Problem. 450D i 50mm 1.8 II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Stanislaw
    Bywalec
    • 2008
    • 124

Problem. 450D i 50mm 1.8 II

Mam wielki problem przez nowy obiektyw. Dostałem, rozpakowałem nowe szkło. Delikatnie zamontowałem do body, po czym wyczułem że jakoś dziwnie weszło. Ale nic, włączyłem, zrobiłem kilka zdjęć. Auto focus działał strasznie głośno ale zdjęcia wychodziły dobrze. Tak więc, zdziwiony głośną pracą AF, chciałem zdemontować obiektyw. Musiałem do tego użyć trochę więcej siły po czym stało się to:

Da się coś samemu zrobić czy trzeba serwis? (Jak nie widać, to chodzi o to że po zdemontowaniu stałki, styk został w środku)
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook
  • djcargo
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

Tzn. chodzi Ci o ten jakby wyłamany pierwszy z lewej?
    Jeśli nie masz doświadczenia w elektroniczno-mechanicznych sprawach, to pewnie zostaje serwis.
    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Stanislaw
      Bywalec
      • 2008
      • 124

Zamieszczone przez djcargo
      Tzn. chodzi Ci o ten jakby wyłamany pierwszy z lewej?
      Jeśli nie masz doświadczenia w elektroniczno-mechanicznych sprawach, to pewnie zostaje serwis.
      Nie jest wyłamany tylko wbity do środka. Ale nadal ma odrobinę amortyzacji więc nie jest źle.

Pojęcie jako takie mam. Z tym że nie wiem co chowa się pod klapką na tych dwóch śrubkach. Odkręcenie ich pewnie spowoduje utratę gwarancji?

Fotograf ślubny Opole
      facebook

Komentarz

• Grzery
        Coś już napisał
        • 2007
        • 58

Moim zdaniem najlepiej jak zapakujesz aparat i obiektyw i wyślesz na Żytnią - IMHO powinni Ci naprawić w ramach gwarancji.
        5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Komentarz

• nagor
          Uzależniony
          • 2007
          • 522

jeśłi i aparat i obiektyw na gwarancji to wysyłaj... i opisz co sie stalo.. jeśłi obiektyw na gwarancji to zadzwoń do nić i zapytaj czy w ramach gwarancji obiektywu i uszkodzeń przez niego spowodowanych naprawią to jako gwarancja..
          Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
          zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Stanislaw
            Bywalec
            • 2008
            • 124

Jeśli kupowałem aparat w agito, a obiektyw gdzie indziej to wysyłać do sklepów czy prosto do serwisu?

Dzięki wam za radę.

Fotograf ślubny Opole
            facebook

Komentarz

• raaf
              Coś już napisał
              • 2005
              • 63

Zamieszczone przez Stanislaw
              Jeśli kupowałem aparat w agito, a obiektyw gdzie indziej to wysyłać do sklepów czy prosto do serwisu?
              Teoretycznie obiektyw do sprzedawcy z dowodem zakupu, ale i tak powędruje na Żytnią więc szybciej będzie telefon na Żytnią i wysyłka razem z papierami.
              zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Komentarz

• VANT
                Bywalec
                • 2005
                • 185

wbity nie wbity....mi to wygląda na dodatkowo upalony bo przytopiło trochu plastik przy pinie....
                Tylko żytnia bo być może obiektyw pobierał zbyt dużo prądu i się przegrzało powodując to co widać....
                Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• Grzery
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 58

Zamieszczone przez VANT
                  wbity nie wbity....mi to wygląda na dodatkowo upalony bo przytopiło trochu plastik przy pinie....
                  Tylko żytnia bo być może obiektyw pobierał zbyt dużo prądu i się przegrzało powodując to co widać....
                  Gratuluję spostrzegawczości :smile: - zdecydowanie coś musiało podgrzać ten styk - nie należy samemu nic grzebać tylko wysłać do serwisu aparat i obiektyw. Oczywiście można wcześniej z nimi wszystko uzgodnić.

Nie polecałbym również używania przed naprawą tego zestawu bo straty mogą być znacznie większe.
                  5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Komentarz

• Stanislaw
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 124

Zamieszczone przez Grzery
                    Nie polecałbym również używania przed naprawą tego zestawu bo straty mogą być znacznie większe.
                    Nawet nie da rady używać. Wyskakuje err01. Aparat na razie stoi, jak uporam się z pracą to zadzwonię i wyślę.

Jeszcze raz dzięki wam. ;>

Fotograf ślubny Opole
                    facebook

Komentarz

• drJolo
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 105

Sprawdź czy nie masz w obiektywie obluzowanego pierwszego styku z prawej (tego, który odpowiada feralnemu pinowi w body). Mi to nie wygląda na przegrzanie, tylko mechaniczne uszkodzenie sporą siłą przy odkręcaniu, tak jakby pin nie był dociśnięty przez styk, tylko wystawał do góry w czasie odkręcania szkła. Dlatego odkształcenie jest tylko po jednej stronie.

Komentarz

• youcan

Ałć!
                        I właśnie po to, żeby uniknąć takich problemów, zbieram fundusze na 50mm 1.4 Canon z porządniejszym mocowaniem.
                        Powodzenia w boju!

Komentarz

• Stanislaw
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 124

Gratuluję decyzji.

Wysłałem do serwisu, 29 naprawią aparat i obiektyw.

Fotograf ślubny Opole
                          facebook

Komentarz

• Stanislaw
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 124

Dostałem właśnie sam, chyba naprawiony obiektyw. Po szybkim śledztwie, dowiedziałem się że aparat dostanę w poniedziałek albo w wtorek.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ah, przepraszam za double posta, myślałem że się połączy. :<
                            Ostatnio edytowany przez Stanislaw; 19388. Powód: Automerged Doublepost

Fotograf ślubny Opole
                            facebook

Komentarz

Pracuję...