E2 czy jakaś pięćsetka jako sterownik. Kable to chyba najtańsze wyjście, tym bardziej z e-TTL. Natomiast po co e-TTL, sam się zastanawiam.
Myślałem że autorowi chodzi o e-TTL w słowach:
I czy wtedy automatyka dokona odpowiednich nastawow ekspozycji?Komentarz
-
ja gdzies słyszałem że 580ex II mozna wyzwalac wbudowaną w aparat lampe nie podłączając go pod żadną fotocelę, z tego co sie orientuje to lampa ma takową wbudowaną, tylko moje pytanie czy ktoś wie jakie ustawienia nastawić w lampie, żeby ta fotocela łapała błysk z lampy wbudowanej? (mam 400d i tam wyłączyłem wszelkie przedbłyski więc to akurat nie problem, chyba ?)
proszę kogoś obeznanego o potwierdzenie (najlepiej z informacją jak to ustawić) lub zdementowanie tej plotki bo jest to dla mnie dość istotneKomentarz
-
2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocławKomentarz
-
-
A ja podepnę się pod temat:
Chce w plenerze na statywie ustawić 430EX i jakoś ją wyzwalać. No i są dwie opcje:
a) mogę na body założyć 580 EX, tylko pytanie czy w plenerze błysk wyzwoli będącą na statywie z tyłu 430EX? Wydaje mi się, że nie.
b) zakup takiego urządzenia: http://www.allegro.pl/item440323683_...dczerwien.html - tylko również nie wiem czy to wyzwoli 430EX? Ktoś się może orientuje?Komentarz
-
zle Ci sie wydaje, 580 wyzwolisz spokojnie 430 w trybie ettl - tylko musza sie widziec czujnikami IR - wszystko jest w instrukcji.
tym urzadeniem nie wyzwolisz zadnego canonoa, nikona raczej tez, jedynie sigme, ktora ma wbudowana fotocele i pracuje wowczas w trybie manual.b) zakup takiego urządzenia: http://www.allegro.pl/item440323683_...dczerwien.html - tylko również nie wiem czy to wyzwoli 430EX? Ktoś się może orientuje?2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocławKomentarz
-
Nie twierdzę, że dobrze mi się wydaje.
Tylko sam napisałeś, że muszą się widzieć czujnikami IR. No i właśnie o tym mówię. 430EX na statywie będzie stała za mną! A 580EX na body. Teraz tylko pytanie, czy da radę zrobić tak (nie pamiętam czy taką możliwość nie miała aby tylko 580EX II), że 580EX na body będzie wyzwalało ustawioną z tyłu 430EX, ale samo 580EX nie będzie błyskało?Komentarz
-
nie chce wnikac w Twoja wizje robienia zdjec i ustawiania lampy z tylu, to Twoja koncepcja, dla mnie moze troszke nie zrozumiala.Nie twierdzę, że dobrze mi się wydaje.
Tylko sam napisałeś, że muszą się widzieć czujnikami IR. No i właśnie o tym mówię. 430EX na statywie będzie stała za mną! A 580EX na body. Teraz tylko pytanie, czy da radę zrobić tak (nie pamiętam czy taką możliwość nie miała aby tylko 580EX II), że 580EX na body będzie wyzwalało ustawioną z tyłu 430EX, ale samo 580EX nie będzie błyskało?
580 ex i 580 exII, moga pracowac w e-ttl jako master, z blyskiem jest jakos dziwacznie, bo nawet jak mam 580 na body, z ustawiona funkcja "bez blysku" to blysk pomiarowy i tak zostanie wyzwolony. Mimo wielu kombinacji, nie udalo mi sie jeszcze zmusic w moim przypadku 580 exII i sigmy DG500 super, do wspoplpracy w trybie manulanym ze zdalnym wyzwalaniem blysku, jak na razie zalatwia to kabel, ale kolejna 580 w drodze wiec pewnie bede jeszcze kombinowal.
Edit
aaa, jak jednak chcesz w cos zainwestowac, to wydaje mi sie, ze najekonomiczniejszym rozwiazaniem bedzie tohttp://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_s...ow-p-1213.htmlOstatnio edytowany przez s..; 3206.2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
-
Może inaczej, będzie ustawiona obok mnie, za moim prawym ramieniem, albo za modelką, aby rozświetlała głębie i pytanie czy wtedy wyzwoli ją 580EX na body. No tak, kabelek... Bleh..
Dzięki za podpowiedź
Komentarz
-
jesli bedzie za modelka to sie odpali, tutaj np mialem sigme ustawina za sciana, robila jako kontra i dala rade>> przyklad <<2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
Komentarz