Sesja w plenerze a warunki atmosferyczne - deszcz :(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Sesja w plenerze a warunki atmosferyczne - deszcz :(

Mielibyscie jakies pomysly na zorganizowanie sesji plenerowej w mocno mokrej scenerii do tego siapiacy deszcz (ma padac znowu przez 48h - szkocja) wiatr itd. Sprzet to to co w stopce plus parasolka na statywie plus kolega z 30D i pare innych szkielek i zabawek.

- jakie ustawienia na deszczu zeby uzyskac ciekawe efekty ?
    - czy 580EX mk II wytrzyma stojac na deszczu przez pare h ? stopka bedzie oslonieta (reszta ponoc jest uszczelniona)
    - zlota blenda dla dodania odrobiny ciepelka ? wszystkie balanse ustawiane na szara karte
    - jakies podpowiedzi na co zwrocic uwage ?
    - moze do stofena kawaleczek zlotej folii zeby ocieplic obiekt ? moze cos innego ?

z gory dzieki za wszystki porady
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
  • s..
    Coś już napisał
    • 2005
    • 99

hmm, ja jak focilem z parasolka zalozona na ex nad jeziorkiem w sloneczny, suchy dzien, to i tak pokryla sie korozja. Inna sprawa, to to, ze jak mocniej dmuchnelo, to statyw z lampa latal - przez to jedna parasolka sie lekko pogiela, w wyniku proby przywrocenia stanu poprzedniego, polamala sie w drobny mak. Chyba wiec lepszy bedzie ex z dyfuzorem. Jesli chodzi o uszczelnienie, w wakacje focilem fale nad morzem, w pewnym momencie mnie i sprzet zaatakowala taka dwu metrowa fala, bylem mokry od stop do glow, z paska moglem wyciskac wode, sprzecik 40D+70-200L+akurat zalozony exII, nie doznal zadnego uszczerbku, po wytarciu recznikiem smigal dalej i pstryka do dzis. Co do focenia w deszczu i ustawien, to sie nie wypowiem - brak doswiadczen.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

w temacie "pierwsze kroki z portretem" ktoś zapodał raz dwa zdjęcia czarno białe, fajnie wyszły... może uda Ci się skontaktować z nim i podpytać?
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• kucza21
        Uzależniony
        • 2007
        • 518

Jeżeli Modelka, Ty oraz kolega jesteście na tyle odważni i wytrwali to gwarantuję, że sesja będzie udana! Z parasolki niestety musisz zrezygnować. Użyj jakiegoś dyfuzora na lampę. Wiesz jeśli chodzi o foli ocieplanie lub po prostu kontrowanie światła blendą to już musisz liczyć na siebie. Nikt Ci recepty nie da na dobre oświetlenie, a powinno być to wedługo Twojej wizji. Myślę, że najważniejsze, żebyście dobrze się przy tym bawili bo można naprawdę szczególnie w takich warunkach przyjemne zdjęcia zrobić.

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Na następne zdjęcia w deszczu przygotuję sobie coś na kształt prowizorycznego pokrowca - z przodu podczepiony do tulipana/doniczki, z tyłu luźno rzucony na puszkę. Po ostatnim wypadzie - ok 2 h w umiarkowanie upierdliwej mżawce - dżojstik w 40D utracił wszelką funkcjonalnośc. Po wysuszeniu było ok, ale przy bardziej intensywnych opadach mogło by gorzej.
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Zamieszczone przez Wats0n
            Na następne zdjęcia w deszczu przygotuję sobie coś na kształt prowizorycznego pokrowca - z przodu podczepiony do tulipana/doniczki, z tyłu luźno rzucony na puszkę. Po ostatnim wypadzie - ok 2 h w umiarkowanie upierdliwej mżawce - dżojstik w 40D utracił wszelką funkcjonalnośc. Po wysuszeniu było ok, ale przy bardziej intensywnych opadach mogło by gorzej.
            Można zaimprowizować,ale mozna też kupić " Rain coat" np: firmy Kata lub innej.Pozdrawiam.

Komentarz

• adino
              Początki nałogu
              • 2008
              • 404

Zamieszczone przez janmar
              Można zaimprowizować,ale mozna też kupić " Rain coat" np: firmy Kata lub innej.Pozdrawiam.
              a mozesz poda namiary gdzie mozna takie cacko kupić??
              jakos nie mogę się doszukać

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Zamieszczone przez adino
                a mozesz poda namiary gdzie mozna takie cacko kupić??
                jakos nie mogę się doszukać
                Ja kupilem w Bydgoszczy w sklepie Jabo ul. Stary Port.Ale jesli wpiszesz w Google [lub strony typu Ceneo skąpiec itp,-" Kata "][www.kata-bags.com] to znajdziesz na pewno.Kata to jeden z lepszych modeli ,jest sprzedawany w dwóch rozmiarach.Ja mam mniejszy E-690 a kupujac dzis wziałbym większy.
                [Łapy mam duże. :-)]Dokładna nazwa "Elements Cover E-690" .

Komentarz

• kucza21
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 518

Dzisiaj po mojej sesji spadł deszcz. Właściwie ulewa. Z samochodu fociłem :P

Komentarz

• miszaqq
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 678

a my trafilismy na bardzo mila pare i do tego akurat w poludniowej szkocji byla pogoda mimo ze reszta UK tonie w powodziach, wiec pomimo stalowo szarego nieba sesja probna przed weselem wypadla bardzo udanie
                    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• HUBERTUS
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 86

mam taki raincoat
                      dobra sprawa ale do najwygodniejszych nie należy
                      musisz sobie dostosować do wielkości body i obiektywu
                      ja kupiłem na ebay z GB... wtedy u nas jeszcze tego nie było
                      teraz jest już na allegro np:
                      http://allegro.pl/item433112571_impr...owa_matin.html
                      cena trochę wygórowana
                      taniej mnie wyniosło z przesyłką z GB ale jak u nas jest rzadko to ceny można windować
                      Fakt faktem masz pewność że sprzęt nie zamoknie
                      jest z dobrego i dość grubego materiału więc poza tym że osłania przed deszczem to dodatkowo wygłusza nieco dźwięk migawki!

Pozdrawiam
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      jeszcze taki link do tematu:
                      Ostatnio edytowany przez HUBERTUS; 16500. Powód: Automerged Doublepost
                      30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Komentarz

Pracuję...