Planowany zestaw z 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Venture
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 26

Planowany zestaw z 40D

Witam,
    Od kilku m-cy planuję zakup lustrzanki. W tym czasie przerobiłem już Sony/Olympusy/Canony z serii XXX, (Pentaxy i Nikony choć wiem że to dobre systemy, jakoś mnie nie przekonują) Przeczytałem mnóstwo informacji na różnych forach, porównań, testów aparatów i obiektywów.

Lubię fotografię makro i planuję porobić coś zdjęć do stocków więc potrzebuję obiektyw makro ze skalą odwzorowania 1:1, ciągnie mnie do portretów i chcę mieć coś na pejzaże/wycieczki. Nie lubię kupować i za chwilkę zmieniać na lepsze więc chciałbym zakupić od razu lepszy sprzęt i w miarę jasny. Mimo iż jestem nadal początkującym w fotografii zdecydowałem się na zakup body Canona 40D z następującymi obiektywami i w podanej kolejności:

Canon 60mm f/2.8 USM Macro (macro + portret)
    Canon 85mm f/1.8 (portret plener)
    Canon 50mm f/1.4 (portret dom/studio/plener)
    Canon 17-40 f/4 L (pejzaż/wycieczki)

Na starcie będzie mnie stać jedynie na body Canon 40D i jeden obiektyw, wybrałem Canon 60mm f/2.8 Macro, bo tego będę robił najwięcej i przyda się do stocków. Kolejne obiektywy będą dokupywane z czasem.

Miałem duży dylemat nad wyborem 40D vs 450D ze względu na cenę, bo oba robią rewelacyjne zdjęcia jednak zrezygnowałem z małego i plastykowego amatorskiego 450D i wybrałem półprofesjonalnego 40D ze względu na jego możliwości i budowę. Myślę że jak już się przesiadać to od razu na lepsze.

Wcześniej fotografowałem cyfrakiem Sony DSC f-717.

1. Co sądzicie o tym zestawie?
    2. Czy obiektywem Canon 60mm f/2.8 Macro da się robić takie zdjęcia: http://benas.atspace.com/gallery.html ?
    3. Czy podpięcie makrokonwentera Raynox DCR 250 do tego obiektywu ma jakiś sens i czy ktoś ma i może pokazać mi efekty takiej współpracy ?

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowany przez Venture; 19457.
    Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black
  • levybike
    Bywalec
    • 2007
    • 144

Ja na sam początek na twoim miejscu wybrałbym C 100mm 2.8 macro jeśli wolisz ciasne kadry, albo właśnie tą 60mm. Będziesz miał dobry obiektyw do portretu i do macro. Co co podpinania konweretra chyba nie ma to sensu skala 1:1 jest wystarczająca.
    Aparat firmy Kanion

Komentarz

• Blindseeker
      Uzależniony
      • 2006
      • 522

Jak mam bardzo podobny zestaw. 17-40 bardzo dobrze sprawdza się na wycieczkach / do pejzażu. Dokup tylko dobry polar i będzie w sam raz. 50 + 85 to dobre portretówki. Ja bym tylko dołożył jeszcze jedną szerszą stałkę (np 24/1.4 lub 35/1.4, ew. coś tańszego, w zależności od zasobności portfela) - bo przy portretach wlaśnie czasem brakuje mi szerokiego kąta, a 17-40 jest zbyt ciemny i ma za dużą GO.

Co do do makro to specjalistą nie jestem, ale może warto by pomyśleć o pierścieniach pośrednich zamiast tego Raynoxa?

Pozdrawiam,

Komentarz

• Venture
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 26

Dzięki za odpowiedzi i rady w nich zawarte.

