Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam taką prośbę jak sprawdzić canona 300d w warunkach polowych. Mam okazje kupić taki sprzęt z drugiej ręki ale nie wiem zabardzo na co zwrócić uwagę, wiem że szkło bez skaz czy nic w nim nie lata, syfy na matrycy itd.
Ale będzie to moja pierwsza lustrzanka w ręku i zabardzo nie wiem jak się do tego zabrać . Może otrzymał bym kilka wskazówek gdzie zajrzeć, co nacisnąć. Żeby wmiarę ze spokojną głową do domu wracać z aparacikiem przy boku. :grin:
Pozdrawiam i oczekuję czegokolwiek Zaku :-?
40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX
Zaku - pytanie bylo juz walkowane na forum. Poszukaj prosze przez forumowa wyszukiwarke. Podpowiedzi byly sensowne
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Poszukaj prosze przez forumowa wyszukiwarke. Podpowiedzi byly sensowne
Tez w pierwszym odruchu chcialem dac taka odpowiedz, ale postanowilem odnalezc te watki (pamietam ze bylo ich kilka) i jakos nie moge dobrac odpowiednich slow kluczowych :-( Moze jest juz za pozno i za dlugo siedze w pracy :-(
Teraz widze że źle wpisywałem w wyszukiwarce. Przyznaje moja wina.
Mam pytanie jutro będę miał kilka zdjęć zrobionych tym aparatem, czy znalazł by się ktoś kto luknie na nie okiem fachowca. Bo coś wiem o zdjęciach ale pewnie za mało Sprzęt roczny, przebieg "1000" fotek mało jak na lustro, wizualnie stan bardzo dobry, był prezentem na ślubnym. Tylko jedno szkło więc nie powinien być brudny w sierodku skoro nie było na co wymieniać. Takie są Moje odczucia choć prawda może leżeć po przeciwnym brzegu ;-) A rzeka głęboka to i wtopić można nieźle. Acha cena 1900 zł. Piszcie czy warto i jak z tymi zdjęciami
Mam pytanie jutro będę miał kilka zdjęć zrobionych tym aparatem, czy znalazł by się ktoś kto luknie na nie okiem fachowca. Bo coś wiem o zdjęciach ale pewnie za mało Sprzęt roczny, przebieg "1000" fotek mało jak na lustro, wizualnie stan bardzo dobry, był prezentem na ślubnym. Tylko jedno szkło więc nie powinien być brudny w sierodku skoro nie było na co wymieniać. Takie są Moje odczucia choć prawda może leżeć po przeciwnym brzegu ;-) A rzeka głęboka to i wtopić można nieźle. Acha cena 1900 zł. Piszcie czy warto i jak z tymi zdjęciami
chmm, jak od znajomego, to czemu nie... mój pierwszy EOS tez był kupiony używany i nigdy nie żałowałem, działa do dziś (już nie u mnie, ale wiem, że działa). tylko jedno ale: "1000" fotek to zrobiłem tylko dziś...
Mam pytanie jutro będę miał kilka zdjęć zrobionych tym aparatem, czy znalazł by się ktoś kto luknie na nie okiem fachowca.
Tak "na oko" to mozna powiedziec co najwyzej "wydaje sie OK" lub "cos moze z nim byc nie tak" . Dopiero osobiscie zrobione fotki (i to nie testowe a po prostu kilkaset fotek "z zycia" , testowe fotki ZAWSZE cos wykryja nawet jesli fotki "z zycia" sa w porzadku - bo trzeba sie naprawde dobrze przylozyc do fotek testowych by wyszly wiarygodne) przekonaja cie czy ci pasuje czy cos nie tak .
