Eos 300D + Sunpak 4000AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skandy

Eos 300D + Sunpak 4000AF

Wczoraj podlaczylem do Eosa 300D lampe Sunpak 4000AF i nie dziala.
    Przegladalem archiwum i piszecie, ze ta lampa nie ma E-TTL wiec nie bedzie
    najlepiej wspolpracowala.
    Ale czy to znaczy, ze wogole nie bedzie blysku?
    Zaskakuje mnie to, ze lampa "widzi" aparat (wskazuje zoom zgodnie z
    obiektywem, uruchamia podswietlenie dla szukania AF - czerowne swiatlo z
    lampy) a po nacisnieciu spustu brak blysku

Wiecie cos w tym temacie?

Lampa prawidlowo dziala w analogowej lustrzance.

pozdrawiam
    Pawel
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

A w jakim trybie masz aparat? Probowales w M?

Komentarz

• skandy

tak...
      wszystkie probowalem.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Wg tego co tu pisza: http://forums.dpreview.com/forums/re...essage=7876549

Sunpak 4000 AF dziala w TTL a nie ETTL i nie dziala z 300D, za to nastepna z tej serii - 5000 AF dziala w trybie M i Av, a we wlasnym manual mode.

Komentarz

• skandy

wielkie dzieki
          sprawa stala sie jasna

pozdrawiam

Komentarz

• Mixer
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 30

Jednak działa...

Mam ten sam problem co "skandy" wiedziałem że 4000AF działa tylko w TTL ale myślałem że na manualu będzie spstrykać.. a tu kicha!!! Kiedyś ząłozyłem do 300D jakąś starą lampę z gorącą stopką (sprawdzając oczywiście czy nie ma tam jakiś napięć dziwnych i okazało się że błyska z aparatem. Analogicznie pomyślałem że Sunpak jest za mądra i ma za dużo bolców w stopce wiec długo nie myśląc zasłoniłem dodtakowe 4 bolce od automatyki wsówając kantem wizytówkę :-D

Oczywiście błyska ale naturalnie nie "czyta" aparatu tylko synchronizuje błysk, więc jeśli ktoś jest pod ścianą (tak jak ja-bo właśnie przyszła lampa a za 2godz impreza) to może ją wykorzystać nie mając innej.

Po imprezie wystawię na aukcję i poszukam 5000AF lub coś z E-TTL

Może macie jakąś propozycję lampy do 300D w granicach 500zł na poczatek?

Pozdrawiam wszystkich..

Komentarz

• zabol
              Uzależniony
              • 2005
              • 643

canon 380EX - jest moja prpopzycja za 500zl z E-TTL (oczywiście uzywana) jak sie postarasz to na allegro dostaniesz nawet za coś kolo 400zl taka lampę

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

Zeby ta lampa dzialala w manualu musisz z tego co wiem odizolowac wszystkie styki oprocz srodkowego.
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Mixer
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 30

Dokładnie tak zrobiłem-zostawiłem wyzwalający pozostałe cztery odizolowałem.

Zabol myślę nad Soligorem Powerzoom DG-420 Z https://secure.soligor.com/index.php...ducts=6701&L=0 za jakieś 600zł można kupić nową.
                  Nie wiem jak to jest z używanymi lampami?
                  Jest sens się pakować czy zbierać na nówkę?

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Mixer
                    Zabol myślę nad Soligorem Powerzoom DG-420 Z , za jakieś 600zł można kupić nową.
                    Nie wiem jak to jest z używanymi lampami?
                    Jest sens się pakować czy zbierać na nówkę?

Czemu na sile kombinujesz z jakimis dziwnymi lampami (Sunpaki, Soligory) podczas gdy w okolicach tej kwoty spokojnie mozesz znalezc Sigme DG 500 Super albo Canona 420EX i wtedy nie bedziesz mial zadnych problemow ze wspolpraca lampy z aparatem ?

Komentarz

• LemonR
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 234

Zamieszczone przez Vitez
                      Sigme DG 500 Super albo Canona 420EX
                      A twoim zdaniem z tych dwóch to która? Ja co prawda wybrałem już tą drugą i czekam na przesyłkę ale wachałem się nad Sigmą. Jednak znalazłem gdzieś w sieci dosyć złą opinię o niej co prawda jednego gościa być może nie umiał jej używać. W każdym razie jego ostatnie zdanie brzmiało " Mam sprzęt za 1600$ i wciąż nie mogę robić zdjęć w pomieszczniu".
                      pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez LemonR
                        A twoim zdaniem z tych dwóch to która? Ja co prawda wybrałem już tą drugą i czekam na przesyłkę ale wachałem się nad Sigmą.
                        Dla mnie 420EX bo mam 580tke = sterowanie kompletem lamp Master-Slave.
                        Jesli ktos jest absolutnie pewien ze nie bedzie mial wiecej niz 1 lampe to Sigma 500 DG Super wydaje sie byc lepsza od 420.
                        Co do negatywnych opinii - wiele sie tutaj pojawia rowniez... ale E-TTL wcale nie jest latwy w obsludze i nie zwalalbym tak latwo winy na lampe bo by poprawnie naswietlic trzeba po pierwsze porzadnie poznac tajniki pomiaru swiatla blyskowego w swoim body.. zamiast slepo wierzyc w automaty .

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Przeciez Sigma EF 500 DG Super dziala z Canonami bezprzewodowo zarowno jako slave jak i master (DG ST nie!). Moim zdaniem poza brakiem napisu Canon tej lampie nic nie brakuje

Popieram Vitez'a... Trzeba duzo praktyki aby poznac co i jak z lampa.
                          ...

Komentarz

• jacekxyz
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

A ja mam przykre doswidczenia z lampami niezaleznych producentow i polecam tylko canona od 420 wzwyz, 380 nie polecam czesto blyska pelna moca, dlugi czasl ladowania, mialem kiedys do trabanta metza 44 i niby wszystko bylo ok do momentu wymiany aparatu na 350 z nia juz nie wspolpracowala, trzeba bylo kupic albo nowsza wersje albo wymienic soft na nowszy, przez 3 miechy prosilem sie o jego wymiane (w fototechnice tam ja kupilem) odplatnie oczywiscie i oni przez ten czas tego softu nie zdobyli, lampe sprzedalem kupilem canona i od tego czasu nie chce widziez zadnych metzow czy innych sigm
                            60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

Pracuję...