Vista, dwa monitory i kalibracja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Vista, dwa monitory i kalibracja

Ok, przyznaję od razu - nie użyłem za bardzo forumowej szukajki i pewnie temat już był wałkowany, ale zaryzykuję werbalne poturbowanie ;-) :-)

Mam w tej chwili podpięte dwa monitory (Eizo S2231W jako główny i Eizo S1931 jako drugi) i wszystko sobie chodzi pod Vistą (grrrr...kiedyś to się musiało stać...). Jak podejść do tematu kalibracji obu monitorów? Vista pozwala na podpięcie profilu pod wszystkie monitory w systemie (w XP nie dało rady bez dodatkowych "protez"), ale czy np. loader od Eye One Display 2 poradzi sobie z tym? (jeśli 2 monitory, to każdy powinien mieć na karcie graf. własną tablicę LUT - dobrze kombinuję?). I takie pytanko techniczne (pytam, bo nie mam w tej chwili kalibratora w ręce - jest w naprawie niestety) - czy kalibracja drugiego monitora przy pomocy softu iMatch sprowadza się po prostu do przeniesienia okna programu na drugi monitor i przeprowadzenia całej procedury analogicznie do pierwszego?

Bundy
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Po prostu przenosisz okno z monitora na monitor. Jeśli karta będzie miałe dwie tablice LUT i nic się nie wykrzaczy, to wszystko powinno być (chyba?) banalnie proste.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Zamieszczone przez bundy
      Vista pozwala na podpięcie profilu pod wszystkie monitory w systemie (w XP nie dało rady bez dodatkowych "protez")
      XP też pozwala, wystarczy zainstalować Color Control Panel od MS (zdaje się, że taki sam, jak w Viście).

Zamieszczone przez bundy
      ale czy np. loader od Eye One Display 2 poradzi sobie z tym? (jeśli 2 monitory, to każdy powinien mieć na karcie graf. własną tablicę LUT - dobrze kombinuję?).
      Niestety, loader ładuje tylko profil na pierwszy monitor. Trzeba go wyłączyć (usunąć skrót z Autostartu) i skonfigurować Color Control Panel do ładowania profili dla obydwóch monitorów.

Zamieszczone przez bundy
      I takie pytanko techniczne (pytam, bo nie mam w tej chwili kalibratora w ręce - jest w naprawie niestety) - czy kalibracja drugiego monitora przy pomocy softu iMatch sprowadza się po prostu do przeniesienia okna programu na drugi monitor i przeprowadzenia całej procedury analogicznie do pierwszego?
      Tak.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• bundy
        Uzależniony
        • 2006
        • 760

Zamieszczone przez bakulik

Niestety, loader ładuje tylko profil na pierwszy monitor. Trzeba go wyłączyć (usunąć skrót z Autostartu) i skonfigurować Color Control Panel do ładowania profili dla obydwóch monitorów.
        Color Control Panel jest standardowo w Viście? Trochę jeszcze jestem mało kumaty w temacie Visty, bo przesiadkę z XP zrobiłem dopiero w zeszłym tygodniu (trzymałem się rękami i nogami XP, ale w końcu poległem...).
        Czyli przy pomocy iMatch kalibruję po kolei jeden i drugi monitor, zapisuję oba profile, potem wywalam loader z Autostartu i w Color Control Panel (to jest to okno zarządzania kolorem, które się otwiera z zakładki w ustawieniach ekranu?) podpinam ręcznie profile do obu monitorów? Ok, a ładowanie do tablicy LUT, które do tej pory załatwiał loader też jest wtedy zrobione (profil w ustawieniach ekranu i to co ładuje loader na starcie, to jest to samo? Ehh...może to głupie pytania, ale trochę dodanie drugiego monitora mnie zakręciło ).

Bundy
        1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Tutaj masz taki fajny programik, który pozwala sprawdzić co tam się w LUT-ach ciekawego dzieje:
          Parcourez la liste des produits et solutions X-Rite pour améliorer la mesure de vos couleurs. Des spectrophotomètres aux logiciels, nous avons la solution !

Działa to w ten sposób, że przesuwasz okienko z monitora na monitor:

Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• bakulik
            Uzależniony
            • 2005
            • 767

Zamieszczone przez bundy
            Color Control Panel jest standardowo w Viście?
            Chyba tak - http://www.geekgirls.com/images/vista_control_panel.jpg - chociaż może zależy od wersji (Home/Pro itp.)

Zamieszczone przez bundy
            Czyli przy pomocy iMatch kalibruję po kolei jeden i drugi monitor, zapisuję oba profile, potem wywalam loader z Autostartu i w Color Control Panel (to jest to okno zarządzania kolorem, które się otwiera z zakładki w ustawieniach ekranu?) podpinam ręcznie profile do obu monitorów?
            W zasadzie tak, tyle że profile ustawia się w aplecie Zarządzanie kolorami w Panelu Sterowania:

Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Zarządzanie kolorami > Profile > Monitor (wybierz urządzenie z listy) > Dodaj

Zamieszczone przez bundy
            Ok, a ładowanie do tablicy LUT, które do tej pory załatwiał loader też jest wtedy zrobione?
            Tak, profile będą się ładować przy starcie.
            Pozdrawiam
            Łukasz Bakuła
            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• bundy
              Uzależniony
              • 2006
              • 760

Zamieszczone przez bakulik

No niestety w ten sposób to nie chce u mnie zadziałać. Oba monitory skalibrowane, dwa profile zapisane i podpięte jako własne ustawienia dla Ekranu 0 i 1 w Color Control Panel i po wywaleniu loadera nie ładuje się nic, tzn. nie ładuje profilu dla żadnego monitora. Potwierdza to aplikacja, którą polecił wcześniej Czornyj. Z kolei z loaderem profile się ładują i aplikacja pokazuje, że dla obu ekranów został zmodyfikowany LUT, ale drugi ekran wygląda jednak jak przed kalibracją, czyli coś tutaj nie gra.

