Problem z podłączeniem 40d do komputera.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_b

Problem z podłączeniem 40d do komputera.

Witam wszystkich,
    od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem 40d. przez pare pierwszych dni wszystko bylo ok. sprzet podlaczany przez eos utility, z pewnym opoznieniem, lecz mozna bylo zgrac zdjecia na komputer(utility wlaczalo sie automatycznie). dzis po paru nieudanych probach "polpodlaczenia" (komputer wykrywa canona 40d, jego ikona pojawia sie w "moj komputer") ale eos utility juz nie. pokazuje sie nastepujacy komunikat:" failed to comunicate with camera. check connections " czy cos w tym stylu. szlag mnie trafia jak sobie pomysle ze wczoraj wszystko dzialalo poprawnie. moze cos sie przestawilo ? system operacyjny to xp sp2. wersja utility angielska 2.3. jakies pomysly? bardzo prosze o pomoc
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez michal_b
    jakies pomysly?
    Kup czytnik.

Komentarz

• michal_b

no tak tyle to tez wiem. chodzi o to, ze sprzet z zalozenia ma dzialac, bo dzialal wczesniej. podlaczanie apartu jest wygodniejszei bardziej funkcjonalne. wiec nadal poszukuje odpowieeedzi

Komentarz

• QBUŚ
        Coś już napisał
        • 2007
        • 78

1) Zrób format kompa i zainstaluj program do zgrywania fotek jeszcze raz.
        2) Sprawdź czy działa zgrywanie fotek na innym kompie.
        3) Spróbuj zgrać fotki z aparatu ale z inną kartą pamięci.
        Jeżeli nic nie zadziała skontaktuj się z serwisem.

Komentarz

• _Doman_
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 20

Ja bym zaczal od podlaczenia aparatu innym kabelkiem. Moze byc uszkodzony. Wbrew pozorom te najbardziej blache problemy sa najczesciej spotykane.

A podlaczenie aparatu kabelkiem bardziej funkcjonalne? To Ty masz chlopie duuuzo czasu i nerwow Czytnik zgra Ci zdjecia kilkukrotnie razy szybciej. I jak dla mnie rozwiazanie to z czytnikiem jest bardziej funkcjonalne, no ale kwestia gustu
          Canon 40D / Tamron 17-50mm / Canon 55-250mm IS / Canon 50mm f1.8

Komentarz

• mathom
            Początki nałogu
            • 2007
            • 428

Ja tak miałem z 400d. Podejrzewałem kartę, ale na dwóch różnych sandiskach było to samo, kabel wymieniłem - nic nie dało. Potem na 40d nie było problemów. Spróbuj sformatować kartę i przeinstalować .NET i eos utility (korzysta zdaje się z .netu).

A Eos utility ma tę unikalną zaletę dla leniwych, że sortuje zdjęcia po datach
            FF + L
            Moje stocki
            Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• s..
              Coś już napisał
              • 2005
              • 99

Zamieszczone przez michal_b
              Witam wszystkich,
              szlag mnie trafia jak sobie pomysle ze wczoraj wszystko dzialalo poprawnie. moze cos sie przestawilo ? system operacyjny to xp sp2.
              tez tak czesto mialem pod XP, nie tylko z eos utility. Problemy zniknely po przejsciu na MacOS
              2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
              moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• _Doman_
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 20

Zamieszczone przez mathom
                A Eos utility ma tę unikalną zaletę dla leniwych, że sortuje zdjęcia po datach
                To zupelnie jak Eksplorator Windowsa

Ja do zgrywania uzywam darmowego programiku AmoK Exif Sorter. Od razu przy kopiowaniu mozna zmieniac nazwe plikow, wykorzystujac do tego wszelkie dane zawarte w Exif'ach. Polecam.
                Canon 40D / Tamron 17-50mm / Canon 55-250mm IS / Canon 50mm f1.8

Komentarz

• michal_b

dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi i przepraszam ze dopiero teraz- male problemy z netem. okazalo sie ze przyczyna problemow byl generalny balagan w rejestrze i kilka robali. dla wszystkich ktorzy maja taki sam problem, oto moje rady:
                  -odinstalujcie cale oprogramowanie canona
                  -przeczyscie kompa combofixem (do sciagniecia za darmo nazwa "combofix")
                  -przeczyscie komputer ccleaner'em "ccleaner" rejstr, system32 itp. powinno zadzialac tak jak u nie zadzialalo.

Komentarz

• DonBolano
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 331

A moze slaba bateria??
                    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

Pracuję...