-> levybike
        Zastanawiałem się nad Canonem 100 f/2.8, jednakże po porównaniu zdjęć na Pixel-peeper.com i przeczytaniu testu obiektywu 60 f/2.8 w którym ma on bardzo dobre wyniki zdecydowałem się na niego, w dodatku jest to oszczędność ok 300zł w porównaniu z C 100/2.8. Z relacji osób które go posiadają bardzo dobrze sprawdza się też w portretach więc ma dodatkowy plus. Co prawda odległość od fotografowanego owada jest mniejsza niż w C 100/2.8 ale i tak jest większa od tej jaką miałem w Sony dsc f-717, gdzie nie raz dotykałem owada przednią soczewką a skala odwzorowania i tak była gorsza, więc raczej nie będę na to narzekał

-> Blindseeker
        Ładne zdjęcia w galerii!
        Zaproponowane obiektywy są obecnie raczej poza moim zasięgiem. Zanim skompletuje te które już wybrałem pewnie minie trochę czasu i zaspokoją one raczej wszelkie moje potrzeby, ale i tak uważam że na tym się nie skończy. Szeroka (ale tańsza) stałka i jakiś dobry teleobiektyw na zwierzęta też jest w planach ale to są obiektywy tak odległe że na razie nie zaprzątam sobie nimi głowy :wink:

Na razie poczekam na obiektyw i sprawdzę na co go stać, możliwe że nie będzie potrzeby dokupywania czegokolwiek. W przeciwnym wypadku zainteresuję się tymi pierścieniami pośrednimi.

Pozdrawiam.
        Ostatnio edytowany przez Venture; 19457.
        Canon 400D + Kit + 50 1.8 + 4 aku + 2x 8GB + 1x 4GB + statyw + Naneu Pro Military Alpha Black

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Zamieszczone przez Venture

Szeroka (ale tańsza) stałka też jest w planach
          Więc pomyśl o Canonie 35mm / f2 - który jest optycznie bardzo dobry, a kosztuje poniżej 1k PLN

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

50 1.4 + 17-40 4L zamieniłbym na 17-55 2.8 IS (bo mam ).

50 1.4 i w domu za ciasna na cropie a robienie nią zdjęć z bliska = beczka.
            17-40 4L w domu czy ogólnie pomieszczeniach = ciemno, szczególnie bolesne gdy lampy nie wolno używać (wspominałeś coś o turystyce?), 2.8 + IS lepiej się sprawdza w celach turystycznych.

Komentarz

• yogur
              Coś już napisał
              • 2006
              • 57

Przerabiałem, różne konfiguracje pod crop'a:
              a) zoom'y - głównie do turystyki (miałem 24-105L, 24-70L, 12-24 Tokina) ostatecznie mam 17-55 f2.8 IS plus 70-200 f4IS i jestem bardzo zadowolony na 40D,
              b) stałki - canon 28mm f1.8, 50mm f1.4 i 85 f1.8mm i stwierdziłem że 50mm jest mi zbędna a 28mm wybrana od Towers'a jest ok.
              Co do zooma to polecam 17-55 pod warunkiem że za 1/2 roku nie będziesz zmieniał na np. 5d, a co do stałek to 85 jest super i zastanowiłbym się czy nie wziąć 28 i 60 macro.
              Ze stałkami nie kupowałbym kompletu tylko w miarę doświadczenia kupował ogniskowe których Tobie brakuje.

pozdrawiam
              Ostatnio edytowany przez yogur; 7476.
              www.maciejjellonek-art.com www.photo-petitart.com
              www.plfoto.com/157245/autor.html

Komentarz

• Grisha
                Początki nałogu
                • 2007
                • 353

Do twoich zastosowań polecam taki zestaw:
                -17-55 2.8 IS (jak taniej to Tamron 17-50 2.8 - Optycznie porównywalnie, tamron ma gorszy AF i nie ma IS, lecz kosztuje 1200zł)
                - Do macro 100 2.8 To co mówisz o 60tce to wszytko prawda tylko, że przy 100 masz 1:1 przy większej odległości od robaczka czy czegoś tam, a to sprawa nie do pogardzenia. Poza tym, tej minimalnie wyższej rozdzielczości z 60tki i tak nie zauważysz...
                - Jeżeli chodzi o portret to myślę, że długi koniec z C17-55 czy T17-50 wystarczy Ci w tym zakresie (innymi słowy nie kupuj 50/1.x) i dokup do tego 85/1.8. Jeżeli jednak 50mm to twoja ogniskowa to zastanowił bym się nad sigma 50 1.4.