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez bundy
                Z kolei z loaderem profile się ładują i aplikacja pokazuje, że dla obu ekranów został zmodyfikowany LUT, ale drugi ekran wygląda jednak jak przed kalibracją, czyli coś tutaj nie gra.
                Bo loader dla obydwóch ekranów ładuje ten sam profil, nie pamiętam, czy pierwszy, czy drugi.

Z Color Control Panel powinno działać, powinieneś mieć tylko jeden profil zapisany dla każdego monitora i ustawiony jako domyślny. Ale może coś się jednak gryzie...
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Sprawdź, czy na pewno dla każdego monitora masz podpięty odpowiedni profil. Wejdź w ustawienia pierwszego i sprawdź jego profil, a potem wejdź w ustawienia drugiego i też sprawdź jego profil. Miałem ostatnio taki zonk, że obydwa monitory identyfikowane były przez ICM jako ten drugi i podpięcie profilu dla któregokolwiek z nich skutkowało podpięciem tego samego profilu dla obydwu monitorów jednocześnie i oczywiście w czasie startu do obydwu LUT ładowana była ta sama korekta.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Mi Color Control Panel sam z siebie nic do LUT nie ładuje do żadnego monitora. Profile mam poprzypinane, poustawiane jako domyślne i nic się dzieje. Dopiero Logo Calibration Loader ładuje, ale ma ten feler, że z autostartu nie chce działać. Wywaliłem go sobie na pulpit i uruchamiam z ręki, co jest jednak dość upierdliwe. Vista 64-bit.

Komentarz

• bundy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 760

Zamieszczone przez Kolaj
                      Mi Color Control Panel sam z siebie nic do LUT nie ładuje do żadnego monitora. Profile mam poprzypinane, poustawiane jako domyślne i nic się dzieje. Dopiero Logo Calibration Loader ładuje, ale ma ten feler, że z autostartu nie chce działać. Wywaliłem go sobie na pulpit i uruchamiam z ręki, co jest jednak dość upierdliwe. Vista 64-bit.
                      Czyli dzieje się dokładnie to co u mnie - Color Control Panel nie chce nic sam z siebie ładować. Logo Calibration Loader działa (u mnie akurat z Autostartu chodzi ok), ale co z tego, skoro ładuje ten sam profil na oba monitory :-(
                      Też mam Vistę 64-bit.

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Zamieszczone przez bundy
                        Czyli dzieje się dokładnie to co u mnie - Color Control Panel nie chce nic sam z siebie ładować. Logo Calibration Loader działa (u mnie akurat z Autostartu chodzi ok), ale co z tego, skoro ładuje ten sam profil na oba monitory :-(
                        Też mam Vistę 64-bit.
                        Jeśli LCL ładuje do obydwu LUT tą samą kalibrację za jednym zamachem, to może to niestety oznaczać, że twoja karta graficzna ma tylko jeden LUT...

W takim wypadku jesteś w głębokiej dupie.
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

No dobrze, ale czy ktoś może autorytatywnie potwierdzić lub zaprzeczyć, czy Vista ma własny systemowy LUT loader? Bo ja mam sprzeczne informacje w tej materii, natomiast doświadczenie podpowiada, że nie ma i, że trzeba używać LCL.

Komentarz

• bundy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 760

Zamieszczone przez czornyj
                            Jeśli LCL ładuje do obydwu LUT tą samą kalibrację za jednym zamachem, to może to niestety oznaczać, że twoja karta graficzna ma tylko jeden LUT...

W takim wypadku jesteś w głębokiej dupie.
                            Hmm... a jak sprawdzić ile LUT ma karta? Jakiś programik?
                            Moja karta, to trochę zabytkowa na dzisiejsze czasy nVidia 7900GTX (ech...ta karta kosztowała mnie kiedyś 2kpln, a teraz taką samą moc mają paście po 300 zł). Karta to Gainward z serii z "pełnym wypasem" :-)
                            No, ale jeśli ma tylko jeden LUT, to faktycznie jestem tam gdzie piszesz ;-)
                            Choć tak prawdę mówiąc, to nie będę płakał jak oprofilowany będzie tylko jeden (główny) monitor, bo na drugim mam tylko palety z PSa.
                            Ostatnio edytowany przez bundy; 4697.

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez bundy
                              Hmm... a jak sprawdzić ile LUT ma karta? Jakiś programik?
                              Moja karta, to trochę zabytkowa na dzisiejsze czasy nVidia 7900GTX (ech...ta karta kosztowała mnie kiedyś 2kpln, a teraz taką samą moc mają paście po 300 zł). Karta to Gainward z serii z "pełnym wypasem" :-)
                              No, ale jeśli ma tylko jeden LUT, to faktycznie jestem tam gdzie piszesz ;-)
                              Choć tak prawdę mówiąc, to nie będę płakał jak oprofilowany będzie tylko jeden (główny) monitor, bo na drugim mam tylko palety z PSa.
                              1) Zainstaluj sobie Spectraview Profiler
                              http://www.nec-display-solutions.pl/...1&id=208&tab=2
                              2) Po uruchomieniu aplikacja powinna pojawić się na obu monitorach jednocześnie
                              3) Wejdź w Review>Edit calibration na jednym i drugim monitorze. Poruszając krzywymi modyfikujesz zawartość LUT. W przypadku karty wyposażonej w dwie LUT zmieni się zachowanie tylko jednego monitora, w przeciwnym razie skutki zmiany nastawów będą widoczne na obydwu monitorach jednocześnie.
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...