Boks - jak fotografować

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Boks - jak fotografować

Witam..
    Czy ktoś będący w temacie fotografi sportowej mógłby napisac parę zdań na temat fotografowania boksu.. w niedzielę w Kielcach będzie gala boksu, mam akredytację ale nie robiłem nigdy tego sportu.. prawdopodobnie będę mógł podejść dosyć blisko więc co trzebaby wziąć ze sprzętu (dostępne to co w stopce) i jaką techniką focić.. Może macie jakieś linki do porządnych fotografii boksu itp.?

Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|
  • basala
    Uzależniony
    • 2008
    • 615

Najlepiej tak, żeby samemu nie dostać po ryju.

Komentarz

• ABJ
      Bywalec
      • 2007
      • 234

Zamieszczone przez basala
      Najlepiej tak, żeby samemu nie dostać po ryju.
      bardzo rzeczowa odpowiedz... poczucie humoru na piatke a jak z wiedza merytoryczna? pewnia bania co?
      abjphotography.com

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

Kiedyś któryś z forumowych kolegów świetnie sfotografował boks...
        ale nie pamiętam który

No i standardowo - patrz w foty w dużych agencjach.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez adamek
          No i standardowo - patrz w foty w dużych agencjach.
          no to wiem.. ale może jakieś rady gdzie się nie pchac a gdzie stanąć z jakim szkiełiem itp.. no nic.. zobaczymy co wyjdzie..
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• basala
            Uzależniony
            • 2008
            • 615

Zamieszczone przez ABJ
            bardzo rzeczowa odpowiedz... poczucie humoru na piatke a jak z wiedza merytoryczna? pewnia bania co?
            Nie bardzo wiem w jakim to jest języku (u mnie bania, ale trafiam we właściwe klawisze). Nie nadymaj się tak. Zresztą nieważne.

Z tego co pamiętam, to chłopcy nikonowcy z ichniego forum chyba zajmowali się foceniem boksu.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez adamek
              Kiedyś któryś z forumowych kolegów świetnie sfotografował boks...
              ale nie pamiętam który
              http://canon-board.info/showthread.php?t=25184 ?

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

O dzięki, popatrzę sobie..
                Na nikonie mieli trochę fajnych fotek ale już się nie wyświetlają niestety...
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez arturs
                  z jakim szkiełiem itp.. no nic.. zobaczymy co wyjdzie..
                  Pięć czy czterdzieści?

Jak pięc to bym brał 70-200/4 IS, M, 1/500+, iso i f/ według wskazań drabinki.
                  the silence is deafening

Komentarz

• mini21
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 125

Ja robiłem foty na chyba 3 turniejach bokserskich (kilka fotek jest w mojej galerii).
                    Na pewno nie stawaj przed sędziami Szybko cię pogonią.
                    Najlepiej ustaw się w miarę blisko słupka, tak będzie ci łatwiej ogarnąć cały kadr.
                    Nie wchodź na schodki, bo cię wywalą (a nawet jeśli nie, to jest spora prawdopodobieństwo, że wpadną na ciebie "siłacze".

Wszystko zależy od tego, jak oświetlona jest hala.
                    Czasem jest tak ciemno, że przydała by się lampa, ale znowu nie można jej używać.

obiektyw najlepiej od 17 do 85, wtedy możesz zrobić i cały ring i portret .
                    No i oczywiście dość krótkie czasy, tak, żeby móc zatrzymać ruch.

Ogólnie mówiąc, za 1 razem jest naprawdę ciężko coś upstrykać.
                    Ja z prawie 800 zdjęć znalazłem może 10 dobrych, a reszta mogła iść do kosza, dlatego pstrykaj ile wlezie, ale z rozmysłem.
                    Po pewnym czasie będziesz miał już takie wyczucie, kiedy nacisnąć migawkę.