Podsumowując:
                Canon 17-55 IS USM 2.8 (lub taniej T17-50 2.8)
                Canon 100 USM Macro 2.8
                Canon 85 USM 1.8

Komentarz

• Hamtaro
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 60

A moze zamiast canona 17-40- Sigma 17-35 2.8-4 - cena nie jest wygorowana a i testy na optyczne w miare dobre...
                  co do reszty to tak jak poprzednik:
                  canon 100 USM Macro 2.8
                  canon 85 USM 1.8
                  + jak starczy kasy canon 50 USM 1.4
                  C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Komentarz

• pst
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 560

Zamieszczone przez Vitez
                    50 1.4 + 17-40 4L zamieniłbym na 17-55 2.8 IS (bo mam ).

50 1.4 i w domu za ciasna na cropie a robienie nią zdjęć z bliska = beczka.
                    17-40 4L w domu czy ogólnie pomieszczeniach = ciemno, szczególnie bolesne gdy lampy nie wolno używać (wspominałeś coś o turystyce?), 2.8 + IS lepiej się sprawdza w celach turystycznych.
                    ubiegłeś mnie bo chciałem napisac coś w ten deseń...
                    co prawda nie miałem w ręce efs17-55 ale miałem cropa a teraz mam ff wiec co nieco wiem na temat szkieł ef na cropie..
                    dodatkowo założyciel wątku od razu decyduje sie na 40d i chce zbierać szklarnie wiec domyslam sie ze przesiadki na FF nie bedzie szybko - 17/18-55/70 idealny zakres na cropa
                    zresztą znajomej z 450d tez doradziłem to szkło a nie 24-105 (prawie ta sama cena jak 17-55)

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Ja jednak wybrałbym 100/2,8 zamiast 60 z dwóch powodów:

1. Wspomniana już odległość od robaczka. Robaczki nieszczególnie przepadają za bliskością obiektywu i dla świętego spokoju przesiadają się wtedy na listek obok. A to zdecydowanie nie ułatwia ich portretowania. Jeśli przyjdzie Ci do głowy chęć uzyskania większej skali odwzorowania poprzez założenie pierścieni pośrednich, odległość ostrzenia jeszcze się zmniejszy.

2. 60mm jest szkłem EF-s co wyklucza jego zastosowanie z pełnoklatkowym aparatem. Wiem, że 40D to crop, ale może w perspektywie kilku lat najdzie Cię refleksja, że chciałbyś się przesiąść. A wtedy może się nawet okazać, ze crop to historia. Kto wie

Podsumowując 100mm to bezpieczniejsze i bardziej rozwojowe szkło.

Komentarz

• Venture
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 26

Na wstępie dziękuję wszystkim za podzielenie się swoją wiedzą oraz za sugestie.

Canon 17-55 f/2.8 wydawał mi się idealny od samego początku, jednakże jego cena trochę mnie przytłaczała. Jest to jednak najwyraźniej też najlepszy z możliwych wyborów więc się na niego zdecyduję.

Przekonaliście mnie też do Canona 100 f/2.8, różnica 300 zł nie jest aż tak wielką, a ta odległość od fotografowanego owada rzeczywiście nieraz może się bardzo przydać.

Co do stałek zgodnie z sugestiami pozostanę przy Canonie 85 f/1.8 a 50 f/1.4 zawsze w przyszłości będę sobie mógł ewentualnie jeszcze dokupić.