No nic, rozumię zawsze na najlepszej okazji można najbardziej wtopić. Wezmę linijke i zrobie test, który opisywał Vitez w polowych warunkach. Cyknę pare fotek na białej kartce z dużą dziurą, zobacze jak tam paprochy. Jezeli uda mi się oczywiście nic nie zchrzanić . Pomacam i poklikam, do tego czasu będę się gryzł i męczył z myślami, rozważaniami a gorsze od horroru są :-|
Może jest na forum jakiś użytkownik mieszkający w okolicy Rybnika , który foci 300D i miał by troche czasu . To można by się spotkać i pogadać mając aparat przy dłoni. Bo na sucho ciężko sie uczyć.
Pozdrawiam Jacek, jakoś to będzie :-)
Tak "na oko" to mozna powiedziec co najwyzej "wydaje sie OK" lub "cos moze z nim byc nie tak" .
dokładnie tak. jak mawiał mój major, "na oko" to można... leżeć w szpitalu
Zamieszczone przez Zaku
Pomacam i poklikam, do tego czasu będę się gryzł i męczył z myślami, rozważaniami a gorsze od horroru są :-|
no, a jak juz się zdecydujesz i kupisz, tzn. wydasz kasę, to... natychmiast musisz przestać czytać wszystkie fora dyskusyjne foto (szczególnie te techniczne), nie kupować gazetek foto i nie studiować allegro porównując ceny...
Sprzęt roczny, przebieg "1000" fotek mało jak na lustro...
A gdzie w aparacie mozna odczytać, ile już użytkownik "nacykał" zdjęć? Oczywiście nie pytam o stan na karcie pamięci, tylko o łączną sumę zrobionych fotek na danym aparacie.
A gdzie w aparacie mozna odczytać, ile już użytkownik "nacykał" zdjęć? Oczywiście nie pytam o stan na karcie pamięci, tylko o łączną sumę zrobionych fotek na danym aparacie.
Nie mozna. Nie w domu.
Mozesz isc pomeczyc serwis.
Napewno przetestuje go w domu jak będę miał, lecz tamta oferta raczej już jest nie aktualna. :-? Teraz mam coś innego na oku. Czarny 300d, szkło kitowe usm, cały komplet wszystko nowe i na 12-mc gwarancji Canona za 2500zł. Czy jest wart tych pieniędzy.
pozdrawiam Jacek
Co nowe to nowe! Przynajmniej nie musisz się stresować za bardzo sprawnoćcią sprzętu - choc oczywiście warto posprawdzać to i owo. Skoro jest gwarancja i legalny dowód zakupu (paragon/faktura) to masz rok spokoju (no chyba że parę wizyt w serwisie... A swoją drogą jak poczekasz, to taki zestaw może być jeszcze tańszy. Tylko tak czekać można do ukichanej...A pomyśl ile w tym czasie (czekania) fajnych fotek mogłeś zrobić?!
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Dziękuję za pomocne posty :-D , ostatecznie skorzystałem z jeszcze innej oferty. Mam takie pytanie odnośnie gwarancji. Kupuje sprzęt od osoby która kupiła go na fakture VAT i przy odsprzedaży mi, też dostane fakture VAT. Sprzęt jest jeszcze na 3 miesięcznej gwarancji, tylko teraz moje pytanie, czy będzie ona honorowana z fakturą, którą dostane ja od tej osoby czy z tą pierwszą jaką otrzymała ta osoba kupując aparat.
Pozdrawiam Jacek
Nie wiem czy na 100% mam rację ale raczej wolałabym tę pierwszą fakturę - w końcu od tamtej daty sprzedaży obowiązuje gwarancja (której jak rozumiem zostało jeszcze 3 miesiące?). Inna sprawa że ta pierwsza faktura moze byc komuś potrzebna na przykład do ewidencji księgowej - wtedy poprosiłabym o xero! Dla serwisu powinno wystarczyć.
A w ogóle to byłabym ostrożna z takim zakupem - aparat świeżo kupiony (9 miesięcy temu) i już sprzedawany. W takich wypadkach aż się nasuwa że coś z nim nie tak. Z drugiej strony gdyby odpukac tak było masz gwarancję no a poza tym czasem bywają sytuacje losowe i ktoś musi sprzedać towar dopiero co kupiony.
Pozdrawiam
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Komentarz