Komentarz

• decha
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 110

jeśli chodzi o boks to są dwa główne sposoby preferowane przez pstryków sportowych. Pierwszy i chyba najczęściej stosowany to przyklejenie pod ringiem, drugi to dobre tele i focenie z wysokości trybun. Co kto lubi. Jeśli chodzi o sprzęt to myślę, że warto byłoby zabrać dwie puszki, na jednej 70-200 na drugiej coś szerszego. Zmiana obiektywu kiedy znokautowany klient leży na deskach a drugi np. staje na linach z rękami w górze może trwać zbyt długo. Na ogół światło na walkach jest bardzo dobre więc jasność obiektywu (70-200 4) nie powinna stanowić problemu. No i dobrze mieć szybkostrzelną puszkę więc myślę, że zestaw 40D + 70-200 i 5D + 24-105 będzie bardzo odpowiedni. Jeśli chodzi rady to pamiętaj żeby się zbytnio nie wychylać nad poziom ringu bo w pierwszych rzędach zawsze siedzą szychy z biletami za te większe pieniądze lub zaproszeni goście i się często denerwują jak choćby włos im zasłania widok.
                      www.piotrdeska.pl
                      www.piotrdeska.pl/blog

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez gietrzy
                        Pięć czy czterdzieści?
                        Jak pięc to bym brał 70-200/4 IS, M, 1/500+, iso i f/ według wskazań drabinki.
                        body i to i to.. wezmę sobie 70-200 i 3 stałki - zobaczymy co wyjdzie..
                        dzięki za informacje.. cos mam nadzieję wyjdzie..
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

o, Vitez brawo.
                          Dokładnie te foty miałem na myśli.
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                          tu tu

Komentarz

• s..
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 99

z racji, ze mialem okazje tez pare razy fotografowac boks, to pozowole sobie zabrac glos.
                            Zgadzam sie z kolegami, co do umiejscowienia sie. Jesli masz mozliwosc podejscia pod ring, to tylko pod ktorys z naroznikow (biale - neutralne, nikomu nie bedziesz przeszkadzal), ja, czesto stoje w narozniku zaprzyjaznionego teamu - daje to np. mozliwosc uchwycenia uwag trenera, plukania szczeki, polewania woda, czy szycia ran.
                            Co do kwestji technicznych - jesli jest to gala boksu zawodowego, ze swiatlem nie bedziesz mial problemu czasy 1/200-1/300 przy iso 800-1000 na F4, bez powinienes wyciagnac bez problemu. Ja boks foce 40D i w zaleznosci albo stalka 35mm albo 50 (zoomow w tym zakresie nie posiadam) - jesli spod ringu. Z odleglosci to 70-200/4L, spokojnie sobie radzi (tutaj troche przykladow z tego szkla). Jesli chodzi o body, to 5D wg. mnie jest troszke za wolne. Lampa blyskowa na takiej imprezie, to zbedny balast i spokojnie moze zostac w torbie, albo samochodzie , zwlaszcza jesli bedziesz focil pod ringiem. Przylacze sie do tego co powiedzieli koledzy. Piesciarze sa "zajeb.....cie" szybcy, wiec trzeba pstrykac, pstrykac i jeszcze raz pstrykac, zeby z kilku akcji wybrac 1-2 zdjecia. Mi na turnieju gdzie np. koncentruje sie na 4-5 walkach wieczoru, nieraz 8GB nie starcza - efekt finalny to np. 20 ciekawych kadrow . Najbardziej efekowne, to wagi ciezsze, tam leca naprawde potezne ciosy i latwo uchwycic kadry, jak w linku zapdanym przez Viteza.
                            2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                            moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• adikPL
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 349

Z tego co pamiętam Van Murder pstrykał boks z dość ciekawym efektem, ale wiadomo jak sprawa z Van'em wyglada... ewentualnie arturs zawsze możesz do niego zagadać na maila po kilka cennych wskazówek (pewnie takich ma sporo) - zawsze Ci się to przyda na przyszłość
                              Aha i daj znać jak Ci wyszły pierwsze boksowe fotki, Pozdro
                              www.adriankordas.blogspot.com
                              -------------------------------
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...