Eos 40D powinien zaspokoić moje potrzeby pod każdym względem na co najmniej kilka lat, puki co nie planuję zmiany na ff. Ewentualnie zamienię go kiedyś na któregoś z jego następców, się jeszcze okaże

Także obecnie planowany zestaw wygląda następująco:

Canon 40D Body

Canon 100mm f/2.8 Macro HSM
                        Canon 17-55mm f/2.8 IS USM
                        Canon 85mm f/1.8
                        Canon 50mm f/1.4 (jeśli będę czuł taką potrzebę :wink

Do tego

Plecak Naneu Pro Military Bravo
                        Sandisc Compact Flash 8GB Extreme III
                        2 akumulatorki oraz ładowarka
                        Lampa CANON Speedlite 430EX + DYFUZOR

I zastanawiam się nad systemem oświetleniowym do studio domowego. Obecnie mam system zawieszania teł wraz z tłami oraz namiot bezcieniowy i do obu brakuje mi oświetlenia. Nie wiem czym się kierować i gdzie najlepiej oraz w miarę tanio można coś dobrego zakupić ewentualnie samemu zmontować. Co proponujecie ?

Możliwe że przy odrobinie szczęścia uda mi się zakupić całość razem ale to się okaże w najbliższym czasie.

Pozdrawiam.

Komentarz

• pst
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 560

Zamieszczone przez Venture
                          Canon 17-55 f/2.8 wydawał mi się idealny od samego początku, jednakże jego cena trochę mnie przytłaczała. Jest to jednak najwyraźniej też najlepszy z możliwych wyborów więc się na niego zdecyduję.
                          raz a dobrze - gratz!

Eos 40D powinien zaspokoić moje potrzeby pod każdym względem na co najmniej kilka lat, puki co nie planuję zmiany na ff. Ewentualnie zamienię go kiedyś na któregoś z jego następców, się jeszcze okaże
                          główny argument aby wziąc efs; podchodziłem z taką pewną nieśmiałością do uwa na cropa aż przekonano mnie (dałem sie przekonac ;-)) do 10-22;
                          od tego momentu uważam że pod cropa kupować w dolnym zakresie efs

Także obecnie planowany zestaw wygląda następująco:

Canon 40D Body

Canon 100mm f/2.8 Macro HSM
                          Canon 17-55mm f/2.8 IS USM
                          Canon 85mm f/1.8
                          Canon 50mm f/1.4 (jeśli będę czuł taką potrzebę :wink
                          bardzo ładny zestaw!
                          niech światło będzie z Tobą

Komentarz

• Venture
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 26

Dzięki wielkie

Teraz tylko czekać na kasę i zamawiać

Pozdrawiam

Komentarz

• mariokenzo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 33

Witam!
                              Lubie fotografowac dla przyjemnosci, zwykle uwieczniania ciekawych widokow z wycieczek w stylu "tu bylem" itd. Moja wiedza i doswiadczenie jest niestety jeszcze mocno umiarkowane. Moze ogol znawcow tematu wezmie mnie za idiote, ale kupilem 40D + Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 + Canon 90-300/4.5-5.6 EF + kilka bajerow, zanim trafilem na to forum. O ile aktualne mozna zobaczyc to tu: http://cgi.ebay.co.uk/NEW-CANON-EOS-...d=p3286.c0.m14

Trafilem na opinie, ze sa to szkla podstawowe, tanie i moze niezbyt dobre. Chcialbym poznac wasze opinie, do czego sie nadaja a do czego nie, jakie sa wady i zalety. Jak je wykorzystywac, aby efekt byl najlepszy. Wybieram sie wkrotce do Tunezji, bede chcial popstrykac: architekture, morze, krajobrazy, pewnie zwierzaki itd. Jesli ktos sie pofatyguje, to prosze o propozycje zestawu szkielek na nieodlegla przyszlosc, poki co chcialbym sprawdzic przynajmniej ceny. Z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam i zycze udanych fotek.
                              Mario
                              40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX II

Komentarz

Pracuję...